Як визначити схожість насіння помідор. Перевірка насіння на схожість в домашніх умовах

18

Перш ніж купувати нове насіння (а вони з кожним роком стають все дорожче), перевірте ті, що у вас залишилися від минулих років. А якщо ви восени забули насіння на дачі, не переживайте. Схожість насіння від цього не постраждає, якщо в будинку було сухо, без різких коливань вологості повітря. Вважайте, що ви провели попередню загартування ваших насіння.

Для орієнтування наведемо терміни придатності основних овочевих культур і деяких квітів:

Селера, перець, цибуля ріпчаста, петрушка, салат, пастернак — 1-2 роки

Щавель, кріп, коріандр, морква, цибуля-батун — 2-3 роки

Капуста, ріпа, редис, горох, перець солодкий, ревінь-3-4 роки

Баклажан, кукурудза, шпинат-4-5 років

Горох, квасоля, буряк-5-6 років

Томат, огірки, кабачки-6-8 років

Кавун, диня, гарбуз-6-8 років

Боби-10-12 років

Дельфініум і водозбір -1 рік

Айстри, чорнобривці, календула-2-3 роки

Однорічні хризантеми, агератум, багаторічний нивняк,

Левиний зів, дзвіночки, маки-3-4 роки

Левкої, малькольмія, петунія, запашний горошок,

Люпин, шавлія-4 — 5 років

Визначення схожості насіння можна зробити трьома способами.

Спосіб перший . Насіння дрібних розмірів-моркви, ріпи, капусти, крес-салату, щавлю, ревеню, петрушки, капусти, гірчиці, томата, кропу, перцю, баклажан, садових квітів перевіряємо таким чином: на блюдце або невелику тарілку розкладаємо змочені у воді паперові серветки, на них кладемо насіння (не більше 10 штук) і прикриваємо поліетиленовою плівкою. Ставимо у відносно тепле місце, але щоб температура там не перевищувала 20-23 °.

Щодня переглядаємо насіння і, при необхідності, додаємо воду. У міру проростання підраховуємо пророслі. Якщо з 10 насіння проросло 6-значить схожість 60%. І ще, чим швидше насіння проростає, тим більше у них енергії. А це означає, що попереду вас чекають дружні сходи на грядках і хороший урожай.

Спосіб другий . Насипте насіння в підходящу ємність і залийте водою, ретельно розмішайте і дайте відстоятися 5-7 хвилин. Насіння, що опинилися на поверхні води, приберіть. Вони можуть бути порожніми, зіпсованими і висохлими. Осіли на дно сміливо використовуйте для посіву, попередньо просушивши при температурі 20-25°, схожість у них буде хороша.

Так можна перевірити на схожість все насіння, крім насіння томата, редису і капусти. Їх перевіряють по щільності не в воді, а в 3-5%-ному розчині кухонної солі. Просушити насіння можна за допомогою вентилятора.

Як визначити схожість насіння помідор. Перевірка насіння на схожість в домашніх умовах

Спосіб третій . Перевірка схожості насіння гарбуза, кабачка, гороху, патисону, огірків, буряка, бобів, квасолі, кавуна і дині проводиться в тирсі, які попередньо слід обробити окропом 2-3 рази через 20-30 хвилин. Потім сирі тирса засипають в ванночки, лотки або невеликі ящики. Насіння розміщують рядами на відстані 2-3 см один від одного. Між насінням витримують проміжок в 1-1,5 см після цього насіння засипають тирсою і гарненько трамбують. Якщо цього не зробити, то замість сім’ядоль на поверхні з’являться корінці. Сприятлива температура для пророщування насіння-23-27°. Потім, як в попередніх способах, порахуємо пророслі насіння і дізнаємося відсоток схожості.

Тепер ви знаєте, як перевіряють насіння на схожість. У вас ще є час докупити відсутні або ті, у яких вийшов термін зберігання.

Кінець зими — час, коли садівники починають готуватися до дачного сезону.

«аіф-челябінськ» дізнався, як перевірити насіння на схожість і змусити їх прокинутися.

Загортаємо в марлю

Для того, щоб зрозуміти хороші у вас насіння чи ні і дізнатися який відсоток зійде, необхідно їх «протестувати». Для цього висівають 10-20 штук і дивляться, яка кількість з них зійде. Садівники відзначають, що 100% схожість буває дуже рідко.

» щоб відбракувати пустоцвіти, потрібно розвести сіль у воді, кинути туди насіння, залишити їх на деякий час. Ті, що спливуть-викинути. Визначити схожість насіння можна наступним способом: 8-10 насіння будь-якої культури поміщаємо між двома шарами марлі і змочуємо водою. Зверху прикриваємо блюдечком і ставимо в тепле темне місце. Раз на день потрібно відкривати, провітрювати, щоб не з’явилася цвіль», — розповідає агроном союзу садівників росії людмила пашніна.

Важливо враховувати дражировані (покриті спеціальною оболонкою) насіння у вас чи ні. Зазвичай цю інформацію можна знайти на упаковці. Насіння без спеціального покриття варто замочити на 25 хвилин в марганцевому або мильному розчині для того, щоб їх знезаразити.

Готуємо стимулятор росту

Для того, щоб змусити насіння прокинутися або, як це правильно називається, вкоротити термін спокою, можна замочити їх в спеціальному розчині — стимуляторі росту.

» такі кошти можна купити в магазині, а можна приготувати самим. Для цього необхідно вичавити сік алое або каланхое, змішати з водою і потримати насіння в цьому розчині. Потім прополоскати їх і просушити. Така процедура не тільки пробуджує насіння, але і також знезаражує його», — продовжує ділитися порадами людмила іванівна.

На сьогоднішній день існує безліч варіантів різних розчинів, які можна приготувати вдома, будь то зольний, дріжджовий або медовий.

Оживляємо старі насіння

Якщо у вас насіння пролежали 5-10 років, не варто їх викидати — можна оживити. Садівники роблять це в такий спосіб: насіння поміщають в мішечок. Набирають один стакан холодної води, інший-окріп. І по черзі опускають в них мішечок на 4-5 секунд. Необхідно провести 5 купань, починаючи і закінчуючи холодною водою. Потім потрібно насіння дістати і гарненько просушити, розклавши їх на марлі.

» всі насіння мають термін придатності. Термін зберігання насіння селери, цибулі ріпчастої, батуна, порею, щавлю, ревеню — 2-3 роки; кропу, петрушки, томатів, баклажанів, перцю, моркви — 3-4 роки; гороху, квасолі, капусти, редису, ріпи, салатної гірчиці — 4-6 років; кавуна, дині, гарбуза, огірка, кабачка, патисона — від 6 до 8 років. Насіння буряка можна зберігати 10 або навіть 20 років», — розповідає агроном.

Існує ще один нюанс — є культури, наприклад, гарбуз, насіння яких повинні полежати пару років.

Готуємо землю і висіваємо

Досвідчені садівники-городники приготували землю для весняної розсади ще восени і зберігали її в холодному місці. Зараз необхідно занести грунт додому, щоб вона зігрілася. Якщо грунт не заготовлявся, то його в будь-який час можна купити в спеціалізованих магазинах.

Для розсади можна використовувати ящики з дренажними отворами. Деякі культури мають тендітну кореневу систему, тому їх слід висівати в окремі ємності — з пресованого борошна або пластикові стаканчики, торф’яні і компостні мішечки.

Як правило, в одну ємність сіють по два насіння.

  1. краще купувати насіння в магазинах, а не на ринках.
  2. рекомендується придбати по 2-4 гібрида або сорти однієї культури різного терміну дозрівання.
  3. не варто купувати насіння, якщо на пакетику не вказано термін придатності, опис сорту і виробник.
  4. зручніше розрахувати, скільки насіння потрібно купити, якщо на пакетику вказано кількість насіння, а не вага.
  5. при покупці насіння томатів, перців, огірків віддати перевагу краще гібридам.

Досвідчені овочівники знають, що навіть отримані від однієї рослини насіння мають різну схожість. До того ж, здатність до проростання у сировини більшості сільськогосподарських культур знижується при його тривалому зберіганні. Тому перед тим, як приступати до посіву, потрібно провести попередню перевірку, яка дозволила б відбракувати прийшов в непридатність посадковий матеріал. Якщо ви поки не знаєте як перевірити насіння на схожість в домашніх умовах, скажу, що для цього можна скористатися трьома перевіреними способами.

Перший метод придатний для перевірки насіння невеликого розміру. Як правило, цим відрізняються такі сільськогосподарські культури: морква, капуста, ріпа, щавель, ревінь, крес-салати, петрушка, кріп, деякі сорти томатів, перцю і баклажанів. До цієї категорії відносяться також садові квіти. Техніка перевірки наступна.

Паперові серветки змочують водою, розкладають на блюдце або невеликій тарілці, а зверху розміщують насіння. Використовувати все наявне сировину не обов’язково, досить навмання взяти із загальної маси 10 штук. Всі вони накривають поліетиленовою плівкою і прибирають в таке місце, де температура не опускається нижче 20 градусів, але не перевищує 23с.

Щоб не пропустити початок росту, за насінням потрібно ретельно доглядати, кілька разів на день перевіряючи їх стан, а при необхідності зволожуючи підсохлі серветки. Чим раніше з’являться паростки, тим краще-значить, запас життєвої енергії доситьВеликий. Відсоток схожості визначається за кількістю пророслого сировини. Прийнятним рівнем вважається 60 %, тобто з 10 перевіряються насіння ожити повинні як мінімум 6.

За допомогою другого способу в домашніх умовах можна перевіряти практично будь-які культури. Виняток-редис, капуста, томат, для тестування яких замість води використовується розчин кухонної солі з концентрацією від 3 до 5 % (6-10 г на не повний стакан води).

Отже, весь насіннєвий матеріал висипають в невелику ємність, заливають водою, гарненько розмішують, після чого вичікують хвилин 5-7-мь. Те, що спливло на поверхню, видаляють, осіла частина використовують для посіву – схожість буде на хорошому рівні.

Перед подальшим використанням сировину потрібно просушити, для чого витримати деякий час при температурі від 20 до 25 градусів. Прискорити просушку можна використовуючи вентилятор, але при цьому потрібно бути вкрай обережним, щоб не розвіяти сипучу масу.

Перевірити в умовах будинку великі насіння, наприклад, кабачка, гарбуза, гороху, огірків, патисона, бобів, квасолі, буряка, дині, кавуна і т.д. Допоможе третій спосіб.

Спочатку необхідно приготувати деревну тирсу, які 2-3 рази проливають окропом з інтервалом в 20-30 хвилин. Потім, сирими, їх розкладають по невеликих ящиках. На поверхні з кроком крок 1-1, 5 см розміщують перевіряється матеріал – насіння укладають рядами, між якими витримують 2-3 см.

Присипавши шеренги тирсою, як слід трамбують вміст ящиків. У приміщенні, де проводиться тест, необхідно постійно підтримувати температуру 23-27 градусів.

Коли через кілька днів з’являться сходи, підраховують їх кількість, визначаючи відсоток схожості за тим же принципом, що і в першому методі.

Тепер ви знаєте, як перевірити схожість насіння. На закінчення скажу, що не завжди тривале зберігання веде до втрати життєздатності посадкового матеріалу. Насіння більшості овочів без шкоди їх якості можна зберігати аж до декількох років. А у деяких культур, наприклад, моркви, спостерігається зворотна залежність – чим більше витримка, тим вище схожість.

Найгірше зберігаються насіння селери, петрушки, ріпчастої цибулі, пастернаку, а також перцю. З посівом цих рослин не варто затягувати більше, ніж на 2 роки. До 3 років не втрачають схожості щавель, коріандр, кріп, морква і цибуля-батун. Середнім терміном зберігання – до 4 років-відрізняються різні види капусти, редис, ріпа, солодкий перець, горох, ревінь.

Від 4 до 6 років залишаються життєздатними кукурудза, баклажан, горох, квасоля, буряк і шпинат. Довгожителями можна назвати томати, огірки, кабачки, гарбуз, кавун, диню – вони дають хороші сходи навіть через 7-8 років. Але справжнім рекордсменом все ж є боби, термін нормального зберігання яких досягає 12 років.

Декоративні рослини і квіти не можуть похвалитися такими значними показниками. Найдовше — від 3 до 5 років – можна берегти насіння люпину, шавлії, левкої, петунії, малькольмії, левиного зіву, дзвіночків, маків, агератума, а також однорічних хризантем і багаторічного нивняка.

Найпоширеніші і улюблені квіти – айстри, календула, чорнобривці – можна запасати на 2-3 роки вперед, а ось дельфініуми і водозбір найкраще висівати на наступний сезон після заготівлі.

Необхідною передумовою до отримання високого врожаю томатів є кондиційний посадковий матеріал, показником якого служить схожість. Дачники, особливо молоді, іноді не знають, як перевірити схожість насіння помідорів і визначити, наскільки вони придатні для використання. Схожістю називається відношення числа пророслих зачатків до загального числа висіяних насіння, виражене у відсотках і характеризує здатність до проростання.

Насіння томата не втрачають свою силу 5 – 7 років при відповідних умовах утримання. Параметри збереження схожості:

  • час з моменту збору плодів і заготівлі насіннєвого матеріалу;
  • умови зберігання;
  • ступінь зараження хворобливими бактеріями і мікробами;
  • правильна підготовка до посіву.

Передпосівна перевірка насіння дозволяє своєчасно, оперативно поліпшити їх якість або повністю замінити. Схожість оцінюють заздалегідь. Термін визначають, виходячи з часу від посіву до сходів. Цей період становить в середньому 8 — 10 діб. З такою завчасністю до планованої сівби починають тестування.

Як визначити придатність насіння, придбаних в магазинах, на ринках, в інших місцях? техніка процедури може бути проведена двома методами.

Перший спосіб

Перевірку схожості починають з калібрування посівного матеріалу. Цей процес передбачає відбір для пророщування зразків з великим вмістом поживних елементів, здатних дати якісні помідори.

Для цього насіннєву масу заливають 3 – 5% розчином звичайної солі (15-25 грам/ 500 мл води). Через 2 години порожні, потворні, зморщені частинки знімають з поверхні, викидають. Зернятка великого і середнього розміру відбирають, промивають, просушують. Практика показує, що дрібні екземпляри, якщо вони здорові, повні, можуть бути використані і дадуть плоди. В результаті визначення кількості осіли на дно насіння роблять висновок про потенційне проростання.

Відбір можна провести за допомогою наелектризованого пластмасового предмета, плексигласу або ебоніту, протертих вовняною тканиною. Тестований матеріал розсипають на гладкій поверхні, наближають пластмасу на відстань 1 – 2 см — вона збирає на себе щуплу, неповагову, легку масу. Процедуру повторюють кілька разів. За кількістю неприлиплих до пластмаси насіння можна дізнатися і оцінити якість всієї партії.

Спосіб калібрування широко поширений. Його застосовують безпосередньо перед посівом, багато дачники відразу після цього приступають до висівання на розсаду.

Другий спосіб

Дозволяє визначити схожість насіння шляхом їх намочування, пророщування, висівання в грунт. Послідовність дій:

  1. десяток довільно взятих насіння обгортають натуральною тканиною, заливають водою на 24 години.
  2. вміст розкладають на блюдечку, ізолюють плівкою.
  3. все це поміщають в тепле місце. Регулярно зволожують тканину, щоб вона не пересохла.

Корисно замість звичайної кип’яченої використовувати талу воду. Через кілька днів відбудеться прокльовування, утворення корінців.

Як визначити схожість насіння помідор. Перевірка насіння на схожість в домашніх умовах

На замітку! температура в цей період повинна становити не менше 22-25 ºc.

За кількістю пророслих корінців оцінюють ступінь схожості і енергії проростання зародків, швидкості, дружності, життєздатності проростків. Для більшої впевненості, точності висаджують проростки в ємність з теплим вологим грунтом. Коли на поверхню землі вийдуть сходи, уточнюють показники.

Як перевірити відсоток схожості насіння помідорів? це просто. Наприклад, зійшло 8 з 10 насіння, схожість становить 80 %. Показник для всієї партії буде точніше, якщо для перевірки взяти більшу кількість матеріалу.

Таким способом тестують знову придбані, старі прострочені пакетики, що залишилися з минулих років. Перш ніж викинути, їх недовго перевірити на схожість.

Овочівники-практики вважають, що не варто засмучуватися, якщо на грядці не 100% схожість — такої немає навіть для кондиційних екземплярів. Згідно з дослідженнями, насіння томатів 3-4 – річного терміну зберігання мають ступінь проростання 60-85 %. При значенні менше 50 % сівба не рекомендується.

Це цікаво! на придбаних насіннєвих пакетах завжди вказується високе значення проростання, до 98 %. Це лабораторний показник, який визначається в ідеальних умовах, відтворити які на дачі практично нереально. На своїй ділянці городник має справу з польовою величиною, яка значно менше.

Помідори мають багато різновидів, сортів, гібридів, кожен з них зі своїми особливостями, вимогами. Фактичні показники в реальних обставинах можуть відрізнятися від наведених характеристик. Про це свідчать відгуки дачників, що підтверджують необхідність посіву перевірених насіння.

особливості передпосівної обробки

Поліпшити схожість і проростання можна за допомогою деяких прийомів попередньої підготовки:

  • знезараження, дезінфекція;
  • обробка мікроелементами;
  • використання стимуляторів.

Для дезінфекції використовується 1% розчин марганцівки (5 грам/500 мл води). Марлевий мішечок з насінням помідор поміщають в розчин, через 20 хвилин промивають, підсушують. Метод популярний серед дачників, підвищує схожість насіння томатів після їх знезараження.

Як визначити схожість насіння помідор. Перевірка насіння на схожість в домашніх умовах

Важливо: не слід перевищувати час обробки марганцівкою-це знижує дружністьЗмінних навантажень і при наявності концентрації напруг ці напруги необхідно враховувати.

Для чавунів в більшості випадків коефіцієнт концентрації напруг наближено приймають рівним одиниці при всіх видах навантажень (i – iii). При розрахунках на міцність для обліку розмірів деталі наведені табличні допустимі напруги для литих деталей слід множити на коефіцієнт масштабного фактора, рівний 1,4 … 5.

Наближені емпіричні залежності меж витривалості для випадків навантаження з симетричним циклом:

Для вуглецевих сталей:
— при вигині, σ -1 =(0,40÷0,46) σ в ;
Σ-1р =(0,65÷0,75)σ -1 ;
— при крученні, τ -1 =(0,55÷0,65) σ -1 ;

Для легованих сталей:
— при вигині, σ -1 =(0,45÷0,55) σ в ;
— при розтягуванні або стисненні, σ-1р =(0,70÷0,90)σ -1 ;
— при крученні, τ -1 =(0,50÷0,65) σ -1 ;

Для сталевого лиття:
— при вигині, σ -1 =(0,35÷0,45) σ в ;
— при розтягуванні або стисненні, σ-1р =(0,65÷0,75)σ -1 ;
— при крученні, τ -1 =(0,55÷0,65)σ -1 .

Механічні властивості і допустимі напруги антифрикційного чавуну:
— межа міцності при вигині 250-300 мпа,
— допустимі напруги при вигині: 95 мпа для i; 70 мпа-ii: 45 мпа-iii, де i. Ii, iii-позначення видів навантаження, див. Табл. 1.

Орієнтовні допустимі напруги для кольорових металів на розтяг і стиснення. Мпа:
— 30 … 110-для міді;
— 60…130 – латуні;
– 50 … 110-бронзи;
– 25 … 70-алюмінію;
— 70 … 140-дюралюмінія.