Грейпфрут при вагітності: чи можна в 1, 2 і 3 триместрі, чим корисний

13

В період, коли жінка готується стати матір’ю, часто з’являються сумніви, чи можна грейпфрут вагітним. Багатий вітамінами і мінералами фрукт попереджає ускладнення і сприяє правильному формуванню плоду, полегшує перебіг вагітності, позбавляє від токсикозу. Необхідно лише дотримуватися дозування, щоб не викликати алергію.

Чому вагітним хочеться грейпфрут

У період вагітності смакові пристрасті жінок змінюються. Коли майбутній мамі хочеться і солодкого, і кислого одночасно, цей тропічний фрукт здатний задовольнити всі запити. Крім того, плід не тільки має приємний смак. Він активізує імунітет, захищаючи маму і дитину від грві.

Грейпфрут зміцнює імунітет вагітної жінки, захищаючи її від вірусних і бактеріальних інфекцій

Чим корисний грейпфрут для вагітних жінок

Під час вагітності цитрусові є джерелом активних компонентів, яких потребує не тільки мати, але і організм дитини.

Користь грейпфрута для вагітних жінок:

  1. тропічний фрукт регулює рівень глюкози в крові, що дозволяє іншим органам і системам організму функціонувати без збоїв.
  2. при застуді під час вагітності високий вміст вітаміну с в грейпфруті зміцнює імунітет, відображає атаку інфекції.
  3. грейпфрутовий сік знижує ризик появи набряків. Завдяки сечогінним властивостям з організму виводиться зайва рідина, а разом з нею солі і токсини.
  4. в одному цитрусовому фрукті середнього розміру міститься 52 калорії. Грейпфрут стане хорошим перекусом для тих вагітних, хто занадто швидко набирає вагу.
  5. зі збільшенням живота сон стає неспокійним. Вагітним рекомендують їсти грейпфрут, щоб під час нічного відпочинку нічого не викликало незручностей.
  6. тропічний фрукт багатий лікопіном і калієм. Ці компоненти знижують кров’яний тиск, допомагають утримувати його в межах норми.
  7. грейпфрут багатий вмістом фолієвої кислоти, що сприяє легкому протіканню вагітності. Досить часто доктора прописують її в формі лікарського засобу. У грейпфруті фолієва кислота знаходиться в натуральному вигляді.
  8. вітамін а, що входить до хімічного складу продукту, бере активну участь у формуванні та роботі плаценти.
  9. зростаючий малюк тисне на кишечник, через що у вагітних з’являється схильність до запорів. Плід багатий клітковиною, тому виступає як проносне. Вагітним з підвищеною кислотністю теж рекомендують вживати фрукт, так як він нейтралізує кислоту.

Ефірна олія грейпфрута підвищує вироблення гормону ендорфіну, який покращує психологічний та емоційний стан

Вживання цитруса допомагає вагітним тримати під контролем прееклампсію. Це стан, коли кров’яний тиск підвищується, а в сечі з’являється білок.

Якщо вживання цитрусових викликає печію, або є інші протипоказання щодо грейпфрута, під час токсикозу його замінюють на ефірну олію. Його вдихають на початку нападу, після цього вагітної стає легше. Крім того, піднімається настрій, йдуть неприємні думки, тривога.

Важливо! екстракт насіння грейпфрута при вагітності не завдає шкоди ні майбутньої матері, ні плоду. Навпаки, захищає від вірусних інфекцій в період, коли організм ослаблений.

Для нормального розвитку дитини вагітної слід забезпечити організм великою кількістю вітамінів і мікроелементів. Грейпфрут хоч і належить до цитрусових, але відноситься до дієтичних продуктів, не викликає алергії.

Грейпфрут для вагітних на ранніх термінах

При вагітності на ранніх термінах грейпфрут вживають в невеликих кількостях. Тропічний фрукт не тільки допомагає впоратися з авітамінозом, забезпечує зростаючий організм вітамінами і мікроелементами, він знижує нудоту і позиви до блювоти. Плід підвищує опірність організму впливу зовнішніх факторів, знижує депресію, яка трапляється на тлі гормонального дисбалансу.

Якщо немає медичних протипоказань у вигляді проблем зі шлунком, на ранніх термінах цитрус рекомендують вживати вранці, відразу після пробудження

Грейпфрут для вагітних у другому триместрі

У другому триместрі грейпфрут допомагає вагітним усунути проблеми з випорожненням кишечника, виводить з організму зайву рідину, знижуючи набряклість.

Крім того, фрукт виступає профілактикою здоров’я зубів. На терміні 4-5 місяців багато майбутніх мам помічають кровоточивість ясен. Зростаючий організм дитини забирає собі левову частку кальцію. Щоб стабілізувати стан, не вдаючись до допомоги лікарських препаратів, рекомендують регулярно вживати кілька часточок плода.

Грейпфрут для вагітних в третьому триместрі

У третьому триместрі цитрусовий плід допомагає організму вагітної жінки впоратися із зайвим набором ваги, нормалізує артеріальний тиск, знижує набряклість, сприяє виведенню токсинів і шлаків.

Головне, знати міру. Якщо в перших триместрах вагітності алергії на цитрус не було, в рідкісних випадках вона може з’явитися на пізньому терміні.

Скільки грейпфрута можна з’їдати

Щоб не виникло алергічної реакції, на ранніх термінах вагітності один плід рекомендують розтягувати на тиждень, або готувати з нього свіжовичавлений сік.

У другому триместрі вагітності порцію тропічного плоду збільшують, в порівнянні з ранніми термінами. Допускається з’їдати один плід в 2-3 дня. Але вживати грейпфрут разом з іншими цитрусовими неприпустимо.

У третьому триместрі вагітності дозу вживання тропічного плоду обмежую 2-4 часточками в день. При появі алергічної реакції необхідно отримати консультацію у лікаря.

Грейпфрутовий сік при вагітності

Грейпфрутовий сік містить у великих кількостях вітамін с.до складу продукту входить алкалоїд хінін, завдяки якому сік є протизапальним і жарознижуючим засобом. Але запивати ним будь-які ліки заборонено.

Ні сік, ні сам фрукт у великих кількостях не можна вживати вагітним на голодний шлунок. Він різко збільшує кислотність, що призводить до печії і нудоти.

важливо! якщо вітаміну с в організм потрапляє занадто багато, він може спровокувати викидень. Також, ні в якому разі вагітної не можна вживати фрукт з білою плівкою.

Не рекомендують пити сік тропічного плоду в чистому вигляді. Лікарі радять вагітним змішувати його з виноградним, лимонним або яблучним нектарами.

Як вибрати грейпфрут

Щоб грейпфрут був дійсно смачним і соковитим, необхідно знати кілька секретів:

  1. шкірочка плоду повинна бути гладкою і блискучою. Якщо на ягоді спостерігаються шрами, зморшки або інші дефекти, значить, правила транспортування і зберігання фрукта були порушені.
  2. визрілий, свіжий плід видає специфічний ярковираженний цитрусовий аромат, який чути навіть на відстані. Якщо запаху немає, грейпфрут оброблений хімікатами або давно зберігається.
  3. плями коричневого кольору на шкірці вказують на те, що цитрус починає псуватися. Користі вагітної такий продукт не принесе.
  4. шкірка зрілого плоду може бути пофарбована в блідо-жовті тони, а також насичено-полум’яні відтінки. Вкраплення рожевого кольору на поверхні грейпфрута – вірна ознака того, що плід стиглий, солодкий і містить каротиноїди у великих кількостях.
  5. вибираючи між великими і дрібними ягодами, перевагу слід віддати тим, які в 1,5-2 рази більше апельсина середнього розміру. Дрібний плід може виявитися кислим або недостиглим.
  6. з двох грейпфрутів однакового розміру слід вибирати той, який за вагою важче. Такий фрукт дозрілий і соковитий.
  7. стиглий плід відрізняється пружністю. Якщо грейпфрут м’який, значить, він давно припадає пилом на прилавку, скоро почне псуватися.

Якщо тропічний делікатес оброблений пестицидами, на ньому утворюється грибок. Таких покупок з небажаною мікрофлорою на шкірці слід уникати.

Можлива шкода грейпфрута для вагітних

Незважаючи на незаперечну для вагітних користь від грейпфрута, він може завдати і шкоди. У деяких майбутніх мам спостерігається алергія на цитрус, навіть якщо раніше такого не було. У цій ситуації доведеться відмовитися від вживання плоду.

Негативний вплив тропічного фрукта на організм вагітної жінки:

  • викликає розлад стільця;
  • підвищує чутливість зубів, подразнює емаль, призводить до розвитку карієсу;
  • сприяє появі неприємних відчуттів в області живота;
  • уповільнює вироблення деяких ферментів, погіршує роботу печінки;
  • підвищує кислотністьШлункового соку.

Коли вагітній жінці слід відмовитися від вживання грейпфрута:

  • непереносимість цитрусових;
  • порушення в роботі нирок і печінки;
  • висока кислотність шлункового соку;
  • виразкова хвороба.

Грейпфрут підвищує ризик появи побічних ефектів

Якщо вагітна жінка приймає будь-які лікарські препарати, слід відмовитися від вживання цитруса. Це обумовлено тим, що поліфенольні сполуки, що входять в хімічний склад фрукта, блокують вироблення ферменту, який відповідає за переробку ліків. Засоби впливають на організм з подвійною силою, чому виникає ефект передозування. Після вживання тропічного фрукта ефект зберігається протягом трьох днів.

Якщо вагітна знає, що в нирках або жовчному міхурі у неї є камені, їй слід відмовитися від фрукта. Регулярне вживання спровокує рух конкрементів, що може привести до неприємних наслідків.

Висновок

Грейпфрут вагітним допомагає захиститися від авітамінозу, підвищити імунітет, коли жінка особливо вразлива перед вірусами. Головне, не переїдати, не вживати тропічний фрукт в період прийняття лікарських препаратів.