Як краще заготовити обліпиху на зиму, щоб зберегти всі корисні властивості?

48

Обліпиха і лікарські препарати з неї цінуються у всьому світі, сьогодні її розводять і в китаї, і в америці. Цінно її властивість омолоджувати організм і відновлювати сили після хвороби. У ягодах в значних кількостях містяться вітаміни с, е, р-вітамінні речовини, каротин, вітаміни групи в.а також бета-ситостерин, що знижує рівень холестерину в крові.

Як краще заготовити обліпиху на зиму, щоб зберегти всі корисні властивості? 4 простих рецепта з обліпихи!

  • концентрований компот
  • пюре з обліпихи
  • варення з обліпихи
  • обліпиховий сік

Класичний обліпиховий чай з імбиром

Корисні рецепти з обліпихи

Концентрований компот

Для нього придатні всі великоплідні сорти. Ягоди укладають в банки до плічок, заливають гарячим цукровим сиропом (400 г на 1 л води) і пастеризують при 90°с: 0,5 л – 10 хвилин, 1 л – 15 хвилин.

Пюре з обліпихи

Ягоди обліпихи прогрівають в невеликій кількості води (на 1 кг ягід 100 мл води) і протирають через сито.

На 1 кг протертої маси додають 600-800 г цукру, ретельно перемішують, прогрівають 5 хвилин при температурі 90°с, укладають в підготовлені гарячі банки з швидкою закупоркою.

Можна готувати і без цукру, в цьому випадку необхідна пастеризація за тією ж схемою, що і для компотів.

Варення з обліпихи

Плоди збирають в початковій стадії дозрівання, пересипають цукром (на 1 кг обліпихи 1,2 кг цукру), витримують в прохолодному приміщенні 5-6 годин, потім на слабкому вогні варять до готовності в один прийом, видаляючи піну. Розкладають варення в підготовлені банки з подальшою герметичною закупоркою.

Обліпихове варення

Обліпиховий сік

Ягоди пропускають через соковижималку, додають цукор (на 1 кг ягід 1,2 кг цукру) або цукровий сироп (на 1 л води 400 г цукру). При використанні цукрового сиропу витримують співвідношення: 60% соку обліпихи і 40% цукрового сиропу. Добре зберігається сік і без цукру — його необхідно пастеризувати і герметично закупорити.

Обліпиховий сік

Крім того, з обліпихи можна приготувати так зване » сире варення «, а можна посилити її корисні властивості, приготувавши, наприклад, варення з обліпихи і шипшини. Про те, як це зробити, а також про інших осінніх ягодах, читайте на нашому сайті.