Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

85

Один користувач розповів свій перший досвід по створенню кухонного ножа.

Набридло мені постійно підточувати свої ножі з бразильської нержавіючої сталі в процесі готування, і загорівся я під новий рік, собі подарунок влаштувати у вигляді хорошого ножа. Поліз в тирнети шукати, де б мені такий купити, знайшов пару пропозицій більш менш, але все ж не зовсім те. То форма, то розміри не зовсім моїм побажанням відповідали. Навіть ціна не грала особливої ролі, в районі 10 к міг витратити, собі коханому подарунок то. Та й дружина сказала, тобі треба, шукай і замовляй, я не проти зовсім. Залишався варіант на замовлення, зі своїми розмірами і формами. Але на роботі, двоє з колег почали так само освоювати це ремесло, правда вони клинки готові купують, і там вже з ручками чаклують, та й клинки у них замалі для мене зовсім. Але порадили вони мені сталь одну, х12мф, сказали шукай з неї, міцна, жорстка. І понеслася.
Вивчивши властивості цієї сталі, перечитавши багато статей і відгуків, було вирішено шукати ніж з неї. А вже коли натрапив на відео

Так взагалі шило в жопе заграло. І тут колеги мої привозять шматок такої сталі. Прокатка правда. Але вона. Прикинувши стан свого арсеналу інструменту, ціни вихідних деталей, і кривизну своїх рук, вирішив, що зроблю я сам собі ніж, той, що треба мені.

Не завжди виходило всі етапи сфоткати, але по більшій мірі всі процеси відображені. За фотки теж особливо не штовхайте. Все в різних місцях, з різним освітленням і в різну погоду. Шматок був заявлений як товщиною 4мм, шириною 40, ну а довжини взяв 35 см, десь 20-22 см на клинок, і 12-13 на рукоять, але з шириною косяк виявився, всього 35 мм, ну да ладно. Ніж з широким лезом потім зробимо, влітку, коли розкувати можна буде сталь))) малюємо або від руки, або на компі, контури нашого майбутнього ножа і вирізаємо з паперу нібито лекало. Прикладаємо до полотна стали, і зафарбовуємо чорним маркером все, що треба прибрати з полотна. Йдемо до верстата і хуярим. Ось ріжуча сторона готова. Тут я вже приблизно розкреслив межі спусків, і почав їх виводити потихеньку.

За допомогою ось такого не хитрого пристосування, я робив спуски. Ось це найскладніше, і довгий. Розтопив 2 відра снігу))) потрібно ж охолоджувати метал, інакше перекалім.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Після болісного виготовлення спусків, розкреслюємо верхні межі ножа, обух тобто.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

І отримуємо вже щось схоже на ніж. І за допомогою того бруска, дуже грубий, доводимо спуски і виводимо ріжучу кромку на чорнову. Ну і шкурочкой трохи пройшовся, подивитися як виходить.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Наступним етапом було підготування ручки. У хлопців попросив шматочок червоного буржуйського горіха, не за безкоштовно звичайно ж. Тут він вже розпиляний на 3 частини. Довго думав яку ручку робити, хотів мельхіоровий наконечник, але суцільного шматка мельхіору не знайшлося, тільки худ лиття, а для моїх цілей воно якось не дуже годилося. І вирішив зробити чисто з дерева, але з 3х шматочків, нібито гарди і рукоять дерев’яні. Та й дірки робити простіше в невеликих шматках. А від заготовки ножа прибираємо все зайве болгаркою і наждаком. Паралельно ще шкурив лезо трохи. У мене зім’ято вийшло, робив вечорами і ночами. На що часу вистачало, тим і займався.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Шматки дерева розмічаємо, і висвердлюємо і зачищаємо отвори, щоб надіти на хвостовик. З половинок не став робити, не подобаються мені заклепки, зайві містки слабини ручки. Та й в холодну погоду, будуть морозом по руці обпалювати.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Фотки пристрою немає, опишу так, на плоску дошку приклеєна шкурка на 2х сторонній скотч, і за допомогою нього підганяємо наші шматочки дерева один до одного, щоб не було зазорів між ними. Ось так одягаючи і знімаючи кожен раз на хвостовик. І прибираємо ось ці щілини.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Після всіх танців з бубном замотуємо лезо ізолентою повністю, щоб клей не потрапив, розводимо епоксидку згідно з інструкцією і приступаємо.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Збираємо нашу майбутню рукоять воєдино з ножем. Я стягував мотузкою, затягуючи за допомогою підручних засобів, фотки немає((але якщо знайдете велику струбцину, то вам буде простіше.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

А через добу, призначені для застигання клею, беремося за обробку ручки. Спиляв все зайве з верхньої частини ручки з невеликим запасом під подальшу обробку. Розмітив вісь симетрії і від неї вже майбутні краю рукояті. І почав відпилювати все зайве.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Дерево щільне, ножівкою по металу пиляється довго, але головне пиляється)) і цілком рівно.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Відпилявши з боків все зайве, розмічаємо контури майбутньої ручки. І відпилюємо все з нижньої частини.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Ми залишаємо трохи для подальшої обробки, в даному випадку краще не допиляти, ніж перепиляти.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Спасибі моєму вчителю з праць, що не бухав а вчив нас, і навчив спілкуватися з напилками різними))) виточуємо далі все напилками грубими і не дуже.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Закруглюємо грані ручки, вже дрібними напилками, і грубою шкіркою. Добре, що дружина вже спала, і не бачила шару тирси))) але я все вистилав газетками. А потім протирав підлогу мокрою ганчіркою)) чистота запорука успіху.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Ну а далі шкурим, шкурим і ще раз шкурим, як заповідав великий. Поступово зменшуючи зерно шкурки. Ось проміжний етап поруч з попередньою любов’ю моєї кухонної, бразильської нержавіючої сталі.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Шкурим і ручку і лезо, вирівнюючи всі поверхні. Шкурив в будь-який вільний час, і на роботі, і вдома.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Ну а далі беремо шматок старого валянка і виготовляємо ось такий девайс: болт, шайба велика, коло повстяний, шайба велика, гайка. Можна ще однією гайкою законтрить. До речі взявши коло шкурки і поклавши на зовнішню сторону повсті, можна виконувати шліфування вироби)))

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Після всіх шліфувань, на диск повсті наносимо пасту гоі, і шліфуємо лезо, до дзеркала мені вже лінь було доводити, та й ні до чого мені особливо це дзеркало. Та й дрилі під рукою не було, тільки шуруповерт, а він не дає таких великих оборотів, необхідних для кращого виведення.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

А після леза, беремо ще один чистий диск, і їм вичищаємо все дерево від пилу і стружки. По правильному звичайно, спочатку треба було лезо повністю вивести до блиску. А потім вже ручкою займатися, але повторюся, за часом був обмежений різними умовами, і робив все відразу. Вивчивши купу просочень, вирішив просочити древнім способом, хоч і довгим, але надійним. Купив пару бульбашок лляної олії художнього. Так як ручка цілком велика і довга, довелося купувати баночку якоїсь гидоти. Беремо каструльку невелику, на дно марлю або ганчірку, на ганчірку розкриту банку. У банку заливаємо масло, в каструлю воду, не переплутайте.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Розігріваємо масло градусів до 60-70, більше не треба, епоксидка не дуже любить високі температури, знову замотуємо трохи лезо ізолентою, щоб не забруднити його, і опускаємо в нього нашу рукоять. І спостерігаємо як з дерева виділяються маленькі бульбашки повітря. Як бульбашки припиняються, виймаємо і обтираємо серветкою. У мене ця процедура зайняла десь годину, з декількома підігрівами масла.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Відкладаємо ніж на підвіконня під сонячні промені, нам потрібен ультрафіолет для полімеризації масла. Але я ще пару раз протирав його серветкою з маслом, поки масло не перестало вбиратися взагалі. Не забуваємо кожен день перевертати його на підвіконні, щоб з усіх боків масло полимеризовалось. А вечорами робимо заточку. Тут не буду детально все розписувати, ще на одну тему вистачить, теорій заточування ножів. Та й не зовсім я її освоїв ще)) вчуся поки.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Ну а поки масло сохне, а лезо точиться, зробимо з нашого шефа, похідний варіант, виготовимо піхви для нього. Я часто виїжджаю на природу, і там готую, і доводиться брати свої ножі з бразильської нержавіючої сталі, вивертаючись загортати їх, і укладати акуратно в рюкзак, так щоб і руку не пошкодити якщо чого дістати треба, і рюкзак не проколоти вістрям. Загалом геммор ще той. І вирішив я, раз ширина клинка не ідеальна для мене, то і зробимо з нього похідний варіант, для будинку буду робити ще один. Правда мене дружина напевно пристрелить)) ну це інше питання. Знову звертаємося до наших колег, і беремо у них ще невеликий шматок дерева. Вирішив з одного дерева все зробити. І ручка і піхви. Знову прикидаємо на листочку паперу, як це буде виглядати, і з яких шматків складатися. Розмічаємо брусочок, і нарізаємо на частини. До цього часу взяв у брата в оренду шліфувальну машинку, яка шкіркою шліфує. І цим диво девайсом наводимо стики деревах згідно з планом в більш-менш пристойний стан. Тобто щоб стикувалися рівно. Без особливо великих зазорів. Ось на наступному етапі, моє терпіння і лопнуло. Висвердлюємо в кожному шматку дірку під ніж, дуже довго я з цим провозився, а бажання скоріше все закінчити вже було великим, і через це в ночі наспіх поклеїв ці шматки, не підігнавши по хорошому стики. У підсумку в одному місці виплив косяк потім. Але не критичний звичайно. Та й клеїв я в п’ятницю вже вночі, а було бажання за вихи інше обробити повністю. А добу все одноЧекати треба. І не став відкладати і поклеїв.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Клеїв з армуванням до речі, щоб при поперечних навантаженнях, в місцях склеювання не розвалилося. Армував тонкими металевими шпильками. У кожному стику по 2 шпильки. Ну а після висихання клею, йдемо в гараж, беремо чудо шліфувальну, і прибираємо все зайве з її допомогою. І повертаємося до повстяним девайсів, беремо різні шкурки на зменшення і вишліфовуємо до гладкості граничної, а потім вичищаємо чистим повстю. Просочення піхви робити холодним способом. Правда всередину заливав гаряче, всередині були частинки воску, і треба було їх розплавити, а зовнішню частину просочував тиждень, кожен день наносячи невеликим шаром. В першу просочення звичайно наносив годину шари, поки не перестало вбиратися. Ну і до ножа їх. На підвіконня. Перевертаючи постійно.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Після того, як ніж з піхвами просохли, а масло полимеризовалось, нехай і не повністю, потім дійде ще. Готуємо склад для фінішної обробки. Беремо бджолиний віск і наше лляне масло в пропорціях десь 2 частини масла і 1 частина воску, але я на око, можливо і не витримав рівно, але почитавши перед цим рецепти приготування, зрозумів що немає точних пропорцій, хочете 1/3 хочете 1/4, а хочете чистим воском обробляйте. Була можливість ще карнаубським воском обробити, але вирішив вже зробити з нашого, бджолиного. На водяній бані розтоплюємо віск в маслі до однорідності.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Я процідив через марлю, щоб позбутися від мертвих бджіл. Віск то натуральний, з усіма частинами з сот, і запахом меду)).
Моїм завданням був ніж, яким можна і м’ясо порізати, обробити, і щоб він заточку зберігав після цього. Люблю я помідори з м’ясними стравами, а їх тупим ножем різати погано. Можу сказати, завдання виконується на ура. Бразильці так не можуть. Ніж звичайно вийшов не ідеальним, є пара косяків на спусках, пара косяків на піхвах, але всі ці косяки по більшій мірі — естетичні причіпки, і на практичне застосування ніяк не впливають. І думаю для першого разу можна пробачити)) ну і ще маленька ремарка: бюджет. Шматок сталі — 300 рублів. Дерево на рукоять і піхви — 500 рублів (звичайно дошка такого дерева коштує 5 до рублів, але вона 2 метри, а я використовував 15-20 см від дошки всього) шкурка — близько 500 рублів. Масло лляне — 200 рублів. 1500 далі йдуть придбання для ножа, які залишилися в моєму розпорядженні на все життя, так що їх важко вважати собівартістю ножа. Напилки, надфілі, і ще дрібниці всякі близько 1к рубля бруски для заточування звичайні-150 рублів брусок алмазний 1,5 к.тисочки маленькі 300 рублів разом близько 4.5 рублів. Можна звичайно було знайти готовий ніж в таку вартість, але залишитися без таких ніштяков як алмазний брусок. Який потім довелося б купувати все одно. Все, можете штовхати.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Всім нам хочеться що б на кухні у нас був хороший кухонний ніж, хоча б тільки тому що їм працює наша дружина, найулюбленіший наш чоловік.

Скільки їх на ринку, не перерахувати і фірми різні, і фасон і матеріали і форма, що вибрати прям очі розбігаються. Цінова політика також дуже різниться від дуже демократичних цін до просто космічних. Нижче представлені ножі від 200 до 25000 рублів.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Зазвичай береш ніж в руку і думаєш: рукоять з красивих деревинок, клинок блищить дзеркалом, і в той же час «все не так, хлопці…». Захотілося це зібрати в вузол.
Всі ідеї спрямовані на дві якості, які мені бачаться головними на кухні: рез і зносостійкість, а призначення ножа передбачається універсальне – нарізка овочів, гастрономії, хліба.

Міркування перше про те, що найбільше впливає на рез – зведення(скоси у ножа від обуха, не робочої частини ножа до вістря).не потрібно на кухні для овочів і хліба зведення більше 0,2. Якщо руки власника незграбні-зробимо 0,25-0,3. Всі інші десятки на підводах-це цегла, примотаний до велосипеда. Якщо вже витрачати свій час і витратні матеріали на виготовлення ножа, то чи варто його робити ідентичним трамонтіне?

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

По-моєму-ні. Його варто зробити набагато краще! у трамонтін верхніх серій зведення десь 0,4. Ріже, не завжди і не радує, і сталь як пластилін, подаруйте його тещі нехай мучиться, 35 рублів не шкода.

Ніж повинен захоплювати провалюванням в продукти. Робити висновки. Поглядаємо на схід. Взагалі, не зустрічав європейців зведених тонше ~0,4-від аркоса до звілінга.

Міркування друге. Клин по обуху. Знаю що геморно. Розумію, коли не роблять новачки. Не розумію коли цей очевидний крок в геометрії не хочуть робити вже люди з досвідом. Згадую знову трамонтіну, та що там її-майже будь-який ніж з каструльним ім’ям в супермаркеті дорожче 500 руб,. Вже гідний отримати звужується обух. У нас же-далеко не завжди.
Більш того, чомусь багато в кухню тягнуть досвід з охоче-аутдорной області, і на кухні з’являються ножі з обухом 4 мм або близько того. Навіщо? якщо це не шеф довжиною> 200 мм і шириною>40, навіщо ця безглузда робота по розколюванню-розсуванню продукту. Щоб просто різати, з мінімальними витратами сил, в середньому досить 1,5 мм.у рукояті більше, у кінчика істотно менше. І тут будь-які зайві півміліметра працюють проти різу. Якщо тільки вони не виправдані іншими речами, наприклад у великих форм-шефа, сантоку, потрібна деяка вага клинка для інерції в «рубає» режимі. А на універсалі довжиною до 15 см вага в будь-якому випадку недостатній для інерційного пушката, стало бути і зайва товщина обуха працює проти нас.
В цілому-не бійтеся поперечної гнучкості, бійтеся дубової нерізучості. Якщо ніж передбачається в основному для жінки-з обуха сміливо можна зняти ще до півміліметра.

Третє. Сталь. Обмежуся методом виключення. Поширена думка «40х13 для кухні в самий раз» — ну за що ж ви кухню так низько позиціонуєте? 40х13 і її побратими у вигляді молібден-ванадієвих стейнлесс дивляться на нас в будь-якому супермаркеті. Але невже зроблений вручну ніж не зобов’язаний бути краще? невже його приємно мус після кілограма нашаткованих овочів? коли у нас маса інших, куди кращих залозок. Конкретних марок не раджу, сам в постійних пробах.

Вважаю що кухня, як не яка інша ножова область, гідна найкращого. Адже тільки тут ножі трудяться щодня.вибір просто. Є всього два шляхи:

1. Купить хороший але за зовсім не демократичну ціну.

2. Зробити ніж самому, тим більше що на цьому сайті є вся сама не обходима інформація для цього. Успіхів і удачі)))

Ножі в даний час популярні не тільки на кухні, але і серед людей, які пов’язали своє життя з екстремальними видами активного дозвілля – це: риболовля, полювання, туризм і т.д.

На ринку в сучасний час є різні ножі: варіативних моделей, різних габаритів і дизайнів. Але ніякої з них не зможе замінити ніж, який виготовлений своїми руками.

Про те, як зробити ніж своїми руками, часто пишуть в інтернеті, а щоб їх зробити слід постаратися.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

ножі: види і основні властивості

На фотографіях ножа в інтернеті можна помітити, що кожен виріб являє собою креативний елемент, створених з різних механізмів.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Є велика класифікація ножів в залежності від їх функціональності: бойові, туристичні, складні (наприклад, метелик), ножі, призначені для полювання, мультитули, бівачні ножі, а також звичайні кухонні ножі.

Кухонні ножі купуються вже готовими, а ось ножі, призначені для полювання або для туризму можна запросто виготовити в домашніх умовах самостійно.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Виділяють ще такі ножі, як ножі для виживання, основне завдання яких – допомога при існуванні в умовах дикої природи. Цей варіант актуальний для туристів і мисливців.

Лезо такого ножа, зазвичай, не більше 12 см.така довжина достатня для різання деревини, обробки дичини, чищення риби або інших схожих з цим дій. Невеликі габарити полегшують транспортування такого ножа.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

При виготовленні такого ножа слід велику увагу приділити матеріалу, призначеному для створення леза. Перевага часто віддається сталі.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

хід дій при створенні ножа

Щоб отримати позитивний результат в ході виготовлення ножа, попередньо слід зробити начерки креслення ножа. В такому випадку можна заздалегідь знати, чого саме ви хочете домогтися в кінці.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Інструкція, як зробити ніж в домашніх умовах включає в себе ряд правил.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

робимо ніж крок за кроком

Вирізати заготовку для майбутнього ножа. Спираючись на готовий креслення, вирізаємо форму для ножа.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Буде потрібно точилка для ножів. З його допомогою доводять основу до необхідної форми. І в руках виявиться після цього вже зрозуміла заготовка, де можна розрізнити місця рукоятки і леза.

Саморобна ручка для кухонного ножа з паркету. Хороший кухонний ніж? напевно доведеться робити самому з чого виготовити кухонний ніж

Чорнова заточка ножів. На цій стадії чітко потрібно знати, для чого призначений ваш майбутній ніж. Якщо його виготовляють для полювання, риболовлі або туристичнихДля міста, тому що займають мало місця і дуже зручні, проте при тривалому використанні їх механізм може засмічуватися і погано працювати. Постійно користуватися таким ножем при роботі не дуже зручно, однак якщо альтернативи немає, то на короткий термін експлуатації він може стати відмінним помічником. Щоб зробити викидний ніж своїми руками, потрібно вибрати надійний механізм, при якому лезо не буде розхитуватися. Краще віддати перевагу моделі, в якій клинок вискакує збоку. Адже як показує практика, якщо клинок добре затягнутий і обладнаний підшипниками, він довго не розбовтається. А ось в ножах з фронтальним викидом леза люфт клинка неминучий і в експлуатації тільки посилюється. Це більше стильна іграшка, ніж інструмент.

У цій статті були розглянуті всі способи того, як зробити ніж своїми руками. Звичайно, це досить трудомісткий процес, що вимагає чималих зусиль, а в деяких випадках і технічних пристроїв. Однак результат вартий того, та й річ прослужить багато років.

ніж можна зробити з чого завгодно

Сьогодні, я хотів би продовжити тему, присвячену доступному матеріалу, з якого можна досить швидко і легко з хорошими характеристиками. Багатьох цікавить питання , з чого можна, не вдаючись до складних технологій. Про це досить докладно написано в . Тут же ми постараємося додатково висвітлити деякі подробиці відповідного матеріалу для ножів. Найпростіше, це використовувати старі зламані кухонні ножі з нержавіючої сталі. Ножі повинні бути бажано радянського виробництва, а не китайський ширвжиток. З подібного уламка можна зробити непоганий ніж з прекрасними ріжучими характеристиками.

Також хороші ножі можна робити з швидкорізальної сталі, яка використовується у виробництві ножівкових полотен для механічних пилок. Недолік такого матеріалу те, що він досить крихкий і має властивість іржавіти. Але заточку тримає непогано.

Відмінним матеріалом є ножі для стругального верстата по дереву. Цей метал дуже добре обробляється і полірується. Стругальний ніж обпалюється паяльною лампою до червоного і потім остуджують. Після відпалу метал можна спокійно пиляти ножівкою, надавати форму, точити напилком. Після того, як ножу надається остаточна форма , його потрібно, або в маслі, або у воді. Але, на жаль, ножі з цього металу теж іржавіють.

Наступний метал, який ми розглянемо — це звичайний напилок. З напилка дуже легко зробити ніж, без будь-яких спеціальних верстатів. Берете напилок, добре його нагріваєте знову ж паяльною лампою до червоного і даєте йому охолонути. Після цього він дуже добре обробляється іншим напилком, пиляється ножівкою для додання бажання бажаної форми. Далі знову проводиться гарт в маслі або воді. Головне для того щоб отримати хороший ніж з цього металу, потрібна . Непотрібно розколювати цей метал. Просто обпалюємо, точимо, обпилюємо, знімаємо зайвий метал ручним інструментом або на наждаку. І отримуємо досить непоганий ніж.

Також можна зробити зі звичайної ножівки по дереву. Теж дуже легко обробляється, дуже пружна сталь. Можна пристосувати, наприклад, для виготовлення кухонного ножа, який буде добре різати і добре тримати заточку.

Автомобільна ресора теж добре годиться для виготовлення . Єдино, чим погана ресора, це те, що її треба расковивать і грамотно проводити термообробку. Це досить трудомістке завдання. Але якщо спорудити саморобний горн у себе на ділянці, то можна зробити непоганий ніж зі шматка ресори. Або просто віднесіть ковалю, який за міхур горілки, розкує вам все, що завгодно. можна зробити ніж з автомобільного клапана. Теж виходить хороша нержавіюча сталь. Клапан нагрівається до сильної температури, розколюється на ковадлі. Потім потрібно сформувати лезо і загартувати його.

Дуже хороші ножі виходять з свердел великих розмірів. Затискаєте свердло в лещата, нагріваєте його до м’якого стану, берете газовий ключі і починаєте потихеньку його розкручувати. Після цього знову нагріваєте і починаєте вийшла деталь расковивать, надаючи потрібну форму. Напилком свердло точиться, не буде. Всі роботи по потрібно робити на наждаку.

Ніж можна зробити з пружинистої сталі. Відпалювати цей метал не потрібно. Відразу з заготовки можна робити лезо ножа. Звичайним свердлом ця сталь не свердлиться. Необхідно використовувати побідитове свердло.

Тепер давайте поговоримо про іржу, яка присутня у більшості металів. Якщо ви хочете, щоб ваш ніж не іржавів, його можна обробити сірчаною кислотою або ортофосфорною кислотою.

У статті використаний матеріал з відеоролика на ютубі