Що таке блендер і для чого він потрібен? для чого потрібен блендер на кухні: функції та особливості застосування який клей використовується для ручного блендера.

62

Опис існуючих типів і видів блендерів, а також його призначення

У сучасної господині на кухні може бути стільки одиниць малогабаритної побутової техніки, що вона насилу поміщається в шафках. Багатофункціональні м’ясорубки, міксери, кухонні комбайни, блендери та інше. Здавалося б, навіщо стільки всього? адже всі ці прилади виконують приблизно одні й ті ж функції. Але це тільки на перший погляд. У статті піде мова про таке пристосування, як блендер. Що це за прилад і для чого він стане в нагоді господині на кухні?

Чим відрізняється блендер від іншої техніки?

На відміну від кухонного комбайна і міксера, блендер – більш сучасний винахід, частково поєднує в собі елементи обох електроприладів. Від міксера він успадкував функцію змішування чого-небудь, а від комбайна отримав можливість подрібнювати продукти.

Від свого старшого побратима (міксера) блендер вигідно відрізняється своєю здатністю справлятися з твердими продуктами. Йому «по зубах» навіть така робота, як колка льоду. Але замісити тісто — це завдання для блендера майже непосильна. Спеціальні гаки для замісу тіста різної консистенції входять в комплект поставки тільки міксера. Блендер ж здатний змішати тільки рідке тісто в дуже малому обсязі.

Кухонний комбайн здатний легко впоратися з усіма перерахованими вище завданнями, але він програє блендеру за габаритами. Далеко не на будь-якій кухні знайдеться місце для комбайна. А в разі якщо він здатний поміститися в шафці, не кожна господиня готова буде збирати об’ємний прилад заради того, щоб приготувати пюре або подрібнити цибулину.

Навіщо ж потрібен блендер?

Раз пристрій було придумано, значить, воно комусь знадобилося. Головне завдання блендера-полегшення роботи господині на кухні і скорочення її тимчасових витрат на приготування різних страв. Побутовий прилад вміє:

  • готувати пюре і різні соуси;
  • змішувати інгредієнти для приготування рідкого тіста;
  • готувати смузі і коктейлі;
  • подрібнювати фрукти, овочі, м’ясо і зелень;
  • колоти лід;
  • збивати крем для тортів.

&1&

Крім іншого, блендер-незамінний помічник кожної молодої мами. Він завжди допоможе приготувати перший овочевий або фруктовий прикорм для карапуза в невеликій кількості. Причому впорається зі своїм завданням в лічені секунди, та й вимити його досить легко.

Незамінним помічником в побуті блендер виявиться і для тих, хто дотримується здорового способу життя. У таких людей основою раціону є вживання рослинної їжі в різному вигляді. Саме блендер допоможе швидко зробити будь-який фруктовий коктейль на сніданок, а на полуденок побалувати сімейство смачним і корисним смузі.

А на маленькій кухні багатофункціональний блендер здатний замінити громіздкий кухонний комбайн без великої втрати функціональності.

Види блендерів і можливості їх застосування

Існує два різновиди приладу: стаціонарний і погружной. Залежно від виду техніка покликана виконувати трохи різні функції.

&1&

Пристрій стаціонарного блендера досить просте. Це пластикова платформа з вбудованим всередину механізмом приводу. За допомогою якого при включенні починає обертатися конструкція зі спеціальних ножів. Самі ножі розміщені в спеціальній прозорій пластиковій ємності, схожій на глечик або стакан. Продукти закладаються зверху і щільно закриваються кришкою, тільки після цього можна включати мотор.

У комплектації стаціонарного блендера немає додаткових насадок. Як додаткова опція іноді додається спеціальний ніж для колки льоду. Незважаючи на це, електроприлад добре справляється зі своїм завданням завдяки особливій конструкції ножів і спеціальним ребрам, розташованим на стінках склянки. Додатково конструкцією ємності передбачений носик для зручного виливання приготованих сумішей.

Стаціонарна техніка ідеально підійде для приготування різних коктейлів. Але для подрібнення сирих овочів прилад не годиться. Також він не здатний подрібнювати особливо тверді продукти, наприклад, горіхи або лід, якщо в комплекті немає спеціального ножа, призначеного для цієї мети. Головним плюсом електроприладу вважається автономна його робота.

Очевидним недоліком подібних моделей є великий розмір і деякі незручності в процесі експлуатації. Серед них можна назвати суворе обмеження обсягу приготованого продукту. За один раз можна приготувати тільки той обсяг, на який розрахований стакан. А факт того, що ножі не можна зняти з дна чаші, істотно ускладнює мийку.

&1&

Прилад дуже схожий на міксер. Але стандартна пара віночків замінена однією насадкою-ножем незвичайної форми, яку іноді називають «ногою». У комплект поставки входить спеціальний стакан. У нього закладаються продукти і занурюється «нога» блендера. Завдяки своїм принципом роботи техніка і отримала свою назву.

Основною перевагою моделей є їх невелика вага і розмір. Погружной прилад можна використовувати в будь-якої ємності, в яку він поміститься. Така властивість приладу, наприклад, дозволяє приготувати пюре з овочів або фруктів прямо в тій каструлі, в якій вони були зварені. Менша кількість забрудненого посуду, отже, скорочується час, проведений на кухні.

Але і недоліки у подібних агрегатів є. Головним можна назвати меншу потужність, якщо порівнювати зі стаціонарними моделями. В процесі подрібнення і змішування рідких продуктів разом з твердими можуть вилітати бризки, що досить неприємно і може безповоротно зіпсувати кухонний інтер’єр (наприклад, якщо на стінах наклеєні шпалери, що не миються).

Блендер в рейтингу популярності кухонних приладів займає одну з провідних позицій. Отже, для чого потрібен блендер? які функції він може виконувати? чи настільки потрібен і чи можна повноцінно і виправдано замінити яким-небудь іншим приладом?

Для чого потрібен стаціонарний блендер

Стаціонарний блендер має форму глечика, який встановлюється на блок з мотором; як правило, працюють ці моделі досить голосно. Навіщо потрібен блендер такого плану? відповідь проста: при досить компактних розмірах, він може практично повністю замінити кухонний комбайн.

З його допомогою швидко і ефективно можна виконувати такі функції:

  • подрібнювати овочі, фрукти, м’ясо, горіхи, лід і т. Д;
  • змішувати інгредієнти в єдину однорідну масу;
  • готувати соуси і коктейлі, майонез, заправки всілякого виду.

За допомогою класичного стаціонарного блендера можна швидко приготувати безліч вишуканих страв, так як функції блендера такого типу практично не обмежені. Нижче запропоновано кілька доступних і смачних рецептів з його використанням.

Кілька рецептів для стаціонарного блендера

Суп «вішісуаз»

Інгредієнти:

  • бульйон (краще курячий) — 1л;
  • свіжа цибуля порей — 500 гр; ріпчаста цибуля — 1 шт.; зелена цибуля — 50 гр;
  • вершки-200 мл;
  • картопля-500 гр.

Алгоритм приготування:

  1. у вершковому маслі обсмажити цибулю-порей і ріпчасту;
  2. у зажарку додати картоплю і бульйон, залишити варитися на 20 хвилин;
  3. суп перелити в блендер, додати охолоджені вершки і ретельно збити;
  4. прикрасити блюдо зеленою цибулею.

Крем-суп з гарбуза

Інгредієнти:

  • гарбуз-1 кг;
  • часник — головка;
  • бульйон — 1л;
  • вершки ( знежирені) — 200 мл;
  • масло вершкове-100 г;
  • цибулина червона;
  • бренді-50 р.

Алгоритм приготування:

  1. обсмажити цибулю з часником;
  2. у зажарку додати шматочки гарбуза і готувати близько 20 хвилин; за 5 хвилин до готовності влити бренді і випарувати алкоголь;
  3. перемістити гарбуз в блендер, додати бульйон і вершки, збити все разом.

Крем-суп прийнято подавати безпосередньо після його приготування. Вершки надають консистенції страви особливу ніжну текстуру, тому за їх якістю необхідно простежити, щоб не зіпсувати такий суп. Прикрасити його можна свіжою зеленню або краплею сметани.

&1&
&1&

Отже, для чого потрібен блендер даного типу – зрозуміло. З його допомогою також дуже зручно готувати молочні, слабоалкогольні або алкогольні коктейлі. В цьому випадку в графин блендера поміщають інгредієнти, додають лід і все за секунди подрібнюється і змішується.

Як використовувати погружной блендер

Для чого потрібен блендер погружной? функціональність такого блендера досить обмежена. Фактично, можна тільки подрібнювати інгредієнти і змішувати. Ці функції блендера незамінні на будь-якій кухні, однак, як мінімум, цього мало дляБагатофункціонального пристрою, яким позиціонується будь-який блендер.

Щоб вирішити цю проблему, виробники стали укомплектовувати базовий варіант блендера додатковими блоками і насадками, завдяки яким готувати з таким блендером стало ще простіше. Так у багатьох сучасних популярних моделях можна побачити:

  • автономний відсік з герметичною кришкою для особливо твердих продуктів: в дію гвинт приводить рукоятка самого блендера, з якого знімається основна насадка; можна в ньому колоти лід, подрібнювати в крихту горіхи, молоти зерна кави, готувати фарш;
  • вставка-віночок: дозволяє збивати яйця, готувати тісто, соуси, для яких важлива повітряна текстура (ці функції дають можливість приладом замінити міксер).

За допомогою будь-якого погружного блендера можна оперативно готувати пюре для дітей (тому питання «навіщо потрібен блендер?»часто хвилює молодих мам): наприклад, порізати на шматочки яблука (банани, айву, виноград, ківі), висипати з в стакан і подрібнити за допомогою блендера.

&1&
&1&

Аналогічно можна готувати овочеві пюре (не варто використовувати такий блендер для картопляного пюре, так як воно виходить клейкою, неапетитної форми). Для приготування м’ясних пюре краще використовувати універсальний подрібнювач (той самий автономний блок).

Погружной блендер з таким доповненням незамінний в арсеналі будь-якої господині, яка любить кулінарні експерименти. З його допомогою зручно змішувати різні за текстурою компоненти, домагаючись особливого смаку страви. Можна його також використовувати, наприклад, для самостійного приготування:

  • панірувальних сухарів або інший будь панірування;
  • шоколадної стружки;
  • овочевого або м’ясного фаршу.

Занурювальна модель відмінно справляється з мініатюрними дозами продуктів, тому з її допомогою зручно робити, наприклад, декоративні елементи: соуси для декору салатів, солодкі шоколадні начинки, шедеври з карамелі. Якщо у вашому пристрої є універсальний подрібнювач, то можна практично паралельно робити кілька страв або заготовок: наприклад, овочеве пюре для дитини і паніровку для котлет для нього. Це значно економить час і сили господині, а процес готування відбувається швидше.

Кухня-це таке місце, в якому обов’язково щось смажиться або париться, смачно пахне, а суєта не думає припинятися. Так, якщо раніше господині все робили самі, то досягнення нинішнього суспільства прийшли їм на допомогу, створивши купу корисних речей. Наприклад, мультиварки, пароварки, сковорідки з антипригарним покриттям і навіть блендери. На останніх зупинимося більш детально.

Блендер є тим дивом техніки, яке виручить будь-яку господиню, полегшивши їй життя. Цей електроприлад в лічені хвилини зможе подрібнити їжу і йому це не складе ніяких труднощів. Подумайте, це набагато краще, ніж ретельно нарізати ті ж овочі вручну, зігнувшись над обробною дошкою. Тільки не плутайте його з міксером. Головне завдання міксерів-змішувати і збивати.

Блендер теж наділений даною функцією, але вона не є тією, що визначає його специфіку. Крім збиття і змішування, як уже говорилося вище, прилад подрібнює їжу і перетирає її. Так, може бути хтось скаже, що мити його потім замучишся, але краще вимити один прилад, ніж купу посуду, яку ви використовували в процесі приготування страв або навіть просто підготовці інгредієнтів до цих страв.

Відразу хочеться сказати, що після придбання блендера уважно прочитайте інструкцію, адже не кожна модель здатна працювати з твердими видами їжі, наприклад, з льодом. Основний вплив на швидкість і якість подрібнення надає потужність кухонного приладу, чим вона більше, тим більше режимів має апарат, більше швидкостей і, відповідно, більший список продуктів. Зазвичай потужність блендерів коливається від 400 до 500 ватт, вони мають п’ять швидкостей або навіть менше, але навіть самі «слабкі» прилади можуть стати незамінними.

&1&і все-таки залишається не розкритим питання про те,. А готувати в ньому можна багато чого. Спочатку, він дуже зручний при приготуванні дитячого харчування, так би мовити, для початку першого прикорму дитині. Блендер здатний готувати пюре з різних видів овочів і фруктів. Також він ідеально підходить для любителів супів-пюре, наприклад, сирних.

Крім того, він сильний в приготуванні салатів, що складаються з декількох видів інгредієнтів, причому подрібнювати він їх може як окремо, так і всі разом. Важливим є і те, що в процес приготування їжа не втрачає свою корисність, а всі наявні в ній вітаміни і мінеральні речовини залишаються на місці.

Також блендер дозволяє господаркам готувати і м’ясні страви. Наприклад, котлети. Прилад відмінно готує фарш. До того ж, з ним стає можливим приготування м’ясних соусів і підлив. При такому розкладі вам не потрібно буде докладати зусиль, і крутити м’ясорубку, залишається лише натиснути кнопочку і отримувати суще задоволення, спостерігаючи з боку за процесом приготування їжі.

Для любителів випічки також є свої плюси! цей кухонний гігант допоможе збити суфле і ніжні крему, готувати муси, вершки. Зрештою, допоможе навіть при готуванні самого тесту і тоді в ньому не буде грудок, а маса буде однорідною. Одним словом, ідеальною для подальшого випікання. На свято або ювілей ви зможете порадувати близьких новим рецептом торта, навіть найскладнішим, і це буде вам цілком під силу з таким помічником на кухні.

Так, крім усього перерахованого вище, блендер потрібен для приготування коктейлів. Це особливо порадує і дітей, і гурманів, адже блендер приготує і молочні коктейлі, і алкогольні. Достатньо лише знайти відповідний рецепт і купити всі складові напою.

Таким чином, блендер – універсальний прилад, який зможе приготувати дуже багато страв, вибір їх залежить тільки від вас самих. Він заощадить час, розширить межі, а також список рецептів, які стануть вашими улюбленими.

Але, так чи інакше, ми з’ясували, для чого потрібен цей апарат, зрозуміли, що він з себе представляє, і наскільки зручний у використанні. а тепер хочеться розповісти про те, які види блендерів існують і представлені у продажу.

Блендер — який краще стаціонарний або погружной?

перший вид-це стаціонарний блендер . В європі його ще називають шейкером і використовують, в основному, для приготування коктейлів. У нас же ця назва не прижилася. Такий вид блендера не потрібно тримати в руках, він прийнятний за ціною (деякі моделі за вартістю йдуть від 900 рублів), а в більшості таких моделей є функція самоочищення. Функція ця дуже до речі, адже всередині приладу є ножі, за допомогою яких подрібнюються продукти, а миття руками може привести до небажаних травм, тобто порізів. А так, в ємність ви просто наливаєте води і включаєте кнопку, процес очищення запущений.

Важливим моментом стаціонарних блендерів є матеріал, з якого зроблена чаша. Це може бути як пластмаса, так і скло. Скло в процесі експлуатації не темніє і не вбирає запахи, але є ризик того, що якщо з необережності така чаша розіб’ється, її буде дуже важко замінити. Простіше купити новий блендер. І дешевше. Що ж стосується пластмасових ємностей, то в ціні вони, відповідно, дешевше скляних, але можуть потемніти з часом. Також не рекомендовано поміщати туди занадто гарячі продукти.

Обсяг чаш стаціонарних блендерів варіюється від півлітра до двох літрів. Але варто враховувати і те, що чаша блендера ніколи не заповнюється повністю, а значить від того чи іншого обсягу відніміть близько двохсот мілілітрів.

Потужність стаціонарних блендерів також коливається в проміжку від 300 до 600 ват. При таких параметрах той же коктейль ви приготуєте секунд за двадцять.

Якщо говорити про марку, то найпопулярнішими є прилади відомих виробників, що рекламують себе при будь-якому зручному випадку. наприклад, філіпс (philips), тефаль (tefal) або бош (bosch).

Інший тип блендера називається занурювальним . Чимось нагадує високошвидкісний міксер. Його необхідно тримати в руках, занурюючи в ємність з продуктами. На кінці прилад має насадку з ножами. Ця модель незамінна в тому випадку, якщо вам потрібно збити або нарізати невеликий обсяг інгредієнтів. В іншому випадку, ваші руки втомляться його тримати. Погружной блендер дуже мобільний, займає мало місця, а тому зручний в зберіганні.

Матеріал, з якого виготовляються занурювальні блендери, також може бути пластмасою, за рахунок чого вони коштують дешевше, або залізом.

Часто в комплекті з таким видом побутової техніки йдуть різного роду насадки, наприклад, для різання яєць.

По частині потужності погружной блендер може нічим не поступатися стаціонарному, адже даний параметр коливається від 200 до 800 ват. Оптимальним вважається показати в 500-600 ват.

Так, незалежно від виду, блендер як і раніше не втрачає своїх