Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

29

Кращі рецепти для того, щоб приготувати корисне і ароматне варення з червоної смородини!

Пропонуємо простий варіант заготовки червоної смородини про запас – варення з червоної смородини на зиму, покрокова інструкція допоможе вам зробити всі процеси швидко і правильно. Варення виходить практично без термообробки, вариться воно не більше п’яти хвилин, щоб ягоди змогли в повній мірі зберегти всю свою цінність. За бажанням, вперше хвилини варіння ягоди можна пюрировать занурювальним блендером, тоді вийде щось на зразок джему.

  • червона смородина — 300 г,
  • цукор – 300 г.

Підготувати смородину, найскладніше в роботі з червоною смородиною – очистити її від гілочок, так як ягоди маленькі і їх легко розчавити вже в процесі чищення. Тому, акуратно потрібно обірвати всі червоні ягідки. Скласти ягоди в глибоку миску, залити водою, на поверхню відразу спливуть сухі листочки, які не потрапили до уваги. Промити смородину. Залишити в ситі, щоб стекла вся вода. Після перекласти смородину в миску або каструлю.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Всипати цукровий пісок. За бажанням додати трохи ванільного цукру.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Дуже акуратно перемішати ягідки з цукром, щоб кожна смородина була покрита цукровим піском. Тепер поставити ємність в темне місце на 8 годин. Зручно цю процедуру зробити ввечері, а вранці справа залишиться за малим – швидко проварити і закатати варення.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Через зазначений час цукор розчинився, смородина дала трохи соку. Тепер перекласти ягоди в ємність для плити. Також на цьому етапі слід вже відправити стерилізуватися банки і кришки.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Проварити смородину після закипання рівно п’ять хвилин, більше не потрібно.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Відразу розкласти ягоди разом з сиропом по банках. Зберігати можна в холодильнику до місяця, або ж закатати і зберігати до зими.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Герметично затягнуті баночки виставити в затишному місці в положення дном вгору, додатково утеплити.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Через добу варення з червоної смородини прибрати ковдру або плед, або те, чим утеплювали, а баночки відправити в підвал.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

рецепт 2: краще варення-п’ятихвилинка з червоної смородини

  • червона смородина – 1 кг;
  • цукор – 1.5 кг;
  • вода – 150 мл

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Якщо джем можна готувати з будь-яких ягід, навіть з перестиглих, то для цього рецепта краще вибрати свіжі, тільки що зібрані, трохи недостиглі. Такі ягідки збережуться цілими при варінні.

Отже, збираємо урожай, намагаємося, щоб було поменше сміття – гілочок, листя.

До речі, червона смородина відноситься до рідкісної категорії ягід, які досить довго можуть зберегтися свіжими в холодильному відділенні. Так що якщо відразу після збору врожаю у вас немає часу на заготовки, його можна залишити в холодильнику на 3-4 дні.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Обриваємо ягоди з гілочок, замочуємо в холодній воді, щоб видалити сміття. Потім промиваємо під краном холодною водою.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Готуємо цукровий сироп. Насипаємо цукровий пісок, наливаємо воду, на невеликому вогні доводимо до кипіння. Кип’ятимо, поки не вляжеться піна – приблизно 3-4 хвилини.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Сироп трохи охолоджуємо, перекладаємо смородину в посуд для варіння, заливаємо гарячим сиропом.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Готуємо в 3 прийоми – кожен раз доводимо до кипіння на невеликому вогні. Потім кип’ятимо 5 хвилин, знімаємо з плити. Охолоджуємо до кімнатної температури і знову нагріваємо і кип’ятимо. Якщо немає часу на варіння в кілька прийомів, можна варити один раз 30 хвилин, але в цьому випадку багато ягоди розваряться, і колір не буде яскравим.

Перемішувати масу не можна, потрібно струшувати таз, щоб піна збиралася в його центрі.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Готуємо тару для консервації. Ретельно вимиті банки і кришки обполіскувати окропом, висушуємо в духовій шафі при температурі 150 градусів 10 хвилин.

Розкладаємо готове варення з червоної смородини в банки, після охолодження закриваємо кришками або складеним в кілька шарів пергаментом для випічки.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Зберігаємо в сухому і темному місці.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

рецепт 3: смачне варення з червоної смородини з фруктами

Мені подобається колір і смак червоної смородини. Ось ми і візьмемо її за основу. Додамо в варення банани, яблука, абрикоси. Фрукти можна брати будь які які у вас є в наявності або скористатися моєю пропозицією. Співвідношення фруктів і ягід, визначайте самі. Скільки ви додасте цукру в варення, залежить від кислоти ягід, фруктів і звичайно вашого смаку. Щоб варення не перетравлювати, і щоб воно мало желейну консистенцію, додамо пектин або желейну суміш. Скільки ви додасте пектину, все залежить від бажаного.

  • смородина червона — 1 кг.
  • банан — 1 шт.
  • яблуко велике — 1 шт.
  • абрикос-за смаком.
  • цукор-1 кг.
  • вода-100 мл.
  • пектин — 20 грам.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Смородину промити і обсушити.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Банан промити, очистити і нарізати на шматочки.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Яблуко промити, обсушити і нарізати на шматочки.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Абрикоси промити, обсушити, видалити кісточку і нарізати на шматочки.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

У смородини видалити гілочки.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Смородину висипаємо в каструлю і трохи прим’яти.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

До смородині додати шматочки бананів і перемішати.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Потім додати шматочки яблук і перемішати.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Додати шматочки абрикос і перемішати.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

До фруктів додати 0.5 кг цукру, воду і перемішати.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Довести фрукти до кипіння.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Нам знадобиться для загустіння варення пектин або желирующую суміш.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Змішати цукор, що залишився і пектин.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Додати цукор з пектином в варення, перемішати, довести до кипіння, варити варення 10 хвилин, знімаючи постійно піну.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Гаряче варення розкладаємо по підготовленим банкам і закочує або закручуємо кришками.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Варення з червоної смородини з фруктами, вийшло красиве на колір, дуже смачне з приємним ароматом смородини і фрукти з желейної консистенції. Приємного апетиту і вдалих заготовок!

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

рецепт 4: кабачкове варення з червоною смородиною (з фото)

Незвичайне варення з червоної смородини можна заготовити на зиму. Головну роль в цьому варення грають кабачки, а червона смородина додає приємну кислинку і неповторний колір. Варення виходить ніжним, не нудотно солодким і чимось по консистенції нагадує джем.

  • кабачки 1 кг;
  • смородина червона 400 грам;
  • цукор 1 кг.

Необхідні продукти: кабачки, смородина, цукор.

Смородину вимити, очистити від гілочок, просушити на рушник. З кабачка зняти шкірку, нарізати невеликими скибочками.

У блендері (можна скористатися м’ясорубкою) подрібнити кабачок і смородину. При бажанні можна додатково протерти масу через сито, щоб видалити кісточки смородини.

Засипати цукром, добре перемішати і поставити на повільний вогонь. Масу необхідно часто помішувати, щоб цукор повністю розчинився і варення не пригоріло.

Довести кабачкове варення до кипіння, дати покипіти хвилин 5-10. Потім з періодичністю в 12 годин повторити процедуру ще 2 рази. Варення дати повністю охолонути і розлити в стерильні банки. Закрити кришкою. Зберігати в прохолодному місці.

рецепт 5, покроковий: варення на зиму з яблук і смородини

Червона м’якоть смородини надає варення з яблук дивовижний колір і неповторний терпкий відтінок. Велика кількість рослинної клітковини підвищує його корисні властивості. Від співвідношення фруктів залежить смак готового продукту.

Якісне варення готують без додавання води. Щоб засипані цукром фрукти скоріше виділили сік, посуд з ними час від часу слід струшувати. Помістити її на вогонь можна навіть при невеликій кількості рідини: поступове нагрівання сильно прискорить процес.

Уварювання в кілька прийомів дозволить домогтися желеподібної консистенції продукту.

На банку 0,5 л:

  • 300 г ягід червоної смородини
  • 2-3 стиглих яблука
  • 200 г цукрового піску

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Ягоди червоної смородини зчистити з грон і промиємо у воді. Висип їх в казан або сотейник – у посуду має бути антипригарне дно, щоб заготовка не змогла пригоріти!

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Яблука також промиємо у воді і разрежем на четвертинки, видаляючи з них сердцевінкі з насіннєвими коробочками. Наріжемо кожну частину невеликими кубиками і всиплемо в ємність.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Додамо цукровий пісок і акуратно все перемішати. Деякі кулінари радять залишити ягоди і фрукти вЦукрі на 1-2 години, щоб вони встигли виділити сік, але яблучна нарізка за цей час потемніє і стане непривабливою на вигляд, тому ми відразу ж помістимо ємність на плиту і доведемо до кипіння. Потім зменшимо вогонь і продовжимо уварювати варення до розм’якшення яблучних кубиків.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Як тільки вони стануть м’якими, але не втратять свою форму – наше варення повністю готове! обов’язково простерилизуем банки над парою або обшпарити їх окропом разом з кришками.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Переллємо ополоником варення з шматочками яблук в банку і відразу ж закупорити її жерстяної кришкою, а після – закатати ключем для консервації. Якщо ж у вас банки і кришки з різьбленням, то просто закрутіть їх до упору.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Перевіримо консервацію на міцність, перевернувши банку на бік, і відправимо в комору або на балкон до повного охолодження, а потім перенесемо в льох або підвал.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Таке варення просто чудово гармонує з пісочним тестом – готуйте з ним пироги, кошики і т. Д. Така ароматна випічка обов’язково в мить розлетиться з страви!

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

рецепт 6: ніжне варення зі смородини з лимоном (покроково)

  • червона смородина-700 грам
  • лимон-½частина
  • цукор пісок 350-400 грам

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Смородину викладаємо в друшляк і промиваємо під струменем води. Даємо воді стекти і потім звільняємо ягідки від гілочок. Зсипаємо ягоди в миску і засипаємо цукром.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Включаємо в роботу погружной блендер і подрібнюємо смородину разом з цукром. В результаті отримуємо ось таку яскраву барвисту суміш, яку тут же хочеться спробувати.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Але, залишаємо її і беремося за підготовку другого учасника нашого дивовижного варення з червоної смородини. Лимон дуже добре обмиваємо під струменем теплої води, адже ми будемо застосовувати його разом з шкіркою. Потім відрізаємо половинку і подрібнюємо на шматочки. Закладаємо в чашу блендера і подрібнюємо в кашку.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Отриманий результат відправляємо до смородиново-цукрової маси.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

І потім пересипаємо його вже безпосередньо в ту ємність, в якій і буде готуватися наше варення з червоної смородини з лимоном. Ставимо його на середній вогонь.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Не відходимо а, озброївшись дерев’яною ложкою, помішувати майбутнє варення. Дуже скоро на ньому з’явитися пінка, яку ми тут же акуратно збираємо в чашечку.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Після зняття пінки даємо нашому варення прокипіти буквально 5-7 хвилин і вимикаємо вогонь.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

До цього часу вже підготовлена стерильна баночка і стерильна кришка (пропарити над парою). Перекладаємо гаряче вміст каструльки в гарячу баночку, тут же закочує кришку.

Вишукані ласощі – варення з червоної смородини з лимоном буде чекати свого часу на поличці. А взимку ви оціните його кисло-солодкий смак по достоїнству!

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Мало знайдеться людей, кому не до душі ніжний кисло-солодкий джем з червоної смородини. Рецептів його приготування безліч-холодним і гарячим способом, з додаванням води, малини, вишні, прянощів. Складно вибрати найкращий рецепт, поки не спробуєш кілька страв, приготованих різним способом.

Кулінарні властивості і калорійність

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Все це обумовлює позитивну дію ягід на імунітет, органи шлунково-кишкового тракту, серцево-судинну систему. Однак проявляться подібні ефекти тільки за умови, що джем з червоної смородини буде приготований дуже швидко, іншими словами, «правильний» рецепт повинен припускати мінімальну термічну обробку.

Важливо пам’ятати і про те, що «аскорбінка» швидко окислюється на повітрі, тому після короткочасної варіння джем потрібно відразу розкладати по банках і герметично закривати.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

У смородині багато кислот органічного походження, що обумовлює кислуватий смак джему. Вносити цукор в ряді випадків доводиться, орієнтуючись на свій смак. При цьому не можна забувати, що цукровий пісок виступає натуральним консервантом, тому значне його зменшення (в порівнянні з тією кількістю, що потрібно в рецепті), може привести до псування заготовок.

У той же час, зловживаючи цукром, можна звести нанівець користь джему. Існує помилкова думка, що при варінні класичного джему співвідношення ягід і підсолоджувача має становити 1: 1 або навіть 1: 1,5. Однак подібні пропорції справедливі для рецептів варення, де ягоди повинні залишатися цільними. Домогтися цього можна, тільки використовуючи солодкий концентрований сироп.

Зберігати ягоди в джемі немає ніякої необхідності, а значить, і кількість цукру має бути меншим. Він не виконує функцію збереження структури ягід, а лише забезпечує солодкість смаку і ефект консервації.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

До речі, наявність пектину в ягодах зручно не тільки з кулінарної точки зору, в організмі він виконує роль «мітли», звільняючи його від шлаків і токсинів.

Калорійність страви залежить від кількості підсолоджувача і технології приготування , але в середньому дорівнює 244 ккал на 100 грам. Якщо говорити про» сиром » джемі, то цей показник трохи вище, так як цукру в нього зазвичай додається більше.

Кращі рецепти

Перш ніж почати розмову про способи приготування джему, варто ознайомитися з технологією підготовки ягід. В першу чергу їх потрібно перебрати, видаляючи підгнилі і розтріскані. Незважаючи на те що джем передбачає перетирання сировини, краще не використовувати смородину з пошкодженою шкіркою. Вона схильна до гнильним процесам і бродінню, а порушення цілісності шкірки – до патогенних бактерій.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Придатні ягоди промивають, видаляючи кисті, забруднення, листочки. Після цього ягоди відкидають на друшляк, а потім викладають на паперовий рушник в один шар, щоб вони просохли.

Перевірити, чи готовий джем, допоможе простий тест. Потрібно капнути невелику його кількість на тарілку. Якщо остигаючи, джем не розтікається, з-під нього не біжить рідина, страва готова.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Класичний джем

Даний рецепт заготовки на зиму – один з найдоступніших і популярних, він дозволяє зберегти майже всі цілющі компоненти ягоди. Джем виходить ніжним, структура схожа з консистенцією суфле.

Знадобиться:

  • 2 кг червоної смородини;
  • 2 кг (можна трохи менше – 1700 грам) цукру;
  • стакан води.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Воду довести до кипіння і закинути ягоди. Дочекатися, коли вони почнуть лопатися, випускаючи сік. Прискорити процес можна, придавлюючи їх дерев’яною лопаткою. Не витримуйте смородину занадто довго в окропі, 2-3 хвилин достатньо.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Джем з перетертої смородини

Цінність цієї страви в тому, що готується воно без варіння, а тому всі цілющі властивості ягоди в ньому зберігаються в повній мірі. Джем готується з перетертої сирої смородини, тому зберігати його слід тільки в холодильнику, на верхній полиці (температура повинна бути не нижче 1 градуса), і то не більше 3-4 місяців.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Інгредієнти:

  • півтора кілограма ягід;
  • 1,8 кілограма цукрового піску.

Ягоди попередньо підготувати, а потім пропустити через м’ясорубку (дрібну решітку). Рекомендується в цей же момент засипати цукор, оскільки його присутність посилить сокообразование.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Після цього склад слід поставити в прохолодне місце і залишити на 3-5 годин до повного розчинення цукру.

Якщо цього не зробити і відразу прибрати джем в банки, велика ймовірність бродіння складу.

Через зазначений час джем потрібно ще раз перемішати і розкласти по заздалегідь простерилізованим банкам. Потім потрібно накрити шийку тари пергаментом, а поверх нього надіти капронову кришку.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Швидкий джем

Цей рецепт сподобається тим, хто не любить проводити багато часу біля плити. Весь процес займе не більше 20-30 хвилин, за умови, що одночасно з варінням десерту будуть стерилізуватися банки. Зробити це можна, помістивши їх в холодну духовку і довівши до температури 200 градусів. Для цього якраз буде потрібно близько 20 хвилин.

Секрет швидкого готування в рівному обсязі червоної смородини і цукру , тому на розчинення останнього потрібно менше часу. Отже, слід взяти по 1 або 1,5 кг смородини і підсолоджувача.

Ягоди вимити, висушити і пробити блендером до стану пюре. Поставити на вогонь і внести цукровий пісок. Уварювати до загустіння 20-25 хвилин, після чого розкласти по банках і закатати.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах? конфітюр з червоної смородини.

Джем на воді

Використання води при варінні джему дозволить знизити концентрацію кислот в складі ягід, тому таке блюдо підійде навіть тим, хто страждає від виразки або гастриту. Звичайно, якщо не вживати його при загостренні даних недуг. Не варто переживати щодо вітамінів і мінералів, їх