Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

7

Як відомо, справжня аджика прийшла до нас родом з самої грузії, що представляє з себе густу і досить гостру масу. Готують її з таких овочів як: солодкий перець і чилі, з додаванням певних прянощів. А ось приготована в росії, мало чим нагадує традиційну, тому що в її складі, основним інгредієнтом є помідори.

Звичайно ж готують її кожен по-своєму, включають в неї цибулю, моркву, волоські горіхи, зелене яблуко, хрін і так далі. Особисто я люблю готувати дану заготовку за рецептом моєї бабусі, так само як і, тому що вона для мене найулюбленіша. Обов’язково до її складу входять свіжі м’ясисті помідори і солодкий перець, за рахунок чого сира аджика виходить дуже ароматною і смачною. Зберігати її потрібно в холодильнику, в невеликих баночках. Зрозуміло поширена у нас і варена аджика, яку на відміну від сирої потрібно закочувати в банки.

Отже, в сьогоднішній статті, розглянемо рецепти домашньої аджики, яка виходить по справжньому дуже смачною і ароматною. Просто візьміть, приготуйте і спробуйте самі! ну а якщо вже зайшла тема про консервування, тоді, вам точно сподобається!

Аджика, приготована без варіння виходить досить пекуча і схожа на пасту. Це червоно-помаранчева приправа з сіллю, різними пряними травами і часничком. В принципі, її зовсім нескладно готувати, незважаючи на це, вона з легкістю здатна доповнити безліч страв.

Інгредієнти:

  • помідори-2 кг
  • перець болгарський — 0,5 кг
  • перець чилі — 3 шт
  • часник — 5 головок
  • цукор — 1,5 склянки
  • хмелі-сунелі — 1 ч.л
  • оцет 9% — 1/2 склянки
  • сіль — за смаком.

Спосіб приготування:

Насамперед промиваємо всі овочі у воді. У болгарського перцю і чилі видаляємо плодоніжки, а насіння залишаємо, нарізаємо разом з помідорами середніми шматочками. Часник так само очищаємо і за допомогою блендера або м’ясорубки перемелює всі подрібнені овочі.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Тепер перекладаємо готову аджику в чисті баночки, закриваємо кришками і прибираємо зберігатися в холодильник. Такий ось зовсім неважкий спосіб приготування аджики, без варіння.

як приготувати аджику з хріном в домашніх умовах

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Правильно приготована гостра закуска, добре підходить до багатьох гарнірів. Готується вона з таких інгредієнтів як: помідори, хрін і часник. Її дуже просто приготувати.

Інгредієнти:

  • помідори-2,5 кг
  • перець солодкий — 1 кг
  • перець чилі — 3 шт
  • корінь хрону — 4 шт
  • часник — 3 головки
  • оцет — 1,5 ст.л
  • масло рослинне — 1 ст. Л
  • цукор — 2 ст. Л
  • сіль — за смаком.

Спосіб приготування:

Промиваємо всі овочі в проточній воді. З солодкого перцю і чилі видаляємо плодоніжки, насіння залишаємо, їх прибирати не потрібно. Перекручуємо на м’ясорубці: помідори, перець солодкий і чилі, очищений часник і хрін.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Потім в перекручену масу додаємо оцет, рослинне масло, цукор, сіль за смаком і гарненько все перемішуємо. Розливаємо масу по стерилізованим банкам, закриваємо кришками і прибираємо на зберігання в холодильник.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Готуйте і їжте на здоров’я!

як зварити аджику з яблуками

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

На стіл дану заготовку з додаванням яблук найкраще подавати охолодженої. Вона прекрасно підійде як до перших, так і до других страв, і навіть до простих бутербродів.

Інгредієнти:

  • помідори — 1 кг
  • цибуля ріпчаста — 200 гр
  • яблука — 200 гр
  • перець болгарський — 400 гр
  • часник — 100 гр
  • олія соняшникова — 150 мл
  • перець гіркий — 2 шт
  • оцет 9% — 2 ст.л
  • цукор — 2 ст. Л
  • сіль — за смаком.

Спосіб приготування:

Всі овочі крім часнику промиваємо, очищаємо і нарізаємо на досить великі шматочки.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Після того, як вміст каструлі закипить, вогонь зменшуємо до повільного і варимо протягом однієї години. По закінченню цього часу додаємо часник пропущений через прес, сіль, цукор, оцет і продовжуємо кип’ятити ще 1 годину.

Тепер перекладаємо по стерилізованим баночках гарячу аджику, закручуємо, ошпареним окропом кришки і залишаємо до повного охолодження.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Із зазначених інгредієнтів у мене вийшли, такі ось, три баночки по 480 мл.

домашня аджика з помідорами і часником, без болгарського перцю

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Якщо ви раптом задумали зробити аджику, але з якихось причин у вас не знайшлося болгарського перцю, не турбуйтеся. Адже цю заготовочку можна готувати і без нього. Звичайно смак буде трохи відрізнятися, зате процес приготування буде простіше.

Інгредієнти:

  • помідори-1,5 кг
  • перець червоний гіркий — 400 гр
  • часник — 300 гр
  • оцет — 2 столові ложки
  • хмелі-сунелі — 1 ст.л
  • коріандр — 1 ст. Л
  • кріп — 1 ст. Л
  • сіль — за смаком.

Спосіб приготування:

Промиваємо помідори у воді і нарізаємо середніми шматочками. Потім перекручуємо їх разом з очищеним часником і гірким перцем разом з насінням в м’ясорубці. Після чого перекладаємо всю масу у велику каструлю, всипаємо в неї всі необхідні спеції, вливаємо оцет і додаємо за смаком сіль.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Ставимо на повільний вогонь, помішуючи, доводимо до кипіння і розкладаємо по стерилізованим баночках, загортаємо кришками, і залишаємо до повного охолодження.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Після того, як аджика в банках повністю охолоне, прибираємо їх на зберігання в холодильник.

простий рецепт домашньої аджики без консервації (відео)

Приємного апетиту!!!

Традиційна кавказька аджика-солона і дуже гостра приправа. Кулінарами і домогосподарками в класичний рецепт давно внесені поправки. Особливою популярністю користується сира аджика з помідор. У ній зберігається весь комплекс корисних речовин, вітамінів. Прекрасно відчувається смак інгредієнтів.

У будь-який рецепт сирої аджики в різних пропорціях входять сіль, гострий перець, часник. Додатково до них в якості консервантів іноді використовують оцтову кислоту, рослинне масло. Ці інгредієнти створюють середовище, в якій сповільнюється розвиток патогенної мікрофлори. При дотриманні технологічних вимог аджика з помідор зберігається довго, а тому може успішно заготовлюватися про запас. Зберігають її в холодильнику або погребі.

Готується сира аджика на зиму з стиглих, якісних помідорів. При відсутності теплової обробки така вимога виглядає цілком розумно. У деяких варіантах помідори бланшують, кілька хвилин витримуючи в гарячій воді. Після цього шкірку знімають, а м’якоть подрібнюють.

Гострий перець готують в залежності від обраного рецепта. Для аджики, близької по гостроті до класичного варіанту, видаляють тільки плодоніжки, залишаючи внутрішні перегородки і насіння.

Ще більше гостроти можна отримати від підв’ялених перців. Чистять пекучий перець в гумових рукавичках, щоб оберегти руки від опіків.

До тари, в якій буде зберігатися заготівля, пред’являють особливі вимоги. Перед тим, як приготувати сиру аджику, слід підготувати стерильні банки. Посуд, в якій будуть змішуватися інгредієнти, повинна бути емальованому або пластмасовою. Навіть перемішувати соус рекомендується не металевою ложкою, а дерев’яною лопаткою.

В іншому процес готування досить простий і займає не дуже багато часу.

кращі рецепти томатної аджики

Рецепт № 1

Цей варіант класичної аджики не відрізняється гостротою, саме тому підійде для будь-якого випадку. Для рецепта потрібно 5 кг помідор.

Для приготування приготуйте:

  • помідорів-5 кг;
  • болгарського перцю – 2 кг;
  • часнику – 300 г;
  • кореня хрону – 250 г;
  • гіркого перцю – 2 стручки;
  • білого винного оцту – 300 г;
  • цукру – 2 ст. Л.;
  • солі – 1 ст. Л.

Помідори миють і ріжуть на 4 частини і відкидають на сито, щоб відцідити зайву рідину. Вимитий і очищений від насіння солодкий перець ріжуть на невеликі шматочки. Часник чистять і подрібнюють. Корінь хрону натирають на тертці. Гострий перець очищають від насіння і дрібно шаткують.

Томати і перець зручно подрібнювати за допомогою овочерізки, м’ясорубки або блендера. До них додають хрін, гострий перець, часник і повторно подрібнюють всі інгредієнти. Додають в суміш сіль і цукор, залишають аджику відпочити на 30 хвилин. В кінці вливають оцет, ретельно перемішують і розфасовують по банках. Закривають капроновими або металевими кришками.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Зберігають у холодильникуАбо погребі. Температура не повинна перевищувати 6-8 градусів. Виходить смачна, ароматна, не надто зла приправа, яка може використовуватися, як соус до основних страв, або самостійна закуска.

Рецепт № 2

Цей рецепт представляє досить гостру приправу, яка готується методом квашення. Сира аджика по-вірменськи з помідорів і часнику на зиму без варіння готується досить швидко. Але забирається на зберігання тільки через 14-15 днів, після закінчення зброджування заготовки.

За ці два тижні слід регулярно перемішувати соус і знімати піну, що утворилася. Рецепт розрахований на досить велику вагу – 5 кг помідор, тому ємність для зброджування повинна бути об’ємом не менше 10 літрів.

Перелік інгредієнтів:

  • помідори — 5 кг;
  • гострого перцю – 0,5 кг;
  • часнику – 1 кг;
  • солі – ½ склянки.

В даному рецепті аджики з помідор всі інгредієнти подрібнюють на звичайній, а краще – на електричній м’ясорубці.

Вимиті помідори ріжу на 2-4 частини, видаляють грубі ділянки біля плодоніжки. Для подрібнення використовують овочерізку або м’ясорубку. Часник чистимо, подрібнюємо в м’ясорубці, додаємо до томатного пюре. У гострого перцю видаляємо тільки плодоніжки, не чіпаючи насіннєву камеру.

Перець подрібнюємо в м’ясорубці і додаємо до помідорів. Все перемішуємо, солимо. Накриваємо тканиною і залишаємо на 15 днів зброджуватися, щодня перемішуючи соус дерев’яною лопаткою. Після закінчення бродіння аджика перекладається в банки. Зберігають аджику з помідорів в холодильнику. Особливістю приправи, приготовленої таким чином, є присутність специфічного, кислого смаку, властивого заквашеним продуктам.

Важливо! під впливом солі і кислоти, в процесі молочнокислого бродіння, припиняється життєдіяльність більшості мікроорганізмів, присутність яких зазвичай призводить до псування овочевих заготовок.

Рецепт № 3

Цей рецепт має більш м’який смак, ніж попередній. Квашена аджика готується без теплової обробки, зберігає всі цінні властивості овочів. Зберігатися в холодильнику дуже довго. Рецепт розрахований на солідну заготовку – 5 кг помідор. Посуд для зброджування потрібна глибока. В даному варіанті потрібно подрібнити велику кількість овочів. Робити аджику з помідор зручніше, використовуючи електричну м’ясорубку.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Необхідні інгредієнти:

  • помідори-5 кг;
  • перець солодкий, червоний – 2,5 кг;
  • перець гіркий – 300 г;
  • часник – 0,5 кг;
  • сіль – 2 ст. Л.

Всі овочі чистять. Шкірку з томатів можна не знімати, але грубі ділянки вирізують. У перців видаляють насіння. Готові напівфабрикати подрібнюють в звичайній або електричної овочерізки, солять. Вийшло пюре залишають в каструлі для зброджування при кімнатній температурі. Періодично помішують і знімають піну. Через 3-4 дні, приготовлену аджику, перекладають в стерильні банки або бутлі. При зберіганні в холодильнику тару з соусом можна закрити звичайними капроновими кришками.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Заготівля використовується як соус до м’яса, риби. Нею заправляють супи, гарніри. Підходить для маринування м’ясних і рибних напівфабрикатів.

Рецепт № 4

Ще один варіант популярного соусу. Аджика сира, рецепт якої не вимагає теплової обробки і складається з традиційних інгредієнтів. До них в якості консерванту додають оцтову есенцію. Готується приправа досить швидко. Основний час витрачається на підготовку і чистку овочів.

На 5 л готової приправи потрібно:

  • помідорів — 3,5 кг;
  • солодкого перцю – 1,5 кг;
  • гострого перцю – 100 г;
  • часнику – 150 г;
  • солі – 40 г;
  • оцтової 70% кислоти – 1 ст. Л.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Для цього рецепта помідори рекомендується очистити від шкірки. Для цього їх слід вимити, зробити на шкірці хрестоподібний надріз. На кілька хвилин помістити в окріп, після чого перекласти якомога швидше в холодну воду. Шкурка зніметься дуже легко. Великі томати ріжуть на четвертинки, попутно видаляючи ущільнення біля плодоніжки.

Солодкий перець чистять, видаляючи плодоніжки і насіння. Миють, дають обсохнути і нарізають довгастими смужками. Також надходять і з гострим перцем. Якщо хочеться отримати більш гостру приправу, то насіння можна не видаляти.

Часник очищають, всі складові разом з помідорами перемелюють в електричній м’ясорубці або за допомогою блендера. До отриманого пюре додають сіль, оцет, все перемішують і залишають приблизно на годину до повного розчинення солі.

За цей час стерилізують банки. Аджика з помідорів готова. Її фасують і прибирають в холодильник на зберігання. Одержувані таким чином заготовки зберігаються добре.

Смак продукту багато в чому залежить від якості томатів, адже всі інгредієнти залишаються сирими і повністю зберігають свої смакові особливості. Перед фасуванням можна зняти пробу і в разі необхідності внести зміни. Так часто надходять, якщо соус недосолений або навпаки, здасться занадто гострим. В цьому випадку до даного обсягу можна без праці додати томатного пюре.

Відкоригувати смак сирого соусу досить просто. Але більш насиченим він стане лише через якийсь час.

Приготувати на зиму рецепт вітамінної приправи зовсім не складно. А її використання в домашній кулінарії наситить будь-які страви ароматами літа, додасть їм яскраві пікантні нотки. Особливо хороша аджика з гарячими стравами з м’яса і як добавка до гарнірів з картоплі, макаронних виробів. У ній маринують м’ясні та рибні напівфабрикати, додають в супи і овочеві рагу. Присутність в холодильнику універсальної приправи значно спрощує процес приготування цілого ряду страв.

Традиційну абхазьку аджику готують на основі гострого перцю, часнику, солі і пряних трав.

Пропонуємо не обмежуватися однією лише класикою при такому різноманітті інгредієнтів для палючої приправи. Знайомтеся з нашими легкими перевіреними рецептами!

Як приготувати аджику: 3 правила

Зелена аджика

Візитна картка абхазії. Така аджика подається до багатьох страв і обов’язково-до запеченої на рожні баранині.

Що потрібно:

  • 6-8 великих гірких зелених перців
  • 1 головка часнику
  • 1 пучок кінзи
  • 1 ст. Ложка солі

Як приготувати зелену аджику:

    Перець нарізати невеликими шматочками, не очищаючи від насіння.

    Подрібнити перець разом з часником в ступці або пропустити кілька разів через м’ясорубку.

    Додати сіль, перемішати і залишити настоятися 15-20 хвилин.

Незрівнянна ведуча програми лара кацова поділилася з нами своїм сімейним рецептом аджики, включайте відео!

Російська аджика «вогник»

До борщу, солоного сала з чорним хлібом і відвареної картоплі з оселедцем – аджика ідеально підходить до традиційних російських страв. Її можна використовувати для приготування соусів до м’яса і навіть заправки для розсольнику і щей.

Що потрібно:

  • 1 кг помідорів
  • 1 кг солодкого перцю
  • 400 г часнику
  • 200 г гіркого перцю
  • 150 г кореня петрушки
  • 1 ст. Ложка солі (для зберігання аджики більше 1-2 місяців збільште кількість солі в два рази)

Як приготувати російську аджику «вогник»:

Пекуча аджика з базиліком

Гостро! дуже гостро! ще гостріше! універсальність рецепта в тому, що цю аджику можна використовувати не тільки до м’ясних страв, але і для бутербродів, соусів, супів і навіть пасти.

Що потрібно:

  • 500 г гіркого червоного перцю (можна додати пару зелених перців)
  • 400 г часнику
  • 2 пучка зеленого базиліка
  • 1 пучок кінзи
  • 1 пучок петрушки
  • 2 ст. Ложки солі

Як приготувати пекучу аджику з базиліком:

Горіхова аджика

Аджика — не аджика, якщо в ній немає горіхів, так вважають на кавказі. Тонкий приємний аромат, густа консистенція і насичений пікантний смак – ось що робить аджику справжньою!

Що потрібно:
500 г помідорів
400 г волоських горіхів
200 г червоного болгарського перцю
3 головки часнику
2-3 пекучих перцю
1 пучок кінзи або петрушки
4 ст. Ложки рафінованої соняшникової олії
2 ст. Ложки оцту 9%
1 ч. Ложка солі

Як приготувати горіхову аджику:

    Болгарський перець очистити від насіння, зелень вимити і обсушити.

    У помідорів вирізати плодоніжки.

    Помідори, перець, часник, горіхи і зелень подрібнити в блендері або двічі пропустити через м’ясорубку.

    У готову масу додати соняшникову олію, оцет і сіль.

    Перемішати і можна відразу подавати!

Горлодер, або сибірська аджика з хріном

Рецепт з сибіру цілком здатний скласти здорову конкуренціюПекучим соусам з сонячної абхазії. Основа горлодера-сильний корінь хрону. Підходить до м’ясних і рибних страв, солонині, а особливо – до шашлику і домашнім ковбаскам–гриль.

Що потрібно:

  • 500 г помідорів
  • 50 г кореня хрону
  • 50 г часнику
  • 1,5 ч. Ложки солі
  • 1 ч. Ложки цукру

Як приготувати горлодер, або сибірську аджику з хріном:

    Помідори, часник і хрін подрібнити в м’ясорубці.

    З’єднати всі інгредієнти, додати сіль і цукор, перемішати.

    Розкласти в стерилізовані банки, закатати.

Аджика з болгарського перцю

Якщо вогняна приправа вам не до душі, приготуйте полегшений варіант цього соусу з кисло–солодким смаком і легкої перчинкою. Така аджика відмінно поєднується з запеченим або відвареним м’ясом, птахом, рибою, запеченим у фользі картоплею і підсмаженими тостами.

Що потрібно:

  • 1 кг солодкого червоного перцю
  • 300 г часнику
  • 4-6 червоних гострих перців
  • 50 мл оцту 9%
  • 4 ст. Ложки цукру
  • 1 ст. Ложка солі

Як приготувати аджику з болгарського перцю:

    Солодкий перець очистити від насіння.

    Перець разом з часником і пекучим перцем пропустити через м’ясорубку.

    Додати сіль, цукор, оцет, перемішати і залишити настоюватися на 3-4 години.

    Потім розкласти в стерилізовані банки і прибрати на зберігання в темне холодне місце.

Аджика з яблуками

Вдосконалений і адаптований рецепт аджики для птиці або риби–гриль. Щоб надати соусу більш ніжний смак, можна приготувати без пекучого перцю або зменшити його кількість.

Що потрібно:

  • 1 кг помідорів
  • 500 г червоного болгарського перцю
  • 500 г кислих яблук
  • 300 г моркви
  • 200 г часнику
  • 50 г гострого перцю
  • 200 мл рафінованої соняшникової олії
  • 1 пучок кінзи
  • 1 пучок петрушки
  • сіль – за смаком

Як приготувати аджику з яблуками:

    Всі овочі очистити і подрібнити разом із зеленню в блендері або м’ясорубці.

    Додати сіль і соняшникову олію.

    Довести до кипіння і варити на самому повільному вогні 2,5 години.

    Перекласти в стерилізовані банки і закатати.

Аджика зі сливами

Ніжна і м’яка аджика зі сливами ідеально поєднується з дичиною, відвареною картоплею і запеченими овочами, фрикадельками з курки і відбивними зі свинини.

Що треба:

  • 500 г слив (вибирайте не солодкі і навіть кислуваті сливи)
  • 500 г болгарського перцю
  • 2 головки часнику
  • 2 пекучих перцю
  • 1 ст. Л. Томатної пасти
  • 100 г цукру
  • 2 ч. Ложки оцту 9%
  • 2 ст. Ложки солі

Як приготувати аджику зі сливами:

    Болгарський перець очистити від насіння, сливи – від кісточок.

    Пропустити через м’ясорубку солодкий перець, сливи, часник, пекучий перець разом з насінням.

    Скласти подрібнені інгредієнти в каструлю, додати томатну пасту, сіль і цукор.

    Довести до кипіння і варити, помішуючи, на повільному вогні 30-40 хвилин.

    За 2 хвилини до закінчення варіння додати оцет.

    Готову суміш перекласти в стерилізовані банки, закатати, перевернути і залишити так до повного охолодження.

Запечена аджика з гарбуза

Запечені овочі надають цій аджиці дивно ніжну консистенцію, а гарбуз – незвичайний і одночасно ненав’язливий аромат. Легка, пряна, помірно гостра, з ледь вловимою кислинкою.

Що потрібно:

  • 500 г гарбуза
  • 200 г яблук
  • 200 г болгарського перцю
  • 200 г ріпчастої цибулі
  • 1 лимон
  • 1 головка часнику
  • 1 пучок базиліка
  • 1 пучок кінзи
  • 50 мл рафінованої рослинної олії
  • 1 пекучий перець
  • 1 ч. Ложка солі

Як приготувати запечену аджику з гарбуза:

    Гарбуз і цибулю очистити від шкірки, яблуко і перець – від насіння. Гарбуз і цибулю розрізати на шматки довільного розміру.

    Загорнути гарбуз, цибулю, яблука і перець у фольгу, запекти при 200°с 35 хвилин. Потім очистити яблуко і перець від шкірки.

    3. Всі запечені овочі змолоти в блендері.

    Часник, лимон і зелень подрібнити в блендері в однорідну масу.

    З’єднати овочі з лимонною заправкою, перемішати і відразу ж можна подавати.

Аджика з солоних огірків

Залишилися солоні огірки з торішніх запасів? приготуйте з них гострий соус! принадність рецепта в тому, що цю аджику можна зробити в будь-який момент на швидку руку.

Що потрібно:

  • 500 г солоних огірків
  • 1 головка часнику
  • 3 ст. Ложки томатної пасти
  • 2 ст. Ложки рафінованої соняшникової олії
  • яблучний оцет-за смаком
  • 1 щіпка чорного меленого перцю
  • 1 щіпка червоного меленого перцю

Як приготувати аджику з солоних огірків:

    Огірки очистити і натерти на дрібній тертці або подрібнити в блендері. Якщо рідини багато-злити.

    Часник пропустити через прес.

    З’єднати огірки, часник, томатну пасту, рослинне масло, оцет і спеції.

    Перемішати і залишити в холодильнику на 1-2 години.

Сезон заготовок овочів на зиму у хороших господинь в самому розпалі: прийшов час помідорів, перців та інших смаколиків з півдня. А це означає, що пора переглядати старі, улюблені рецепти і не відмовлятися від нових гастрономічних експериментів. Нижче добірка рецептів аджики, крім звичного гострого соусу з томатів, можна приготувати аджику з інших, найнесподіваніших овочів і навіть ягід.

Гостра аджика на зиму – фото рецепт покроково

Якщо ви любите гострі заправки, які подають до м’яса, наступний рецепт обов’язково повинен виявитися у вашій кулінарній скарбничці. Тим більше на створення закусочної аджики, потрібно не так багато часу і продуктів. Всього п’ять овочів, прості спеції, масло, оцет і томатна паста — ось і все, що знадобиться для приготування дивовижної консервації.

Вихід: 6 банок по 200 мл

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Час приготування: 2 години 0 хвилин

Кількість: 6 порцій

Інгредієнти

  • болгарський перець зеленого кольору: 1 кг
  • помідори: 500 г
  • цибуля: 300 г
  • гострий перець (чилі або пепероні): 25 г
  • часник: 1 гол.
  • цукор: 40 г
  • оцет: 40 мл
  • сіль: 25 г
  • томатна паста: 60 мл
  • олія рафінована: 40

Інструкція приготування

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Як приготувати аджику на зиму з помідор

Багато кухарів варять аджику по-швидкому, використовуючи готову томатну пасту. Але ідеальним такий варіант назвати складно, справжні господині використовують тільки свіжі помідори, зібрані на власній дачній ділянці або придбані у фермерів.

Продукти:

  • самі стиглі, добірні, м’ясисті помідори – 5 кг.
  • часник-0,5 кг (5-7 головок).
  • перець болгарський солодкий-3 кг.
  • оцет, стандартний 9% – 1 ст.
  • сіль – 1 ст. Л. (з гіркою).
  • перець гіркий в стручках — 3-5 шт.

Алгоритм приготування:

  1. спочатку часник розібрати на зубки, очистити. Всі необхідні овочі аджики промити. Потім у помідорів вирізати плодоніжки, розрізати на частини. Теж зробити і з перцем, крім плодоніжок, видалити і насіння, можна повторно промити під струменем води. Перець гіркий від насіння не очищати.
  2. далі всі овочі перекрутити на старовинній звичайної механічної м’ясорубці. (досвідчені господині кажуть, що новомодні кухонні помічники, на зразок комбайнів або блендерів, не дають потрібної консистенції.)
  3. всипати сіль, за нею – оцет, перемішати.
  4. аджику залишити на 60 хвилин. Зняти пробу, якщо замало-то солі і оцту, то додати.

За цим рецептом варити аджику не потрібно, так вона збереже всі корисні властивості. Можна взяти продуктів наполовину менше, переконатися, що аджика добре «йде», і готувати її в міру потреби.

Заготівля аджики на зиму з кабачків

Класична аджика – це перці і помідори, але сучасні господині готові до експериментів і з цією стравою. Одним з найоригінальніших рішень є використання кабачків, вони роблять консистенцію більш ніжною, ароматною. Таку аджику, якщо зробити її трохи менш гострою, можна використовувати в якості повноцінного закусочного блюда.

Продукти:

  • кабачки молоденькі – 3 кг.
  • перець болгарський – 0,5 кг.
  • сіль-50 гр.
  • свіжа морква-0,5 кг.
  • червоні, дозрілі помідори – 1,5 кг.
  • рослинна (ще краще оливкова) олія-1 ст.
  • цукор – пісок – 0,5 ст.
  • перець гострий мелений-2-3 ст. Л.

Алгоритм приготування:

  1. підготовкаСмакота починається з миття і чищення овочів. Кабачки, якщо старі, то очистити від насіння. Також вчинити з перцем.
  2. овочі нарізати на шматочки, зручні для перекручування. Подрібнити все старим добрим способом — на м’ясорубці.
  3. додати цукор-пісок, сіль, влити олію рослинну.
  4. поставити на плиту. Почекати закипання, після цього варити на дуже малому вогні 40 хвилин, помішуючи весь час, оскільки овочева маса має тенденцію швидко пригорати на дно ємності. В кінці варіння додати гострий перець.
  5. після додавання перцю кабачкову аджику ще витримати на плиті 5 хвилин і можна закупорювати.
  6. банки стерилізувати, вони повинні бути гарячими, кришки теж. Додатково укутати на ніч.

І нехай взимку гості радіють незвичайному смаку аджики і ворожать, який же саме таємничий інгредієнт додала сюди господиня!

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Як приготувати аджику на зиму з часником

Наступний рецепт підходить для тих господинь, які хотіли б пригостити рідних аджикою, але бояться її готувати через те, що хтось із домочадців не переносить смаку гострого перцю. Цю роль за рецептом «доручено» виконати часнику, його буде потрібно досить багато.

Продукти:

  • помідори — 2,5 кг, в ідеалі сорт «бичаче серце», вони дуже м’ясисті.
  • яблука «антонівські» – 0,5 кг.
  • болгарський перець – 0,5 кг.
  • масло рослинне – 1 ст.
  • морква-0,5 кг.
  • кріп і петрушка — по невеликому пучку.
  • часник-2-3 головки.
  • оцет (класичний 9%) – 2 ст. Л.
  • сіль, перець перемелений чорний.

Алгоритм приготування:

  1. підготувати овочі, все повинно бути ідеально вимито, з яблук і перцю прибрати насіння і хвостики, у помідорів – плодоніжки, морква обрізати з двох сторін.
  2. далі овочі нарізати шматочками — розмір середній. Подрібнити в пюре, використовуючи м’ясорубку.
  3. за рецептом зелень промити і підсушити, через м’ясорубку пропускати не потрібно, досить дрібно порізати.
  4. до овочів додати сіль, перець. Влити в майбутню аджику рослинне масло. Оцет рекомендують вливати за кілька хвилин до виключення. Оскільки за цим рецептом час уварювання аджики досить довге-2 години, то оцет випарується.
  5. каструля повинна бути емальованою, в ній менше руйнуються вітаміни. За 5 хвилин до закінчення процесу варіння відправити в каструльку зелень, дрібно посічену, і влити оцет по нормі.
  6. кришки і ємності попередньо піддати стерилізації в духовці або над парою. Розлити гарячу ароматну аджику, закатати.

Залишити баночку для дегустації, інші заховати подалі, інакше, після першої ложки на пробу сім’ю буде складно зупинити.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Рецепт аджики на зиму з хріном

Аджика – це блюдо грузинської кухні, переїжджаючи в іншу країну або частину світу, воно, природно, трансформується, адаптуючись під місцеві умови і продукти. Наприклад, сибірські господині пропонують готувати цю страву на основі хрону, який дає не менш гострий смак, ніж ядрені грузинські перці.

Продукти:

  • соковиті помідори-0,5 кг.
  • корінь хрону-1 шт. Середнього розміру.
  • часник-1 головка.
  • сіль – 1,5 ч. Л.
  • цукор-1 ч. Л.

Алгоритм приготування:

  1. технологія стара як світ. На першому етапі потрібно підготувати помідори, хрін і часник, тобто очистити, промити, нарізати на шматочки, які підходять для перекручування на м’ясорубці.
  2. коли прийде черга подрібнення хрону, радять перекручувати не в тарілку, а в целофановий пакет, закріпивши його гумкою. Тоді дуже вже ядрені аромати хрону і його ефірні масла прекрасно збережуться і не «розгубляться по дорозі».
  3. акуратно з’єднати помідорно-часникову масу з перекрученим хріном, додати сіль з цукром, розмішати до розчинення.
  4. банки стерилізувати, аджику розкласти по ємностей, закупорити металевими кришками.

Можна не робити такі вітамінні заготовки на зиму, а готувати аджику з хріном безпосередньо до столу, з запасом на кілька днів вперед.

Аджика на зиму пальчики оближеш-найсмачніший рецепт

Чим більше овочів входить до складу аджики, тим більша різноманітність смаків і ароматів очікує дегустатора. Єдиний момент-важливо не переборщити з гірким перцем. Коли його занадто багато, відчути смак помідорів або болгарських перців буде вже неможливо. Та й для шлунка надмірна гострота не дуже корисна.

Продукти:

  • помідори соковиті, смачні, стиглі – 1 кг.
  • перець болгарський-5 шт.
  • свіжа кінза-1 невеликий пучок.
  • яблука з кислим смаком, наприклад, «антонівські» – 0,5 кг.
  • морква – 0,3 кг.
  • петрушка-1 невеликий пучок.
  • часник-2 головки.
  • перець гострий-3-4 стручки.
  • олія рафінована соняшникова-1 ст.
  • сіль – 0,5 ч. Л.

Алгоритм приготування:

  1. за традицією господиню спочатку очікують овочі. Їх потрібно очистити від шкірки, плодоніжок, насіння. Промити ретельно в декількох водах (або під проточною водою).
  2. нарізати такими шматочками, щоб було зручно крутити на м’ясорубці. За цим рецептом дозволено використовувати новомодний блендер для подрібнення овочів.
  3. в овочеву ароматну суміш додати сіль, влити олію. Зелень-петрушку, кінзу – можна дрібно порубати, можна відправити з іншими овочами в м’ясорубку/блендер.
  4. процес варіння триває не менше двох годин, вогонь маленький, часте помішування буде тільки на користь.
  5. аджику розкласти в невеликі скляні ємності, попередньо, пройшли стерилізацію. Закатати кришками.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Рецепт аджики на зиму без варіння

Заготівля овочів на зиму – процес зазвичай дуже довгий. Потрібно спочатку очистити всі овочі, потім вимити, нарізати. Сам процес варіння може займати до 2-3 годин або стерилізації, коли є небезпека, що банку не витримає нагрівання і лопне. Але є варіанти швидкісного приготування аджики, які не вимагають варіння або стерилізації, а тому користуються популярністю.

Продукти:

  • помідори стиглі – 4 кг.
  • перець болгарський – 2 кг.
  • перець гострий в стручках (або чилі) – 3 шт.
  • часник-6-7 головок.
  • оцет – класичний варіант 9%) – 1 ст.
  • сіль крупного помелу-2 ст. Л.

Алгоритм приготування:

  1. за цим рецептом одночасно можна займатися стерилізацією банок, кришок і підготовкою овочів.
  2. перці і помідори очистити від хвостиків, а перці – ще й від насіння. Часник роздяглися на зубки, зняти лушпиння. Всі овочі промити.
  3. перемолоти в однорідну масу за допомогою улюбленої бабусиної м’ясорубки або сучасного блендера.
  4. додавши сіль з оцтом, ретельно перемішати ароматну і гостру на смак масу.
  5. залишити на 60 хвилин в прохолодному місці, накривши ємність тканиною (не кришкою).
  6. ще раз перемішати, тепер можна розкласти по підготовленим банкам, закатати кришками.
  7. зберігати рекомендують таку аджику в прохолодному місці, в ідеалі – в особистому льоху, але можна і в холодильнику.

Аджика, приготована саме цим способом, зберігає найбільшу кількість вітамінів і мінералів.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Домашня аджика на зиму без помідор

Кожна людина індивідуальна, є й такі, які на дух не переносять помідори, при цьому відмовитися від гострих соусів не можуть. Є рецепти, в яких помідори грають другорядну роль або зовсім не використовуються.

Продукти:

  • перець солодкий – 1,5 кг.
  • часник-3-4 головки.
  • приправи (насіння коріандру, кропу) – 1 ст. Л.
  • червоний гіркий перець — 3-4 стручки.
  • оцет 9% – 2 ст. Л.
  • «хмелі-сунелі» – 1 ст. Л.
  • сіль – 3 ст. Л.

Алгоритм приготування:

  1. найважча робота в цьому рецепті-очистити часник і промити його.
  2. болгарський перець почистити легше, прибрати хвостики і насіння. Гострий перець потримати під струменем води, видалити хвостик.
  3. перекрутити перці і часник на м’ясорубці. Насіння коріандру і кропу змолоти, додати в ароматну суміш перців і часнику.
  4. додати сіль. Проварити 30 хвилин. Влити оцет. Ще 10 хвилин проварити.
  5. розкласти по маленьких ємностей, що пройшли етап стерилізації. Закупорити кришками, які теж попередньо були простерилізовані.

Сеньйор помідор може спати спокійно, аджика і без нього ароматна, соковита, смачна!

Рецепт оригінальної аджики на зиму з яблуками

Ароматні соковиті яблука з кислинкою значно облагороджують смак аджики. Саме тому вони є важливою частиною багатьох соусів і гострих приправ.

Продукти:

  • помідори — 3 кг.
  • 9% оцет — 1 ст.
  • яблука кислі – 1 кг.
  • перець болгарський-1 кг.
  • маслоРослинна – 1 ст.
  • морква – 1 кг.
  • часник-2 головки.
  • перець стручковий гіркий – 2 шт.
  • цукор -1 ст.
  • сіль – 5 ст. Л.

Алгоритм приготування:

  1. овочі та яблука очистити, промити, подрібнити з гострим перцем в однорідну масу за допомогою блендера/звичайної м’ясорубки.
  2. часник в останню чергу відправити в м’ясорубку і перекрутити в окрему ємність.
  3. фруктово-овочеву суміш тушкувати в емальованій ємності 45 хвилин (вогонь дуже слабкий, часте помішування дерев’яною ложкою вітається).
  4. додати сіль з цукром, масло з оцтом. Витримати 10 хвилин. Додати часник. Ще витримати 5 хвилин.
  5. цей час витратити на стерилізацію ємностей і кришок.

Тонкий яблучний аромат і гострий смак аджики стануть чудовою прикрасою будь-якого м’ясної страви.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Проста домашня аджика на зиму з сливи

З усіх фруктів, що ростуть в середній смузі, слива є найбільш унікальною. Вона відмінно поєднується з солодкими десертами, хороша в пирогах, підходить до м’яса і риби. Але особливо вишукана слива в аджику.

Продукти:

  • сливи кислих сортів-0,5 кг.
  • болгарський перець – 0,5 кг.
  • часник – 2 головки.
  • пекучий перець — 2 стручки.
  • томатна паста – 1 ст. Л.
  • цукор – 4 ст. Л.
  • сіль – 2 ст. Л.
  • оцет 9% – 2 ст. Л.

Алгоритм приготування:

  1. промити сливи і перець, з плодів видалити кісточки і насіння. Часник очистити і промити, стручки пекучого перцю просто промити.
  2. відправити все в м’ясорубку, перекласти в емальовану каструлю/таз.
  3. посипати цукром, сіллю, покласти томатну пасту.
  4. процес варіння триває 40 хвилин. Влити оцет за 5 хвилин до завершення.

Така аджика може подаватися майже відразу до столу (після охолодження). Можна заготовити на зиму, розклавши по стерилізованим банкам і закупоривши.

Заготівля на зиму-болгарська аджика

Зрозуміло, який продукт буде основним в аджику з приставкою «болгарська», природно, солодкі, соковиті, красиві перці. Та й смак її більш ніжний, в порівнянні з соусом, приготованим на основі класичних рецептів тільки з томатами.

Продукти:

  • солодкий перець-1 кг.
  • часник-300 гр. (3 головки).
  • гострий перець-5-6 стручків.
  • оцет 9% — 50 мл.
  • цукор-4 ст. Л.
  • сіль – 1 ст. Л.

Алгоритм приготування:

  1. з болгарського солодкого перцю видалити насіння, у обох перців – відрізати хвостики. Промити, потім використовувати класичну механічну м’ясорубку.
  2. часник очистити, промити, також відправити в м’ясорубку.
  3. в отриману ароматну суміш додати сіль з цукром, розмішати до повного розчинення. Сюди ж влити оцет, ще раз перемішати.
  4. аджика не вариться, але перед розкладкою по ємностей і закупорюванням, вона повинна настоятися (мінімум 3 години).

Зберігати аджику з болгарського перцю потрібно в холодному місці.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Обалденная зелена аджика-заготівля на зиму

Цю аджику, що має приголомшливий смарагдовий колір, називають гастрономічної візитною карткою абхазії. Але приготувати незвичайну приправу до м’яса зможе будь-яка господиня: в ній немає ніяких секретних і екзотичних інгредієнтів.

Продукти:

  • гіркі зелені перці-6-8 стручків.
  • часник-1 головка.
  • кінза-1 пучок.
  • сіль-1 ст. Л.

Алгоритм приготування:

  1. часник очистити і промити, у перцю тільки відрізати хвостики. Нарізати на шматочки.
  2. кінзу промити, підсушити.
  3. за допомогою гострого ножа порубати якомога дрібніше всі підготовлені інгредієнти, а потім змішати з сіллю.

Справжня абхазька господиня розтирає овочі, зелень і сіль в ступці, але при бажанні зробити процес більш швидким можна скористатися м’ясорубкою, пропустивши суміш через грати з дрібними отворами два рази. У цієї аджики — смак приголомшливий і вид екзотичний!

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

На кожній кухні можна знайти цілу групу гострих закусок, що доповнюють другі страви своїм смаком і ароматом. Багато з них готуються з овочів, прянощів і гострих спецій. Однією з таких популярних закусок є аджика з помідорів і часнику. Вона виходить соковитою і ароматною. Саме з цієї причини, її люблять і готують господині.

Існує кілька варіантів приготування цієї смачної закуски і кожна хороша по-своєму.

Перед приготуванням аджики потрібно заздалегідь вибрати рецепт, і підготувати інгредієнти.

Для заготовки беруться як великі м’ясисті сорти помідорів, так і помідори черрі. Овочі ретельно промиваються.

З плодів (практично у всіх рецептах) знімається шкірка. Для цього помідори надрізають хрест на хрест і поміщаються в киплячу воду на 3 хвилини. Потім вони виймаються шумівкою і поміщаються під струмінь холодної води. Шкірочка після цієї процедури легко відходить від м’якоті. У очищених помідорів видаляються плодоніжки. Плоди розрізаються на часточки.

Часник очищається від лушпиння і промивається в холодній воді. Хрін або морква (в залежності від використовуваних інгредієнтів) очищається від шкірки і промивається під проточною водою.

Солодкий і гострий перець очищається від плодоніжок, внутрішніх перегородок і насіння. перець чилі очищається тільки в гумових рукавичках, щоб уникнути опіків шкіри!

У яблук видаляються сердцевінкі. Плоди розрізаються на частки.

покрокові рецепти класичної аджики без варіння

Основними компонентами аджики є червоні помідори і часник. Перші надають заготівлі характерний колір і консистенцію, другий додає їй пікантності. Інші інгредієнти додаються для гостроти, посилення смаку і аромату. Найбільш часто в рецептах аджики додаються такі інгредієнти, як: хрін, гострий або солодкий перець і моркву.

Варіанти рецепта: існують різні варіанти рецептів аджики з помідорів і часнику без варіння.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Інгредієнти на 3,5 літра готової заготовки:

  • 2,5 кілограма помідорів;
  • 150 грам часнику;
  • 250 грам хрону;
  • 1 кілограм червоного солодкого перцю;
  • 60 грам солі;
  • 60 грам цукру.

Приготування:

Помідори з перцем і часником пропускаються через м’ясорубку. Корінь хрону з невеликою кількістю помідорів подрібнюється блендером в чаші з ножами.

Інгредієнти змішуються в каструлі, соляться. Додається цукор. Для більш солоного або солодкого смаку цукор і сіль можна додати за смаком.

В цей час банки промиваються содою або миючим засобом і стерилізуються в мікрохвильовці або над парою.

При використанні мікрохвильовки в банки наливається трохи гарячої води. Тара виставляється в мікрохвильовку і прогрівається протягом 3 хвилин. Потім вода зливається, а банки перевертаються для стікання вологи.

На пару банки стерилізуються 10-15 хвилин. Для цього, вони виставляються в друшляк над каструлею з киплячою водою.

Готова аджика розливається по стерилізованим банкам і накривається прокип’яченими поліетиленовими кришками. Зберігається така заготовка в холодильнику, близько півроку.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Інгредієнти:

  • 3 кілограма помідорів;
  • 200 грам коренів хрону;
  • 6 головок часнику;
  • 8 стручків гострого перцю;
  • 6 столових ложок солі.

Приготування:

Помідори разом з шкіркою пропускаються через м’ясорубку. Слідом відправляється перець з зернами і часник і перець. Хрін натирається на дрібній тертці. Всі інгредієнти з’єднуються разом, соляться і добре перемішуються.

Готова аджика розкладається по чистим стерильним банкам і закривається поліетиленовими кришками. Після чого аджика відправляється в холодильник.

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Інгредієнти на 4 літри:

  • 3 кілограма помідорів;
  • 1,2 кілограма солодкого перцю;
  • 150 грам часнику;
  • 100 грам гострого стручкового перцю;
  • 150 мілілітрів 9% оцту;
  • 40 грам солі.

Приготування:

Підготовлені інгредієнти подрібнюються блендером або пропускаються через м’ясорубку. Овочева суміш поміщається в каструлю. Додається сіль, оцет. Інгредієнти перемішуються і залишаються настоюватися протягом 1 години.

Банки стерилізуються над парою або в мікрохвильовці. Кришки для закриття банок ошпарюються окропом.

По закінченні години, настояна аджика розподіляється по банках, закривається поліетиленовими кришками і відправляється в холодильник. Поза холодильника така закуска не зберігається!

аджика класична з варінням

Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

Інгредієнти:

  • 5 кілограм помідорів;
  • 1 кілограм солодкого перцю;
  • 1 кілограм моркви;
  • 0,2 кілограма часнику;
  • 100 грам солі;
  • Протяжність шляхів евакуації. Мінімальна ширина коридору

    Коридор в квартирі або будинку потрібен як мінімум для того, щоб переміщатися між житловими і господарськими приміщеннями. Якщо він досить просторий, сюди ж можна помістити частину меблів. Якою має бути мінімальна ширина коридорав відповідності з будівельними нормами і практичними міркуваннями?

    Згідно п. 4.3.4 сп 1.13130.2009:
    «висота горизонтальних ділянок шляхів евакуації в світлі повинна бути не менше 2 м, ширина горизонтальних ділянок шляхів евакуації і пандусів повинна бути не менше:
    0,7 м — для проходів до одиночних робочих місць;
    1,0 м — у всіх інших випадках.
    У будь-якому випадку евакуаційні шляхи повинні бути такої ширини, щоб з урахуванням їх геометрії по ним можна було безперешкодно пронести носилки з лежачим на них людиною.

    Фактори, що впливають на ширину коридору

    Ширина коридору в квартирі визначається в рекомендаціях сніпі сп. Для іжсеті вимоги не є жорсткими, але краще їх все-таки дотримуватися з міркувань зручності і безпеки:

    • якщо в будинку орні двері, їх відкриття не повинно призводити до ускладнень при русі по коридору;
    • по занадто вузькому коридору неможливо переміщати меблі в зібраному стані та інші великогабаритні предмети;
    • по нормампожарной безпеки планування будинку повинна бути оптимальною на випадок екстреної евакуації;
    • простір необхідно для повноцінної вентиляції приміщень.

    Розглянемо, який повинен бути розмір коридору та інших приміщень відповідно до снип.

    Будівельні нормативи

    Основні норми житлового будівництва представлені в 31-01-2003 снип та їх актуалізованої редакції 54.13330.2011 сп (житлові домамногоквартирні). Там вказані мінімальні размерывсех приміщень:

    • мінімальна площа житлової кімнати-14 м 2 для однокімнатної квартири , 16 квадратних метрів якщо кімнат більше;
    • мінімальна площа кухні у великій квартирі – 10 м 2, в однокімнатній допускається 5;
    • розмір спальні одномісної-8 м 2, двомісної – 10;
    • на мансардному поверсі кухня і спальня можуть бути по 7 м 2 , якщо загальна кімната – 16 метрів (мінімум).

    У сніп31-01 також обмовляетсямінімальная площа квартири в житловому домегородского і сільського типамуніципальной забудовив залежності від числа кімнат:

    Ширина підсобних приміщень:

    • кухня-мінімум 170 см;
    • передпокій– 140;
    • коридор-85 см при довжині не більше 1,5 метра. Якщо довший — 120 см;
    • санвузол – 80.

    Цей показник збільшується при наявності в сім’ї інваліда:

    • кухня – 220 см;
    • передпокій-160 (тут має бути передбачено місце для інвалідного візка);
    • коридор– 115;
    • санвузол суміщений – 220 на 220 см;
    • окремий туалет з раковиною-160 на 220.

    Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

    Мінімальна висота стель в квартирах будинків муніципальної забудови варіюється в залежності від кліматичної зони і становить від 2,5 до 2,7 метра, а в коридорах і підсобних приміщеннях – не менше 210 сантиметрів.
    Https://youtu.be/nul0po9xkym

    Оптимальні розміри коридору і способи економії простору

    Для індивідуальногостроітельства нормативи сніпобязательнимі не є, але при проектуванні будинку їх потрібно враховувати, щоб не наробити грубих помилок. Розраховуючи оптимальні розміри приміщень, ви виходите з власних потреб. Зокрема, коридор можна розширити, якщо ви плануєте встановити в ньому меблі:

    • для шафи-до 140 см;
    • для стелажа з книгами – до 120.

    Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

    При плануванні також слід враховувати:

    • висоту стель;
    • наявність/відсутність вікон, їх кількість;
    • кількість дверей, що виходять в коридор;
    • наявність стінних ніш, комірців, антресолей.

    З метою економії простору має сенс встановлювати в коридорі компактні меблі, а стороннє побутове обладнання звести до мінімуму. У коридорі, суміщеному з передпокою, вам буде потрібно:

    • шафа або вішалка для верхнього одягу;
    • підставка для взуття;
    • дзеркало;
    • пуф;
    • стійка для парасольок.

    Можна заощадити місце, поєднуючи ці предмети:

    • повісити дзеркало на дверцята шафи;
    • поєднати стійку для взуття з сидінням пуфика і т. Д.

    У невеликих будинках і квартирах коридор, як правило, загальний для всіх приміщень. У нього виходять двері з кімнат, кухні, санвузла. Заради економії місця має сенс замінити орні двері розсувними або складними. Можна використовувати дверні конструкції зі скла: так ви поліпшите природну освітленість, а в інтер’єрі з’явиться елемент шику. Замість класичних шаф з орними дверцятами теж краще використовувати купе. Маленький передпокій взагалі не варто захаращувати шафою, якщо тільки не планується стінний вбудований. Краще обмежитися відкритою вішалкою з підставкою для взуття і полицею для капелюхів.

    Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

    Якщо в коридорі є стінна ніша, шафа можна помістити в неї. У ній же можна розмістити антресолі.

    Способи візуального збільшення приміщень

    Передпокій з прилеглим до неї коридором – візитна картка вашого будинку. Важливо, щоб у увійшов гостя не виникало відчуття, ніби він потрапив в клітку. Якщо реальні габарити цієї зони прагнуть до нуля, вам слід використовувати візуальні ефекти для зорового збільшення простору. Є кілька поширених прийомів для цього:

    • розумне розміщення меблів і предметів побуту. Коли в межах досяжності є все необхідне і немає нічого зайвого, людині комфортно і його вже не так дратує тіснота;
    • освітлення. Недоцільно вішати громіздку люстру посередині, якщо тільки ваш коридор – не хол розміром з бальну залу. Центральна велика люстра захаращує простір і погано виконує свою безпосередню функцію. Краще скористатися локальними освітлювальними приладами на найважливіших ділянках: біля шафи для одягу, біля дзеркала, біля дверей в кімнати;
    • дзеркала і відображають поверхні (дзеркальні панелі на стелі, поліровані дверцята меблів). Вони збільшують простір візуально і покращують освітленість.

    Детальніше про колірній гамі. Загальновідоме правило: світлі тони візуально збільшують обсяг приміщення, темні і занадто яскраві зменшують. Крім цього:

    • звужує простір занадто строкатий малюнок на стінах;
    • небажані різкі колірні контрасти;
    • вертикально орієнтований орнамент збільшує висоту стель, горизонтальний «розсовує» стіни.

    Для освітлення можна використовувати (в залежності від дизайну інтер’єру):

    • точкові світильники або лампи денного світла – для оформлення в одному з сучасних стилів;
    • для класики, бароко, ампір і т.п. – настінні світильники, стилізовані під обрану епоху;
    • якщо стеля натяжна, освітлювальні прилади можна розмістити над ним. Одне з найкрасивіших дизайнерських рішень – стеля з ефектом зоряного неба.

    Як розмежувати зони коридору і передпокою

    Колір, фактура і освітлення використовуються для поділу простору на зони. Відокремити передпокій від коридору можна декількома способами або їх комбінаціями:

    • різні відтінки облицювання стін;
    • локальне освітлення;
    • можна підняти передпокій щодо коридору-зробити невисокий подіум;
    • встановити на кордоні зон відкритий стелаж з книгами або кімнатними квітами, з дсп або гіпсокартону;
    • виконати з гіпсокартону декоративну арку;
    • встановити розсувну перегородку;
    • встановити стельовий карниз і повісити на нього нитяні або бамбукові штори;
    • використовувати різні підлогові покриття. У передпокій люди входять у вуличному взутті, тут доречні керамогранітна плитка або лінолеум. У коридорі можна настелити те ж покриття, що і в житлових кімнатах – паркет, ковролін, ламінат. На кордоні зон укладають розділовий плінтус.

    Висновок

    Ці рекомендації призначені головним чином для власників маленьких приватних будинків і малогабаритних квартир. У великих за площею будинках коридори просторі, в них можна розмістити що завгодно, починаючи з колекції пам’яток і закінчуючи мініатюрним зимовим садом.
    Варена аджика з помідор. Аджика з помідорів і часнику: класичний рецепт на зиму

    Але і в цьому випадку не слід надмірно захаращувати простір, оскільки коридор необхідний для вільного проходу. Особливо при виникненні аварійної ситуації (наприклад, при пожежі).

    Система нормативних документів в будівництві

    Будівельні норми і правила
    Російської федерації

    Громадські будівлі
    Адміністративного призначення

    Снип 31-05-2003

    Державний комітет російської федерації
    З будівництва та