Оливкова олія-склад, лікувальні та корисні властивості, користь і шкода. Застосування

10

Admin

Крапля оливкової олії творить чудеса. У цьому впевнені дієтологи, косметологи і лікарі. Жителі іспанії, італії та греції підтверджують цю аксіому. Красива шкіра, доглянуті і густе волосся, відсутність «гусячих лапок» під очима. Так виглядає кожна друга жінка в країнах, де росте олива. Плоди дерева смачні, корисні і маслянисті. Витяжка з оливок поживна і наповнена корисними речовинами. Склад не йде в порівняння з іншими маслами. Масло оливи-це єдиний жирний продукт, дозволений дітям з грудного віку. Безліч факторів говорять про користь пружних плодів. Якими ж корисними властивостями володіє оливкова олія і де його застосовують?

Склад оливкової олії

Корисними властивостями засіб зобов’язане вмісту жирних кислот і необхідних для організму речовин. Витяжка з плодів — це джерело сили, краси, молодості і гарного настрою.

До складу оливкової олії входять такі компоненти:

Вітамін е. Відповідає за омолоджуючий ефект. У завдання вітаміну входить надання шкіри пружності, еластичності. Оливкова олія входить в косметику для жінок старше 25 років. З цього віку з’являються перші зморшки. Завдання засобу зупинити процес старіння і продовжити життя клітин.
Жирні кислоти. Нормалізують травлення, допомагають засвоєнню продуктів. Витяжка грецьких плодів-улюблених продукт дієтологів. Багато дієти починаються з прийому оливкової олії натщесерце. Перш ніж приступити до такої процедури, проконсультуйтеся з лікарем. При холециститі та інших захворюваннях заборонено вживання оливкової олії в лікувальних цілях.
Антиоксидант. Основне завдання-це виведення вільних радикалів, які є джерелом небезпечних захворювань. Масло вступає в дію незалежно від форми застосування. Витяжка оливок використовується в якості заправки для салатів, вживається натщесерце в лікувальних цілях, втирається в шкіру або волосся.

Крім основних компонентів оливкова олія насичена вітамінами. Серед них корисні для шкіри і здоров’я людини вітаміни а, d. Засіб виступає джерелом заліза, необхідного для серцево-судинної системи, багато на мікро — і макроелементи.

Корисні властивості оливкової олії

Особливість засобу полягає в легкому засвоєнні. При використанні витяжки оливи людина отримує всі речовини і вітаміни, що входять до складу плодів. Поліпшення настає після 30 днів застосування.

Оливкова олія-склад, лікувальні та корисні властивості, користь і шкода. Застосування

Високий результат досягається за рахунок корисних властивостей оливкової олії:

Відповідає за баланс речовин і елементів в організмі людини. Натуральний продукт не містить холестерин. Засіб рекомендовано людям з діабетом і пацієнтам, що страждають серцево-судинними захворюваннями.
Сприятливо впливає на органи травлення. Стілець приходить в норму. Оливкова олія загоює виразки шлунка.
Втихомирює апетит. Жирні кислоти, що входять до складу витяжки, добре засвоюються і насичують організм. Людина не відчуває почуття голоду, вживає менше продуктів.
Омолоджуючий і зміцнюючий ефект. Стінки судин стають еластичними. Регулярне застосування оливкової олії здатне загальмувати процеси старіння. Виявляється загальний позитивний вплив на організм. Відбувається становлення імунітету і його зміцнення.

Регенеруючі властивості продукту і протизапальний ефект дозволяють застосовувати засіб для загоєння ран. Масло приємно впливає, не щипає шкіру, оскільки має знеболюючу дію. Останні дослідження показали, що оливкова олія вбереже від раку шкіри і грудей. Корисні властивості використовуються в кулінарії, активно застосовуються в медицині і косметології.

Застосування оливкової олії для шкіри

В лікувальних цілях приймають щодня ложку оливкової олії. Для отримання шовковистою і гладкої шкіри також важливо регулярне нанесення. Витяжка оливи застосовується для боротьби з целюлітом, допомагає усунути сухість і лущення. Засіб використовується окремо або входить до складу масок, бальзамів, кремів.

Оливкова олія-склад, лікувальні та корисні властивості, користь і шкода. Застосування

При тривалому впливі користувачі помічають такий ефект:

Шкіра стає м’якою, йдуть сухі зони;
Зменшуються розтяжки, що утворилися при втраті зайвих кілограм або під час вагітності;
Маски і креми для обличчя на основі оливкової олії омолоджують шкіру, вирівнюють контур, прибирають припухлість;
Усуваються дрібні зморшки, розташовані на обличчі, навколо очей, запобігає появі нових.

Ефект від застосування помітний не тільки користувачам, але і оточуючим. Особа змінює колір, дихає здоров’ям, а шкіра стає приємною на дотик.

Застосування оливкової олії для волосся

Натуральні продукти у вигляді відварів трав або домашніх масок завжди позитивно впливають на пасма. Але, при використанні масла доводиться бути обережним. Невірна рецептура або неправильно підібраний інгредієнт призведе до втрати кольору, обважнення локонів і зайвої жирності. Оливкова олія і тут є винятком. Його використовують для всіх типів волосся. Головне правильно змивати засіб і поєднувати з відповідними інгредієнтами. Результат довго не змусить себе чекати. Локони стають густими, блискучими і шовковистим.

Якщо побоюєтеся за результат, то почніть застосування з додавання декількох крапель в шампунь. Ефект не буде сильно замете після тижня використання. Якщо немає висипань, неприємних відчуттів або негативного впливу на волосся, то переходите до виготовлення домашніх косметичних засобів.

Оливкова олія-склад, лікувальні та корисні властивості, користь і шкода. Застосування

Оливкова олія вирішує основні проблеми, з якими стикаються власниці пишних шевелюр. Вплив навколишнього середовища, засоби з укладання, неправильно підібраний шампунь або бальзам призводять до того, що пасма втрачають свою природну красу і силу. Волосся починає «хворіти», з’являються посічені кінчики, відбувається випадання локонів, утворюється лупа. Для відновлення потрібно натуральне і безпечний засіб. Оливкова олія, проникаючи в структуру волосся, ділиться з кожним пасмом вологою, вітамінами і фіксує результат. Покриває локон захисною плівкою. Зупиняється випадання волосся, шкіра голови зволожується,. Досягти чарівного результату легко, навчитеся готувати лікувальні бальзами.

Маски з оливковою олією для обличчя

Насамперед потрібно правильно вибрати головний інгредієнт. Кращим вважається оливкова олія, виготовлена за технологією холодного віджиму. Засіб зберігає корисні властивості, в нього не додаються сторонні домішки. На якісному оливковій олії стоїть відмітка extra. Перед застосуванням не потрібно нагрівати витяжку із зелених плодів. Масло втратить цілющі властивості.

У домашніх умовах виготовляються наступні маски з оливковою олією для обличчя:

З вітаміном е.за додатковим інгредієнтом стає зрозуміло, що вітамінний комплекс застосовують проти старіння шкіри. Виготовляється маска шляхом змішування вітаміну е і масла оливи. На п’ять ложок основного компонента додається одна частина вітаміну. Отриманий засіб рідкий, тому наноситься за допомогою ватного тампона. Залишки масла видаляються сухою серветкою через 15 хв.
З соком лимона. Маска бореться з висипаннями на шкірі. Рекомендується для людей з жирним або комбінованим типом шкіри. Засіб готується перед нанесенням. У миску з оливковою олією видавлюється сік одного лимона. Рідина наноситься легкими рухами. Уникайте ділянки навколо очей. Змивається маска водою або зніметься паперовим рушником.
Оливкова олія-склад, лікувальні та корисні властивості, користь і шкода. Застосування
Фруктовий. З приходом холодів починається боротьба з авітамінозом. До кінця зими організм витрачає запас вітамінів, їх відсутність позначається на загальному стані здоров’я і шкірі. Сірий колір обличчя, кола під очима усуваються за допомогою фруктової маски. Як пюре підійдуть будь-які плоди. Співвідношення витяжки оливи і фруктів рівне. Суміш зволожує епідерміс, усуває сухі ділянки, насичує шкіру вітамінами.

Маски з оливковою олією для волосся

Засоби хороші тим, що включають інгредієнти, які знайдуться в будь-якому холодильнику. Масла, що входять до складу, продаються в аптеках або спеціалізованих магазинах. Найпростіший рецепт зводиться до нанесення масла на шкіру і пасма. Далі слідуйте по ситуації. Якщо робите маску ввечері, то утеплите волосся і лягайте спати. Масло змиєте вранці, гарненько промивши пасма водою з шампунем. Якщо необхідна термінова реанімація волосся, то витримайте засіб протягом 40 хв. Цей рецепт застосовується як профілактичний засіб.

У лікувальних цілях виготовляють такі маски з оливковою олією для волосся:

На основі яєчного жовтка. Є кілька рецептів. Перший використовується для локонів, схильних до жирності. До складу додається будь-який кисломолочнийПродукт (сметана, кефір) і ложка масла. Компоненти ретельно перемішуються. Суміш наноситься від коренів до кінчиків волосся. Півгодини впливу досить, щоб позбавити волосся від лискучого блиску і надати здоровий вигляд. Другий рецепт застосовується для пошкоджених пасом, що вимагають термінового відновлення. Основні інгредієнти залишаються, а сметана замінюється оцтом (бажано яблучним). Перед нанесенням переконайтеся, що склад кімнатної температури.
Оливкова олія-склад, лікувальні та корисні властивості, користь і шкода. Застосування
Оливкова олія і мед. Класичний тандем, який використовується в косметології. Мед перед введенням розтоплюється і остуджується. Якщо в гарячий інгредієнт ввести витяжку оливки, то лікувальний ефект загубиться. Виходить в’язка маса, яку важко наносити. В першу чергу обробляйте пошкоджені пасма. Для зручності нанесення руки періодично змочуйте водою. Через 40 хв.маска змивається теплою водою. Результат-густі, ароматні і слухняні локони.
З безбарвною хною. Для рецепта береться одна упаковка. Спочатку в миску висипається вміст пакету. Порошок розлучається водою, повинна вийти густа маса. Потім вводиться масло оливи. Склад перемішується і наноситься на волосся. Отримана маса м’яка і приємна на дотик. Допомагає наситити вологою сухі локони, зміцнює пасма. Для кращого ефекту розчешіть волосся після нанесення маски. Змивається засіб водою і шампунем.

Добре поєднується витяжка оливи з іншими маслами. Посилить зміцнюючий ефект, кокосове-наситить поживними речовинами, касторове-усуне себорею. Всі рецепти виготовляються швидко і просто. Результат домашніх масок перевершує всі очікування-пружна, еластична шкіра і здорове, шовковисте волосся.

24 грудня 2013

З твердженням, що оливкова олія займає в рейтингу популярності перші місця, не стане сперечатися, мабуть, ніхто. За довгі роки служби людині, а це навіть не одна тисяча років, воно здобуло славу чудодійного продукту. Не дарма ж називають його»рідким золотом». Та й словосполучення «кров землі», а це ще одна назва оливкової олії, говорить багато про що.

Є свідчення, що оливу, знали ще за часів, так званого, неоліту. Тільки була це, звичайно ж, дика олива. З неї, мабуть, все і почалося. Її плоди збиралися і використовувалися жителями анатолії, це частина сучасної туреччини, ще 8500 років, причому, до нашої ери.

Знайшли останки, скам’янілі, цього дерева і на острові санторіні. Це територія греції. Їх поважний вік-шістдесят тисяч років, вражає. Знайденим таким останкам біля ліворно, італійського міста, налічують двадцять тисяч років.

Де саме почали культивувати оливу точаться суперечки досі. Називаються сирія і ліван, палестина та ізраїль. Деякі дослідники доводять, що це острів крит. Але те, що це одне з найдавніших рослин, яке сподобалося людині, доведено неодноразово.

Оливи і оливкова олія цінувалися настільки, що свого часу були навіть розмінною валютою. Оливковою олією користуватися могла тільки знати. Для простолюдина ж, масло це було найціннішим подарунком.

Навіть після того, як римляни винайшли для віджиму масла з оливок прес, воно не втратило своєї важливості і цінності.

Сучасні люди давно довірили виробництво олії з оливок техніці. Процес цей став менш трудомістким. Але оливкова олія цінується зараз не менше. І все через його незвичайного складу і якостей.

Склад оливкової олії

Основну частину оливкової олії, висловлюючись мовою науки, складають тригліцериди. Якщо сказати простіше, то це жири або жирні кислоти. Їх в маслі кілька. Найбільший відсоток займає кислота олеїнова. Її в оливковій олії може бути від п’ятдесяти п’яти відсотків до вісімдесяти трьох. Цей елемент ще називають омега 9.

Наступний компонент — кислота лінолева. Залежно від якості початкового продукту вміст її в оливковій олії має широкий кількісний діапазон — від 3,5% до 21%.

Те ж відбувається і з кислотою пальмітинової. Її вміст в даному продукті від 7,5 до 20 відсотків.

Зовсім невелика кількість в маслі стеаринової кислоти. Вона займає від 0,5 до 5 відсотків.

Оливкова олія-склад, лікувальні та корисні властивості, користь і шкода. Застосування

І на останньому місці за кількісним складом кислота ліноленова. Її може або взагалі не бути, або рівень досягає всього 1,5%.

Флавоноїдні поліфеноли, вміст яких доходить до 50 г в 100 г оливкової олії, це ще один позитивний фактор, який відрізняє оливкова олія від безлічі інших.

Є в оливковій олії хлорофіл, феофітин і каротиноїди. Ці компоненти впливають на його колір. Якщо в маслі багато хлорофілу, значить воно набуває зеленуватий відтінок.

Присутні і вітаміни. Наприклад, тільки в столовій ложці олії, міститься 8% від нашої денної норми, вітаміну e.

Вважається масло оливкове і багатим джерелом вітаміну k. Є в ньому ще вітаміни a і d.

Корисні властивості масла

Компоненти, що наповнюють оливкову олію, благотворно впливають на наш організм. Антиоксидантні здібності допомагають впоратися з і скорочують ризик їх виникнення на 45%.

Оливкова олія допомагає при захворюваннях серця і судин. Вживання його може відрегулювати тиск, запобігає виникненню атеросклерозу.

Завдяки маслу оливи можна відновити нормальну кислотність в шлунку і тим самим уникнути появи, виразки, відновити роботу шлунково-кишкового тракту.

Допомагає цей дивовижний продукт і нашим ниркам. А за старих часів лікували їм навіть «душевні» хвороби і підвищували чоловічу потенцію.

Хвороби системи опорно-рухової теж маслу оливи вдається перемагати. Воно здатне відновлювати хрящі, підтримує м’язовий тонус. Якщо в спині з’явилися болі, то змішавши оливкову олію і віск, можна від цього болю позбутися, втираючи кожен день суміш в те місце, де з’явилися больові відчуття.

Включають масло і в меню тих, хто страждає діабетом, так як воно сприяє підвищенню чутливості до інсуліну.

Тим, хто введе масло оливи в постійний раціон, можна забути про сухість і не доглянутості шкіри, волосся, нігтів. Корисні компоненти, які вклала в оливкову олію природа, подбають і про здоров’я, і про красиву зовнішність.

Протипоказання

  1. любителі масла оливи і його захисники, вважають, що чудодійний цей продукт досконалий. Відповідно шкоди не приносить. Але все-таки, будь-який продукт має свої недоліки, навіть такий чудовий дар природи, як оливкова олія.
  2. і так, з обережністю ставитися до масла треба при холециститі. Адже воно має жовчогінний ефект. Тому при запалення жовчного масло може і нашкодити.
  3. не рекомендують з’їдати більше однієї ложки столової олії в день і «борцям» із зайвою вагою. Причина тому-висока калорійність продукту.
  4. шкідливим масло оливкове стає в смаженому вигляді. Тому термічній обробці його піддавати не варто.
  5. при покупці масла з оливок, звертайте увагу на написи на етикетці. Корисність масла цього багато в чому залежить від його кислотності. Чим вона нижче, тим масло якісніше, а значить і корисніше. Якщо керуватися стандартами європейськими, то вона не повинна перевищувати 0,8%.
  6. навіть якщо ви найбільший фанат оливок і масла з них, намагайтеся вживати цих продуктів в помірній кількості. Адже будь-який продукт при надмірному його використанні може перетворитися з корисного на шкідливий.

Як правильно вибирати оливкову олію?

Оливкова олія по праву називають рідким золотом, так як воно володіє чудодійними властивостями і є одним з важливих компонентів в харчуванні сучасної людини. Втім, про користь цього унікального продукту люди складали легенди ще в античні часи. Рим і стародавня греції, єгипет і месопотамія – у всіх цих країнах оливкова олія, яке вважалося даром богів, застосовувалося не тільки для приготування їжі, але і в косметичних цілях. Крім цього, його використовували для проведення ритуальних обрядів і лікування людей з різними захворюваннями.

корисні властивості оливкової олії

Склад оливкової олії унікальний, так як в ньому повністю відсутні білки і вуглеводи. У свою чергу, жирні кислоти, якими багатий цей продукт, відповідають за нормальну роботу шлунково-кишкового тракту, серця і судин, зміцнюють кісткову систему і очищають весь організм від шлаків. Слід також зазначити, що жирні кислоти сприяють правильному і більш повному засвоєнню їжі, а також виступають в ролі природного антиоксиданту, які стимулює оновлення тканин на клітинному рівні. Варто також відзначити, що оливкова олія багата вітамінами в, с, к, рр і е, причому, зміст останнього з них настільки велике, що оливкова олія рекомендують включати в раціон людей, які страждають проблемами опорно-рухового апарату, а також дітей, організм яких постійноРосте і розвивається. Корисних мікрокомпонентів в оливковій олії не так вже й багато, проте калій, кальцій і натрій, які входять до його складу, відповідають за роботу серцевого м’яза, покращують колір шкіри, нігті і зуби. Плюс до всього, не варто скидати з рахунків той факт, що натрій допомагає виводити з організму надлишок рідини, перешкоджаючи виникненню набряків.

Славиться оливкова олія і тим, що в його склад входить олеїнова кислота . Саме вона відповідає за і, зокрема, перешкоджає утворенню холестеринових бляшок на стінках судин. Крім цього, завдяки олеїнової кислоти вони стають більш м’якими і еластичними, тому оливкова олія є одним з кращих засобів для профілактики серцево-судинних захворювань. Варто також відзначити, що в його склад входить лінолієва кислота, яка не тільки сприяє загоєнню ран і опіків, але і має властивість розщеплення так званих вільних радикалів. Саме з цієї причини оливкова олія рекомендується вживати в їжу людям, які страждають онкологічними захворюваннями, а також використовувати в якості універсального засобу для оновлення тканин всього організму.

На основі оливкової олії створено величезну кількість лікарських і косметологічних препаратів, які допомагають ефективно боротися в передчасними процесами старіння організму, повертають пружність шкірі, блиск волоссю і усувають дрібні зморшки. Крім цього, оливкова олія з незапам’ятних часів використовується в народній медицині, і з його допомогою можна позбутися від найрізноманітніших захворювань. Наприклад, людям, які хочуть очистити організм від шлаків і шкідливих токсинів, рекомендується вранці перед чищенням зубів потримати 1 столову ложку злегка підігрітого оливкового масла в роті приблизно 3-5 хвилин . За цей час воно прекрасно очистить смакові рецептори і видалить зі слини величезну кількість шкідливих речовин.

Для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту оливкова олія потрібно пити приблизно за 15 хвилин до кожного прийому їжі по 1 столовій ложці . Цей простий рецепт допоможе підготувати шлунок до нормальної роботи, нейтралізує надлишок кислоти і допоможе загоїти рани, що дуже важливо для людей, які страждають виразкою або гастритом.

При проблемах з кишечником, що супроводжуються запорами, оливкова олія по 1-2 столових ложки рекомендується приймати перед сном. Завдяки цьому можна за 7-10 днів повністю відновити перистальтику кишечника, домігшись м’якого і природного виведення калових мас з організму.

Завдяки своїм протизапальним властивостям оливкова олія нерідко використовується при лікуванні простудних захворювань. У разі сильного нежитю необхідно нагріти в столовій ложці трохи масла і закапати його в ніс . При ангіні оливковою олію можна змащувати горло, використовуючи для цих цілей звичайну ватяну паличку. Крім цього, даний натуральний продукт допомагає досить ефективно боротися з різними видами алергії, так як пов’язує і нейтралізує речовини, які сприяють її виникненню. Наприклад, при неадекватній реакції організму на пил або ж квітковий пилок досить 2-3 рази на день приймати по чайній ложці оливкової олії, щоб позбутися від неприємних симптомів у вигляді кашлю, нежиті і почервоніння очей.

Оливкова олія є прекрасним засобом для боротьби зі всілякими шкірними захворюваннями . При дерматиті їм досить кілька разів змастити уражені ділянки тіла, щоб ранки затягнулися, не залишаючи рубців. З цієї ж причини оливкова олія можна використовувати для лікування опіків, і навіть трофічної виразки. Даний продукт є прекрасним засобом для догляду за шкірою новонароджених дітей. Правда, слід враховувати, що перед застосуванням оливкової олії в цьому випадку необхідно прокип’ятити.

оливкова олія в косметології

Окремо варто згадати про важливість оливкової олії в сучасній косметології. На його основі можна приготувати безліч масок, які прекрасно підживлюють, зволожують і пом’якшують шкіру. Крім цього, при сухих і ламких волоссі масло рекомендується за 10-15 хвилин до купання втирати в шкіру голови. Цей рецепт також сприяє позбавленню від лупи і запобігає розвитку алопеції. При схильній до сухості і дуже чутливій шкірі злегка підігріте оливкова олія необхідно наносити на обличчя перед виходом з дому в холодну і вітряну погоду. Крім цього, воно прекрасно захищає епідерміс від ультрафіолету, тому такий засіб можна сміливо застосовувати на пляжі, щоб уникнути опіків і отримати рівномірний загар приємного золотистого відтінку. Плюс до всього, оливкова олія прекрасно захищає шкіру рук від передчасного старіння і зовнішнього впливу навколишнього середовища. Тріщини, мозолі і шорсткості можна повністю видалити з долонь, якщо протягом тижня перед сном втирати в шкіру рук цей натуральний продукт.

оливкова олія при вагітності та годуванні

Завдяки своїм корисним властивостям оливкова олія незамінна для майбутніх мам. Воно стимулює процеси травлення, насичує організм амінокислотами і вітамінами, допомагає уникнути набряклості тканин, токсикозу і запорів. Плюс до всього, що міститься в оливковій олії є одним з важливих компонентів для нормального росту і розвитку малюка. При лактації оливкова олія також варто регулярно вживати в їжу, так як входять до його складу речовини дуже необхідні для зміцнення кісткової системи і імунітету дитини. Однак при цьому варто пам’ятати, що для годуючої жінки добова доза цього продукту не повинна перевищувати 40-50 г, інакше у малюка може виникнути розлад шлунка.

шкода оливкової олії і протипоказання

Незважаючи на те, що оливкова олія є дуже цінним і абсолютно гіпоалергенним продуктом, деяким людям від його вживання в їжу найкраще відмовитися . Це стосується тих, хто страждає холециститом або ж має проблеми з печінкою. Крім цього, обмежити вживання цього продукту варто людям з надмірною вагою, так як оливкова олія вважається досить калорійним продуктом.

Масло, отримане з оливок, застосовується не тільки для заправки салатів або закусок. Користь оливкової олії — у високому вмісті вітамінів, жирних кислот, інших важливих для здоров’я організму речовин. Його корисні властивості успішно застосовуються при очищенні печінки, для приготування всіляких масляних настоїв, лікуванні атеросклерозу.

Склад

Корисний рослинний продукт багатий олеїновою кислотою, її частка досягає 80%, в той час як в соняшникової різновиди її всього 35%. Олеїнова кислота чудово всмоктується в кишечнику, сприяє оптимальному протіканню обмінних процесів, зміцнює стінки судин.

Масло з оливок містить жирні кислоти омега-9. Вони надають антиканцерогенну дію, допомагають знизити показники артеріального тиску, корисні для профілактики і ожиріння. Кислоти омега — 9 допомагають нормалізувати рівень в крові, знизити його шкідливий різновид.

Входить до складу лінолієва кислота прискорює загоєння ран, допомагає поліпшити .

Вітаміни a, d, k зміцнюють стінки кишечника, кісткову тканину. Робить шкіру гладкою, надає волоссю блиск.

Корисні властивості оливкової олії

Продукт допомагає нормалізувати артеріальний тиск, зменшити жирові відкладення, знизити ризик утворення тромбів.

Жирні кислоти омега-9, що входять до складу, знищують вільні радикали, уповільнюють процеси старіння, знижують ризик появи злоякісних утворень.

Оливкова олія корисна для шлунка, дванадцятипалої кишки, печінки, оскільки допомагає загоєнню виразок, має виражену регенеруючу дію.

Різновиди оливкової олії

Максимум корисних властивостей в продукті так званого холодного механічного віджиму, коли оливкова олія нагрівається не вище 27с. Дану категорію називають extra virgin (extra virgin), наносять маркування dop (denominacion de origen protegida), захищаючи вказівку про походження. Цей різновид найкорисніша, саме її застосовують при заправці салатів.

Рафінована (rafined olive oil або просто olive oil) оливкова олія зазвичай використовують для смаження, оскільки воно не димить і не утворює піну. Для його приготування продукт категорії virgin очищають за допомогою розчинників або адсорбентів. На відміну різновидів extra virgin і virgin, при смаженні воно утворює мінімум канцерогенних речовин, відрізняється невисокою вартістю.

Щоб оливкова олія принесло максимум користі, її необхідно правильно зберігати. Продукт чутливий до впливу світла, тому важливо вибрати темне прохолодне приміщення, ідеальна температура +10..+15с.

У ємності для зберігання повинна бути щільна кришка або пробка, щоб виключити контакт з повітрям.

Лікування жовчнокам’яної хвороби

Камені в жовчному міхурі утворюються при вживанні вареної їжі. В організмі така їжа сприяє утворенню солей щавлевої кислоти. Тому варену їжу потрібно обов’язково поєднувати зі свіжою зеленню, салатами.

Після консультації з лікарем для розчинення каменів в жовчному міхурі застосовують такі способи:

  • зробити очисну клізму. Перемішати половину склянки лимонного соку і половину склянки оливкової олії. Прийняти не раніше, ніж через дві години після вечері. Лягти на правий бік, підкласти під печінку грілку. Вранці знову зробити клізму.

Процедура усуває застій жовчі, допомагає вийти піску і камінню.

  • приготувати 0,5 л оливкової олії і 0,5 л процідженого соку свіжих лимонів. Почекати не менше 6 годин після останнього прийому їжі. Випити 4с. Л. Масла, негайно запити 1с. Л. Лимонного соку. Повторювати кожні 15 хвилин. Коли масло закінчиться, випити весь залишок лимонного соку.

Якщо камені утворилися в жовчних протоках, приймати рослинний продукт по 1/2ч.л. За півгодини до їжі, поступово довівши дозування до половини склянки.

Чистка печінки оливковою олією

Для класичної процедури очищення печінки потрібно яблучний сік. Напередодні ввечері зробити очисну клізму.

Перший день. Зробити вранці очисну клізму. Протягом дня пити сік, вичавлений зі свіжих яблук, в яких не містяться залишки різних добрив.

Другий день. Почати день з клізми, протягом дня пити тільки яблучний сік.

Третій день: вранці клізма, яблучний сік до 19 години вечора за місцевим часом.

До 19: 00 години третього дня приготувати 300мл оливкової олії і 300мл соку свіжих лимонів.

Рівно о 19: 00 годині прийняти 3с.л. Підігрітого до +30..+ 35с оливкової олії, запити 1с.л. Лимонного соку. Прив’язати до печінки грілку з гарячою водою. Щоб не палило шкіру, підкласти невеликий рушник. Лягти на правий бік.

Кожні 15 хвилин приймати 3с.л. Масла, запивати 1с. Л.лимонного соку. Випити таким способом все масло. З останньою дозою випити сік, що залишився .

Через деякий час – годину, два, кілька годин – протоки розкриються, потрібно сходити в туалет (краще приготувати горщик). Почнуть виходити білірубінові камені, чорна жовч, пластівці холестерину жовтого кольору, різні плівки.

Якщо очищення сталося через годину-дві, перед сном поставити очисну клізму, вранці повторити.

Ранок наступного дня можна почати з легкого сніданку.

Щоб отримати максимальну користь від очищення печінки оливковою олією, рекомендується виконувати процедуру раз в три-чотири місяці, кожен раз збільшуючи його кількість на 30-50мл.

Як правило, після чотирьох-п’яти чисток виходять самі застарілі камені. Потім досить очищати протоки раз на рік.

Лікування виразкової хвороби

  • у склянку соку алое додати склянку оливкової олії, настояти три дні. Помістити в невелику ємність 1с. Л.меду, варити на повільному вогні 2 години, перемішати з уже готовим складом.

Приймати для лікування виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки по 1с.л. За півгодини до їди 4-5 разів на день. Курс лікування місяць.

Для поліпшення роботи шлунка і кишечника корисно приймати натщесерце по 1с. Л.оливкової олії.

Лікування захворювань ротової порожнини

При запаленні ясен приносить користь підігріте оливкова олія. Вмочуючи в нього зубну щітку з м’якою щетиною, втирати в ясна. При появі хворобливих відчуттів полоскати корисним продуктом рот щоранку протягом 10 хвилин. Після закінчення обов’язково спльовувати, не ковтати.

Лікування пародонтиту

Перемішати по 1с. Л.рафінованої оливкової олії і 30% настоянки , щоб утворилася однорідна емульсія. Отриманим складом змащувати ясна 2-3 рази на день.

Масло можна замінити гліцерином.

Запори

Продукт сприяє спорожненню кишечника, допомагає нормалізувати стілець, корисний страждаючим запорами, гемороєм. Досить приймати по 1ч. Л.оливкової олії натщесерце.

Підігріти до комфортної температури масло в ємності, вміщеній в гарячу воду. Вводити, використовуючи клізму, в пряму кишку.

Склероз

Всім, кому за 50, при появі ознак забудькуватості, частих болях голови і в області серця, невпевненості при ходьбі, для розширення судин корисно приймати часникове масло:

  • розім’яти в кашку зубчики однієї головки, помістити в скляну ємність, залити склянкою продукту, поставити в холодильник.
    Через добу змішати 1ч. Л.часникового складу з 1ч. Л.соку лимона, приймати за півгодини до їди протягом місяця.

Через місяць повторити курс.

Шкода оливкової олії

Варто з обережністю приймати оливкову олію при жовчнокам’яній хворобі, холециститі. Продукт має виражений жовчогінний ефект, що може струснути камені, викликавши закупорку протоки.

Будь-яка рослинна олія збільшує навантаження на травну систему і відрізняється високою калорійністю. Тому якщо здоров’я в порядку, варто обмежити прийом 1-2с.л. В день.

Також варто обмежити прийом смажених продуктів. Вони завдають організму шкоди, навіть якщо приготовлені з використанням рафінованої різновиди rafined olive oil.

Слід пам’ятати, що оливки не ростуть в нашій країні, це привізний продукт, тому не варто повністю відмовлятися від традиційних нерафінованої соняшникової, лляної рослинних масел.

змінено: 14.02.2019

Сучасна людина створює дивовижні речі, але вони не можуть зрівнятися з тим, що дає природа. З самого початку людського розвитку саме природа забезпечувала його всім необхідним для виживання. Її дари неймовірно цінні, і потрібно дорожити такими ресурсами. З часом були розвинені навички з переробки того, що може дати середовище. Це дозволило урізноманітнити багато сфер життя людини, особливо кулінарію. Зараз, зайшовши в будь-який магазин, можна загубитися в розмаїтті спецій, масел, спеціальних добавок. У цьому свою роль зіграли нові технології з переробки сировини, передові методи в їх змішуванні і приготуванні. Але є і те, що в чистому вигляді використовується господинями вже багато століть. У список таких речей входить і олія оливкова. Склад цього продукту в первинному вигляді майже не змінювався і характеризується особливою цінністю для організму. Масло незамінне і для приготування страв. За такі властивості воно було прозвано»рідким золотом». Його добувають з олійного дерева, яке, за легендою, еллінам подарувала богиня афінаю. Вона піднесла його як символ мудрості і достатку. Хоча батьківщиною оливкової олії вважається середземномор’я, його виробництвом займаються багато країн європи. При цьому потрібно відзначити, що в залежності від місця вирощування дерев можуть змінюватися смак і запах масла, так як воно дуже чутливе до природно-кліматичних умов.

Склад оливкової олії

Склад оливкової олії багато в чому залежить від процедури його виробництва. Важливо, щоб збір плодів починався в листопаді і закінчувався в березні. Маслини дуже швидко окислюються, і тому після збору потрібно максимально швидко приготувати і переробити їх шляхом вичавки м’якоті. Якщо не дотримуватися цих кроків або ж відтягувати час їх реалізації, якість отриманого продукту і його склад можуть значно погіршитися. У 100 грамах продукту присутній 99,8 грама жирів. Всю іншу масу займають холестерин, вода, вуглеводи, білки, спирт, зола і харчові волокна. Масло першого холодного віджиму, яке цінується більше, ніж, наприклад, рафінована оливкова олія, в складі містить олеїнову, лінолеву, пальмітинову та інші.

Крім них в маслі є важливі сполуки, такі як фенольні кислоти скваленій, які попереджають розвиток раку, поліфеноли, спирти стероли, токофероли. У складі також знайшлося місце і для вітамінів k, e, a і d. Смак оливкової олії вельми специфічний. Залежно від місця вирощування, догляду, сорту олійного дерева, часу збору плодів він може дуже відрізнятися: бути кислим, гіркуватим, солодким або солоним. Але якими б із зазначених характеристик не володіло оливкова олія, воно завжди буде мати насичений, інтенсивний присмак. Таке їх різноманітність дозволяє поекспериментувати в приготуванні страв і вибрати для себе найбільш вдалий варіант.

Оливкова олія «екстра вірджин»

Кількість всіляких смаків і властивостей підтверджує той факт, що існує чимало видів, які може приймати оливкова олія. Відгуки про цей продукт можуть бути самими різними. Можна знайти навіть самі негативні слова в його бік. І це не дивно, адже, щоб дійсно насолодитися його смаковими якостями і відчути його корисні властивості, оливкова олія потрібно вибирати з розумом. В основному всі знають два види цього продукту:Нерафінована і рафінована оливкова олія, але міжнародне законодавство виділяє куди більше. У топі рейтингу найпопулярніших і цінних видів знаходиться «екстра вірджин».

Оливкова олія-склад, лікувальні та корисні властивості, користь і шкода. Застосування

Воно вважається найкориснішим, адже завдяки відсутності термічної обробки і спеціального очищення в ньому зберігаються всі вітаміни і кислоти. Це оливкова виробляється з найбільш зрілих і свіжих плодів. Серед цього виду виділяють кілька підвидів. Наприклад, марочне масло вважається елітним, адже сировина для його виготовлення вирощується тільки на певній території, односортне говорить сама за себе (при його виробництві не поєднують різні сорти, а віддають перевагу тільки одному, який зазвичай вказується в назві), купажне оливкова олія, навпаки, проводиться шляхом змішування різних сортів для отримання конкретного аромату і смаку.

Масло для смаження

Навіть володіючи неймовірно цінними властивостями, не завжди застосовується в кулінарії. Одним з найбільш споживаних видів цього продукту є aceite de oliva, або рафінована, яка знайшла своє місце як оливкова олія для смаження. Насправді, в своєму складі воно має масло першого холодного віджиму, адже воно проводиться шляхом змішування його з нерафінованим в співвідношенні 15% на 85%. Масло aceite de oliva цінується в першу чергу за те, що в ньому набагато більше стабільних жирних кислот, ніж в інших видах цього продукту. Це підвищує температуру, при якій починається димоутворення, що значно спрощує процес смаження. Також при даному процесі не утворюються канцерогени. Крім того, його широко використовують для створення соусів і заправки салатів, так як на смак рафінована олія цілком хороша і абсолютно не гірчить.

Корисні властивості оливкової олії

Продовжуємо знайомство з цим корисним продуктом. Властивості оливкової олії дозволяють використовувати його в самих різних сферах. Їх цінність складно переоцінити. Навіть проаналізувавши склад цього продукту, можна зрозуміти, що чимала кількість знаходяться в ньому мікроелементів і вітамінів позитивним чином впливає на функціонування організму, а саме запобігають появі серцево-судинних і онкологічних захворювань, стабілізує процеси травлення і зміцнює кістки. Свіжа оливкова олія є чудовим антиоксидантом. Багато відомих жінок ділилися секретами збереження своєї молодості і часто згадували в цьому контексті саме оливкова олія.

Оливкова олія-склад, лікувальні та корисні властивості, користь і шкода. Застосування

Навіть сама клеопатра вірила, що» рідке золото » допоможе їй підтримувати свою красу довгий час і приймала з цією метою ванни з додаванням такого продукту. При цьому приймати оливкову олію ніколи не рано і не пізно: воно найкращим чином вплине на організм як в літньому, так і в зовсім юному віці. Багато дієтологів радять замінити соняшникову олію оливковою. Воно не тільки упорядковує процеси обміну речовин, але і сприяє схудненню. Його часто використовують для виробництва мила, косметики, спеціальних масел для масажу.

Шкода оливкової олії

Навіть незважаючи на всі корисні властивості оливкової олії, в деяких випадках воно може шкодити організму. Людям, які страждають жовчнокам’яною хворобою, потрібно дуже обережно підходити до вживання такого продукту. Оливкова олія має сильну жовчогінну дію, що може завдати шкоди при наявності в жовчному міхурі каменів. Людям, які хворіють на холецистит, також потрібно дотримуватися правил вживання оливкової олії. Не варто часто розбавляти їм продукти свого раціону і використовувати його у великій кількості.

Оливкова олія-склад, лікувальні та корисні властивості, користь і шкода. Застосування

Кращий час для того, щоб насолодитися смаком продукту — це ранок, бажано натщесерце. Також варто враховувати, що повна відмова від рослинних масел, характерних для місця постійного проживання, небажаний. Краще урізноманітнити вживання оливкової олії рідними нерафінованими-гірчичним, лляним і т.д. У всьому потрібно знати міру, і застосування оливкової олії — не виняток. Зловживання ним може чинити сильний тиск на травну систему, стати причиною ожиріння, цукрового діабету і жирової інфільтрації печінки. Нормою вважається одна столова ложка оливкової олії в день (або максимум дві). Тим, хто стежить за фігурою і намагається скинути пару зайвих кілограмів, потрібно пам’ятати, що на 100 грам цього продукту припадає майже 900 ккал і надмірне його вживання може стати перешкодою на шляху до бажаних сантиметрів. Не рекомендується застосовувати дуже часто, як і взагалі смажені продукти. Термічний вплив майже завжди вбиває корисні властивості не тільки в маслі, але і в інших інгредієнтах.

Оливкова олія для догляду за обличчям

Лікування, запобігання хвороб, широке використання в кулінарії — це не все, на що здатна оливкова олія. Відгуки про нього як про косметичний засіб все більше наповнюють простори інтернету. В першу чергу, оливкова олія використовується як уходовое засіб для обличчя. У сезони, коли середовище агресивно впливає на шкіру, це масло захищає її, робить більш гладкою і приємною. Вся справа в жирних кислотах цього продукту, які живлять шкіру обличчя і створюють якийсь бар’єр, тонку плівку, яка рятує обличчя від впливу морозів і не дає випаровуватися волозі з клітин під час спеки.

Оливкова олія-склад, лікувальні та корисні властивості, користь і шкода. Застосування

Оливкова олія, склад якої збагачений вітаміном е, допомагає підтримувати еластичність шкіри і вирівнює тон обличчя, а вітамін d сприяє її очищенню. Завдяки таким цінним властивостям, цей рослинний продукт часто включають до складу шампунів, кремів і скрабів. Також не можна стверджувати, що оливкова олія підходить тільки для догляду за комбінованою або сухою шкірою. Незважаючи на велику кількість жирних кислот, в поєднанні з кисломолочними продуктами таке масло нормалізує і жирну шкіру. На цей продукт рідко зустрічається алергія, що дозволяє застосовувати його і для чутливої шкіри обличчя. Він є прекрасним помічником в позбавленні від сухості після моря, при лущення і перших ознаках старіння шкіри. Його можна додавати в різні маски або просто застосовувати для протирання.

Оливкова олія для волосся

Вивчивши етикетку багатьох шампунів, кондиціонерів і бальзамів, можна зустріти масло оливкове. Склад цього продукту дозволяє використовувати його в самих різних сферах, в тому числі і для догляду за волоссям. Особливо цінні для шкіри голови і волосся жирні кислоти, антиоксиданти а і е.після декількох нанесень оливкової олії в натуральному вигляді або як інгредієнта маски можна побачити позитивні зміни. Шкіра голови пом’якшується, зникають всі запалення. Таке масло має велику відновлює і дезінфікуючу цінність. «рідке золото» допомагає забути про лупу, свербінні і палінні, випаданні волосся, їх ламкості і сухості. Прекрасного помічника в ньому знайдуть і ті, кому набридли посічені кінчики. Оливкова олія швидко вбирається, проникаючи і насичуючи корисними елементами волосяні фолікули.

Оливкова олія-склад, лікувальні та корисні властивості, користь і шкода. Застосування

Немає ніяких обмежень в його використанні для різних типів волосся. Воно швидко змивається будь-яким шампунем або просто водою. Для застосування його краще трохи підігріти на водяній бані (так воно краще буде вбиратися) і нанести на шкіру голови, втираючи круговими рухами, і по всій довжині волосся. Далі потрібно накрити голову спеціальною шапочкою або просто целофаном, укутати махровим рушником і почекати близько години. Після цього можна змити масло.

Рецепти з оливковою олією

Розглянемо корисні поради. Рецепти з оливковою олією все більше і більше набирають популярність. Цей продукт використовується в багатьох сферах кулінарії. Його можна зустріти як заправку до салатів, інгредієнт в перших і других стравах, випічці і навіть десертах. Оливкова олія прекрасним чином доповнює таке блюдо, як фарширована свинина. Для його приготування потрібні маслини (близько 100 грам), шинка (80 грам), часник, оливкова олія (40 мілілітрів) і, власне, 500 грам свинячої вирізки. Маслини, часник і масло змішуються в блендері до однорідної маси. У вирізці робляться надрізи (не до кінця), які заповнюються отриманою сумішшю. Шинка знадобиться для обертання начиненої свинини. Такий рулет потрібно запікати близько 40 хвилин в духовці при температурі 180 градусів. Це досить просте блюдо прикрасить будь-який стіл і приємно здивує рідних і близьких.

Як вибрати оливкову олію

Вивчивши масло оливкове, склад цього продукту і його види, можна переконатися в його цінності і універсальності. Але в магазині нас відвідує розгубленість від великої кількості пропонованих варіантів. Варто згадати, що цей вид масла дорогий і доступний не всім. Деякі вважають,що краще купити звичайну соняшникову олію, ніж за ту ж суму неякісну оливкову. Але навіть незважаючи на цінову категорію, можна знайти хороший продукт, якщо знати, як його вибрати. Перша ознака якісного масла-це виражений натуральний аромат. Якщо його немає, кращеПоставити пляшку назад.

Оливкова олія-склад, лікувальні та корисні властивості, користь і шкода. Застосування

З обережністю потрібно підходити до покупки рафінованої оливкової олії, адже після термічної обробки в ньому мало залишається корисних властивостей. Ціна-це як-не ознака якості. Дешеві масла цього типу зазвичай є сумішшю рафінованого і нерафінованого. Також при покупці варто уважно вивчити етикетку: якщо там написано, що продукт розбавлений іншим маслом, але не вказано співвідношення, його краще залишити в магазині. Цінну інформацію несе маркування. Якщо є позначка organic або bio, то значить, це органічний продукт, який виробили згідно з усіма правилами. Маркування pdo також є сигналом про якість масла, так як сировина для його створення було вирощено і зібрано на певній території, і використовувалися оливки з конкретним ароматом і смаком.

Зберігання оливкової олії

Такий цінний продукт, як оливкова олія, має зберігатися в особливих умовах. По-перше, потрібно вивчити термін його придатності і ні в якому разі не використовувати масло після його закінчення. По-друге, необхідна спеціальна тара для такого продукту. Прекрасним варіантом є пляшка з темного скла, яка щільно закупорюється. По-третє, не потрібно ставити оливкова олія в холодильник, адже воно в таких умовах швидко змінить колір і втратить деякі корисні властивості. Варто віддати перевагу кухонному шафці, який позбавлений від попадання сонячних променів.