Самогон і горілка на чебрецю: рецепти приготування, користь і шкода, відгуки

73

Завдяки багатому хімічному складу чебрецю повзучого (інша назва чебрецю) трава затребувана не тільки в кулінарії та косметології, але і в народній медицині. Рослина застосовують як знеболюючий і антибактеріальний засіб. У великій кількості використовують для лікування від алкоголізму. Щоб настоянка чебрецю принесла користь, не слід приймати її більше 50 г на добу.

Корисні властивості настоянки на чебрецю

Лікувальні властивості чебрецю обумовлені наявністю в траві фітохімічних сполук і вітамінів. Цілюще зілля, настояне на чебрецю, благотворно впливає на травну систему, має бактерицидну і спазмолітичну дію.

Корисні властивості настоянки чебрецю:

  • підвищує опірність організму до вірусних захворювань;
  • покращує роботу нервової системи, активізує пам’ять;
  • при загальному перевтомі сприяє відновленню сил;
  • сечогінний, потогінний засіб;
  • стимулює роботу підшлункової залози і покращує апетит;
  • нормалізує обмін речовин;
  • ефективна при лікуванні бронхітів;
  • знімає болі в м’язах і суглобах.

Горілчана настоянка чебрецю покращує травлення

Сумісність чебрецю і алкоголю

Тимол, що міститься в чебрецю, несумісний з алкоголем, якщо приймати засіб у великій кількості. У народній медицині використовують спиртові настоянки чебрецю для лікування від пристрасті до спиртних напоїв. Але допомагає зілля тільки тим, хто страждає алкоголізмом першої і другої стадії.

У невеликій кількості (до 50 г на добу) цілющі настої нормально засвоюються організмом, надаючи на нього цілющий вплив

Як приготувати і приймати настоянку чебрецю

Під час приготування, коли біологічно активні компоненти і ефірні масла переходять в настоянку (в середньому від двох до семи тижнів), ємність з рідиною відкривати не рекомендують. Велике значення має міцність алкоголю. Якщо вона вище 35-40⁰, цілюще зілля вийде гірким.

Якщо використовують сушені або тверді інгредієнти, на приготування зілля необхідно більше часу, ніж зі свіжими травами.

Настоянка чебрецю на горілці

Настоянка на горілці допомагає позбутися від проблем з кишечником. Вона показана для застосування при запущених і гостротекущих захворюваннях органів дихання.

Компоненти:

  • горілка-0,5 л;
  • чебрець – 50 г;
  • чорнослив – 25 г;
  • буркун і липовий цвіт – по щіпці;
  • прополіс – 5 г.

Як приготувати:

  1. чебрець, липовий цвіт, чорнослив і буркун складають в банку ємністю 1 л, заливають горілкою.
  2. наполягають протягом двох місяців.
  3. до засобу додають прополіс, настоюють ще один місяць.

Готове засіб фільтрують.

Зберігають у прохолодному і затемненому місці

Приймають перед їжею не більше 20 крапель на добу.

Настоянка самогону на чебрецю

Самогон, настояний на чебрецю, позбавляє від мігрені, допомагає при лікуванні бронхіту.

Інгредієнти:

  • самогон-3 л;
  • чебрець – 2 ч. Л.;
  • меліса і м’ята – по ½ ч. Л.;
  • мед – 4-5 ст. Л.

Алгоритм приготування:

  1. всі компоненти складають в скляну ємність, заливають самогоном.
  2. через п’ять днів зілля фільтрують.

Зберігають цілюще зілля в затемненому прохолодному місці, приймають не більше 50 мл на добу.

Настоянка чебрецю на спирту

Спиртова настоянка чебрецю допомагає впоратися з депресивним станом. Крім того, засіб використовують для розтирань і компресів, полегшуючи стан хворого при розтягуванні м’язів або загальних больових відчуттях в суглобах.

Для приготування лікувального зілля на 150 мл спирту беруть 30-40 г трави.

Рецепт приготування:

  1. інгредієнти поміщають в одну ємність, настоюють протягом 10 днів.
  2. коли засіб готовий, його проціджують за допомогою ватного фільтра.

Готову настоянку зберігають в холодильнику. Приймають по 20 крапель тричі на день, розчиняючи в 200 мл мінеральної води. При зовнішньому застосуванні наносять на бинт, прикладають до хворого місця, загортають поліетиленом, фіксують.

Настоянку чебрецю на спирту можна використовувати для лікування ревматизму і болю в попереку

У цьому випадку наполягати засіб необхідно протягом трьох тижнів.

Чебрець на вині

Настоянка трави чебрецю на вині допомагає впоратися з безсонням, виводить мокроту з легких, сприяє відділенню жовчі, знімає спазми шлунка, збільшує тривалість життя.

Для приготування лікувального зілля на 1 л білого сухого вина беруть 100 г висохлої трави чебрецю

Як приготувати:

  1. чебрець заливають вином, настоюють протягом семи днів.
  2. кожен день ємність з настоянкою струшують.
  3. вино з чебрецем зливають в сотейник, доводять рідину до кипіння.
  4. нагріте засіб загортають. Наполягають від 4 до 6 годин, потім проціджують.

Цілюще зілля на вині приймають по 30 мл 2-3 рази на день перед прийомом їжі.

Протипоказання і побічні ефекти

Чебрець хоч і корисна трава, але зі спиртними напоями її заборонено приймати:

  • дітям;
  • вагітним жінкам і годуючим мамам;
  • хворим на цукровий діабет;
  • при серцево-судинних захворюваннях;
  • страждаючим кишковими розладами і виразками.

Настоянка чебрецю не принесе користі людям з хронічними захворюваннями артерій, тим, у кого виявлені хвороби печінки і нирок.

Висновок

Настоянка чебрецю – відмінний засіб для профілактики простудних захворювань. При захворюваннях суглобів, болі в м’язах її використовують для розтирань, компресів і примочок. Настоянку можна купити в аптеці, але народні умільці навчилися готувати її самостійно. Процес нескладний, головне, невідступно слідувати рекомендаціям.

Валентина петрівна, 53 роки, м оренбург

Регулярно готую спиртове зілля для лікування суглобів. Засіб ефективний, випробувано не тільки мною, але і кращими подругами. Наполягаю ліки строго за рецептом, поки рідина не придбає рівномірну забарвлення.

Іванна альбертова, 41 рік, м абакан

Готую настоянку на чебрецю в холодну пору року, так як засіб допомагає підвищити імунітет, здолати застуду в короткі терміни. Як тільки відчуваю, що у мене починається грві або кашель, приймаю по 20 крапель тричі на день. Поліпшення настає вже на наступний день.