Чистка духовки не найлегше заняття, тому часто переноситься. В результаті на її поверхню може накопичитися така кількість нагару і жиру, з яким звичайний засіб для миття не справляється. Якщо ви боїтеся застосовувати потужну хімію, яка може зняти емаль з духовки, тоді вам допоможе оцет і сода.
Що потрібно:
- сода;
- оцет;
- відро;
- серветки;
- меламінова губка.
Процес очищення духовки
Перед очищенням з духовки виймаються листи і решітки. Все відвалилися частинки нагару потрібно змести щіткою і викинути.
У глибокій мисці або каструлі змішується чашка харчової соди і 2 ст.л. Оцту. До них додається трохи води, щоб отримати пасту.
Остання наноситься губкою або пензлем на внутрішні брудні поверхні в духовці. У такому вимазаному вигляді та повинна постояти ніч або як мінімум 8 годин із закритими дверцятами.
Або, є варіант швидше: закрити дверцята і включити духовку на 70-90 градусів цельсія на 30-60 хвилин. Каструлю з розчином потрібно поставити туди ж. Але врахуйте, що довгий замочування дає все ж кращий результат
Брудні решітки потрібно зволожити оцтом. Потім вони обсипаються содою, і заливаються гарячою водою.
Через час плиту потрібно відмити від соди.
Разом з нею зійдуть і вогнища нагару. Де вони залишаться в невеликій кількості, можна насипати ще трохи чистої соди і скропити її оцтом.
Духовка повністю відмивається від залишків соди. Невеликі брудні ділянки дуже швидко прибираються меламінової губкою. Звичайною серветкою терти доведеться набагато довше. Потім можна виймати грати, і також відтирати.
Цей спосіб дозволяє відчистити навіть найбруднішу духовку, не вдаючись до агресивної хімії. Він хоча і триваліше, але виключає пошкодження емалі.