Успішна картопля кубанка відмінного смаку: опис сорту, характеристика, фото. картопляний пояс кубані коли на кубані садити картоплю

9

Європейці вже багато років обробляють картоплю в умовах північних широт при помірному кліматі, отримуючи високі врожаї і забезпечуючи насінням півсвіту. В останні роки інтенсивно картоплярство розвивається в умовах жаркого клімату єгипту для експорту в європу і росію ранньої картоплі. А чи є потенціал промислового картоплярства на кубані?

На території краснодарського краю в мостовському, отрадненском, лабинском районах, на пологих схилах північних відрогів кавказького хребта є великі території с/г призначення, включаючи орні землі на висоті 500 – 1000 м над рівнем моря. Ця висотна зональність в південно-східній передгірській частині краю створює унікальні грунтово-кліматичні умови, сприятливі для картоплярства. У цьому «картопляному поясі» кубані в радянські часи успішно вироблявся насіннєвий і продовольчий картопля для всього краю, розвивалося виробництво первинного безвірусного насіннєвого суперелітного матеріалу в меристемних біолабораторіях-філіях вниикх, будувалися сховища, випробовувалися нові технології і зразки техніки для картоплярства. З проблем південного картоплярства, в тому числі в двухурожайной культурі, защіщенѕдіссертаціі, науково обгрунтована схема власного елітного і репродукційного насінництва, розроблені і затверджені технологічні регламенти з промислового картоплярства для передгірної і рівнинної зон краю. На жаль, в 90-і роки система промислового картоплярства в краї практично загублена. Картопля виробляється в основному в приватному секторі з низькою врожайністю, територіальний нді картоплі ліквідований, картоплярі рівнинної частини краю страждають від посилюється літньої спеки, знижує врожайність навіть на поливі і від карантинного шкідника – картопляної молі, що знищує продукцію в складі. Фермери вирощують тільки ранні сорти картоплі для його реалізації в червні до спеки за межі краю. Системи насінництва немає. Восени починається інтенсивний «північний завезення» продовольчої і насіннєвої картоплі в край, практично фітосанітарно не контрольованого і закуповується за мінімальною ціною, відповідно, низької якості.

Зимова доставка картоплі в край з інших регіонів на великому транспортному плечі веде до подорожчання, зриву термінів за договорами поставки при відсутності міських баз зберігання, підмерзання продукції в дорозі. Потенціал власного картоплярства в передгірській зоні краю, вимірюваний сотнями тисяч тонн і має високі споживчі показники, на жаль, поки не затребуваний. Передгірна зона краю, вільна від карантинних хвороб і шкідників, має ряд об’єктивних переваг для інтенсивного розвитку промислового картоплярства:

1. Вегетація культури відбувається при помірній температурі з достатнім рівнем зволоження від опадів і нічної роси, добовими перепадами температури до 15 градусів, що сприяє загартуванню, підвищенню імунітету до хвороб, хорошою «лежкості» при зберіганні картоплі.

2. Прохолодний клімат передгір’їв перешкоджає розмноженню і масового літа переносників вірусної інфекції і виключає можливість поширення картопляної молі, що дозволяє вести насінництво картоплі і обробляти пізні сорти для зимової реалізації.

3. Грунти зони, в основному сірі лісові з середнім і низьким вмістом гумусу, слабокислою реакцією грунтового розчину, за структурою – середньосуглинисті, також сприятливі для обробітку картоплі та отримання врожаю 30 – 35 тонн з га без зрошення.

4. По сівозміні в передгір’ях, де завжди було і буде тваринництво, картопля вдало поєднується з виробництвом зернового фуражу, кукурудзи та багаторічних трав, а відходи від сортування товарної картоплі затребувані на корм худобі.

5. Тривале зберігання картоплі дуже економічно в умовах гірського клімату за рахунок використання холодного повітря вночі для вентиляції продукту без включення холодильників, а відсутність карантинних хвороб і шкідників дозволяє ефективно зберегти великі партії картоплі до нового врожаю.

6. Близькість картоплесховищ передгірної зони дозволяє скоротити транспортні витрати при зимовому завезенні споживачам краю, знижує ризик від завезення хвороб і шкідників з бульбами з інших регіонів рф, забезпечує доступність контролю за якістю продукції при виробництві та зберіганні, сприяє встановленню довгострокових відносин з оптовиками краю.

7. Картопля з передгірної зони має виключно високу екологічну чистоту, так як тут немає промислових об’єктів, що забруднюють повітря, воду, грунт поблизу великих мегаполісів, і повинен використовуватися, в першу чергу, для дитячого, шкільного та лікувального харчування установами краю.

Промислове картоплярство в передгірній зоні краю на базі сучасної технології, техніки, сортів, адаптованих до місцевих умов, дозволяє зробити конкурентоспроможний продукт з планованим якістю під конкретного споживача – за формою бульби, кольором шкірки і м’якоті, придатності для варіння або смаження, за ступенем розсипчастості, за вмістом цукрів, сухих речовин, крохмалю, каротину, вітамінів та ін

Вже є позитивний досвід виконання великих контрактів з постачання картоплі із заданими показниками якості для його переробки на заводах такого вимогливого замовника, як «фріто лей мануфактурінг», промисловими виробниками краю – ват» агрокомплекс губське «у мостівському районі, ват» племзавод урупський «у відрадненському районі, тов «агрокомплекс» прикубанський » у гулькевицькому районі.промислове виробництво в чистій передгірській зоні столових сортів картоплі з високою якістю і екологічною чистотою для потреб дитячого, шкільного, лікувального, соціального, спортивного харчування і поставка його за довгостроковими і прямими контрактами, минаючи посередників при держзакупівлях, дозволить забезпечити наших споживачів якісним місцевим продуктом, знизити витрати і залишити в краї значні обсяги бюджетних коштів різних рівнів. Розвиток власного промислового картоплярства підвищить продовольчу безпеку краю по соціально значимому продукту — «другому хлібу» для населення, підтримає свого товаровиробника і дасть нові робочі місця в економічно слабких районах передгірної зони краю, дозволить розвинути систему насінництва районованих і адаптованих до місцевих умов кращих сортів російської та зарубіжної селекції для забезпечення всіх картоплярів краю. Реалізація спочатку раннього врожаю картоплі в травні-червні рівнинними, а з липня передгірними виробниками, при наявності сучасних сховищ з регульованим мікрокліматом, забезпечить цілорічне постачання споживачів краю своїм, кубанським продуктом, потіснивши імпорт. Для вирішення цих непростих завдань потрібна серйозна багаторічна крайова програма розвитку кубанського картоплярства з державною підтримкою товаровиробників усіх форм власності, стимулююча прихід в галузь і в передгірську зону краю нових інвесторів. Водночас потребує реформування та подальшого розвитку система реалізації кубанської картоплі та овочів, що забезпечує гідні закупівельні ціни для виробників краю. Концепція цієї системи і програма її створення розроблені агросоюзом кубані.

Юрій просятніков, голова ради директорів ват» агрокомплекс губське »

На кубані статистичне регіональне агентство видало підсумки моніторингу цін на овочі, фрукти та інші важливі складові щоденного меню жителів краю. І з’ясувалося, що на кубані ціни на картоплю вище, ніж в будь-якому російському регіоні від 7 до 10 разів. При цьому заступник голови мінсільгоспу рф євген громико стверджує, що в росії надлишок картоплі і його не купують навіть за 4 рубля за кілограм.

Сочинці дуже багаті люди

На початку вересня публічній критиці від тоді ще т.в. О. Губернатора кубані веніаміна кондратьєва піддався мер сочі анатолій пахомов за ціни на продукти. Треба відзначити, що критика була справедливою. Ціни в минулому і початку цього року в сочі б’ють просто олімпійські рекорди. Дивлячись на цінники на овочі, вирощувані в краї, очі стають круглими, як у лемура, і на думку спадає фраза з відомого монологу михайла жванецького про танк, цінники і прилавок: «скока, скока!!!». А все тому, що в сочі майже нічого не виробляється свого.

Перед новим роком ми вже писали про різницю вартості в накритті святкового столу між сочі, москвою та іншими регіонами . Зараз розрив у цінах збільшується з кожним днем.. У сусідніх регіонах-волгоградській, ростовській областях, адигеї та астраханській області. Картопля коштує на 10-15 рублів дешевше, ніж в краснодарському краї.Крім цього, там дешевше гречка, рис, хліб, молоко, м’ясо, риба. А якщо говорити про саму кубані, то тут, звичайно, найвищі ціни на все — в сочі.

23 січня в олімпійській столиці біля пам’ятника світового лідера революції і пролетаріату комуністи провели мітинг з приводу старих пільг на проїзд і комунальних послуг. Підняли в черговий раз літні городяни і громадські діячі питання про ціни на продукти, які різняться з краснодаром в рази.

— моя доля так склалася, що останні два роки я живу на два міста — в сочі і в краснодарі, — говорить наталія калиновська — помічник депутата держдуми рф від краснодарського краю сергія обухова . — я білою заздрістю заздрю краснодарцям. Я не розумію чому в краснодарі кілограм картоплі можна купити за 8 рублів 50 копійок, капусту — за 10 рублів, а в сочі картопля доходить в ціні в магазині до 36 рублів за кілограм?! тим часом у мерії є цілий відділ по ціновій політиці. Ось і доводиться мені щоразу, коли їду в сочі з краснодара до матері тягнути картоплю та інші продукти баулами, — поділилася калиновська.

Ось чому, глава кубані, «прогулюючись» у вересні минулого року з мером сочі повз продуктових прилавків з цінниками сказав, що сочинці або всі дуже багаті люди, або в місті страшний дефіцит продуктів, або сочинці голодують, не маючи можливості отримувати «вітаміни» з фермерських грядок.

На кубані закінчилася картопля?

Повертаючись до топової новини про вартість картоплі в краснодарському краї, не відкриємо америки, якщо скажемо, що в сочі більше 90 відсотків всіх продуктів — привізні. Цей факт поряд із зростанням цін через курортників і відсутністю місцевих фермерських господарств, які наказали довго жити в часи перебудови і підготовки до олімпіади, і народжують чудові ціни. Як свідчать дані краснодарстату, вартість кілограма картоплі на території кубанських муніципалітетів в середньому склала не менше 23 рублів. Рекордсмени за цінами-сочі з мінімальною ціною на «другий хліб» в 35 рублів і новоросійськ — 29 рублів. Капуста-в сочі 40 рублів, по краю — 27 рублів за кіло. Морква по муніципальним утворенням краснодарського краю в середньому коштує в межах 33 рублів. У новоросійську близько 40 рублів за кілограм і в сочі — 47 рублів. Кубанські яблука в сочі близько 100 рублів, по регіону — від 60 до 75 рублів. І це ми говоримо про те, що прекрасно ростуть на землі кубані і може коштувати копійки. Особливо, звичайно, картопля.

Загадка року

Експерти торгової галузі і постачальники кажуть, що в цьому році в росії стався знатний урожай картоплі, але ось кубань ця благодать природи чомусь обійшла. Кубанська картопля вже дійшла майже до вартості бананів і апельсинів. Привізна картопля, що продається через мережеві магазини, не знижується нижче планки 26 рублів, а місцевий, що продають на ринках, не кожному сочінцу по кишені.

За словами керівника одного з кубанських фермерських господарств, де вирощують картоплю, на ціну, за якою реалізується картопля, впливають погодні умови.

— цього року ми не змогли продати картоплю за нормальною ціною, тому що йшли дощі, ми нічого не прибирали. В ціну ми не потрапили. Рання картопля продавали по 10-12 рублів. Раніше його продавали по 20-25 рублів, — сказав фермер, додавши, що на кубані запаси картоплі виснажені, а на складах залишився тільки насіннєвий матеріал. Вихід тільки один-завозити картоплю на кубань, житницю росії з сусідніх регіонів.

Заступник голови міністерства сільського господарства євген громико повідомив, що великий урожай картоплі, всупереч логіці, призвів до дивних результатів. Ціна виявилася вигідною для споживача, але не для виробників. За 2015 рік урожай картоплі зріс на 2 млн тонн і досяг сукупного обсягу 33,6 млн тонн.

За словами громика, великий урожай картоплі призвів до надлишку його на ринках і бульби не купують навіть по 4 рубля за кілограм. Але ось загадка, чому ж при такій вартості картоплі в регіонах росії, в тому ж сочі і новоросійську, ця картопля на ринку коштує від 35 до 50 і навіть 80 рублів за кіло? з яких заморських країн її до нас везуть?

Субсидії аграріям можуть знизити вартість картоплі?

Стало відомо, що в уряді кубані мають намір переглянути субсидії аграріям. За словами віце-губернатора регіону андрія коробки, в 2016 році перед аграріями кубані ставиться завдання не тільки зберегти позитивну динаміку зростання по збору врожаю і переробці, а й нарощувати виробництво в рамках програми з імпортозаміщення.

— зараз нам треба думати, як в умовах імпортозаміщення не тільки нагодувати кубань, а й сусідні регіони. Для цього відкриті всі можливості. Федеральна влада націлює регіони на дієві заходи, які будуть стимулювати збільшення обсягів сільськогосподарського виробництва, — заявив чиновник.

У мінсільгоспі регіону, як повідомляє прес-служба уряду краснодарського краю, мають намір приділити особливу увагу цього року заходам держпідтримки та обговоренню їх критеріїв — буде змінено порядок надання субсидій фермерським господарствам і вжито заходів щодо збільшення зарплат у господарствах.

— неприпустимо, коли підприємство отримує десятки мільйонів субсидій, а зарплата працівників становить 9-10 тисяч рублів, — підкреслив віце-губернатор.

За даними начальника обліково-фінансового управління мінсільгоспу кубані світлани макарець, щорічно обсяг держпідтримки аграріїв збільшується. За попередні п’ять років підприємства апк краю отримали 35,8 млрд рублів субсидій. Причому, якщо в 2014 році цей показник був на рівні 6,2 млрд рублів, то в 2015-му — склав вже 8,1 млрд рублів, у тому числі з крайового бюджету — 1,7 млрд.

В цілому, на розвиток і держпідтримку сільського господарства в нинішньому році регіон виділив 1,9 млрд рублів з крайового бюджету. Загальний же обсяг коштів держпідтримки в 2016 році планується на рівні 2015 року.

Що до простих кубанців, то люди сподіваються, що завдяки такій підтримці ціна картоплі на полицях в магазинах знизиться, але адекватною — не буде дорівнювати вартості екзотичних фруктів.

Щорічно в росії вирощується більше 30 мільйонів тонн картоплі. Завозиться його з-за кордону небагато, але додумалися закуповувати картоплю аж в єгипті. Чи можна відмовитися
Від цього імпорту? звичайно, можна. Ось тільки внесок нашого краю в імпортозаміщенні другого «хліба» поки незначний.

Зрозуміло, що кубань — не найкращий регіон для вирощування картоплі. Жарким сухим літом ця культура відчуває себе некомфортно-рекордних врожаїв в наших грунтово-кліматичних умовах чекати не доводиться. Але досвід кращих картоплярських господарств, особливо в так званому картопляному поясі кубані, показує, що тут задіяні далеко не всі наявні резерви. Досвідчені городники успенського району висловили думки про імпортозаміщення картоплі і поділилися своїм досвідом вирощування цієї культури.

В. П. Меркулов, с. Коноково:

— це, звичайно, неподобство, коли картоплю, яку зараз можна вирощувати при сучасних технологіях навіть на півночі, закуповують в єгипті. Імпорт картоплі і трата на нього валюти-неприпустимі. Все, крім тропічних фруктів, ми можемо виростити в нашій країні. А долари потрібно витрачати на імпортні ліки, які у нас не виробляють.
Я щорічно саджу тільки сорт картоплі імпала, який жодного разу мене не підводив. Ось уже протягом десяти років щорічно отримую хороші його врожаї. Вважаю, що цей сорт, в першу чергу, підходить для кубані. Сорт дуже ранній. Кущі у нього високі, а квітки — білі. Якщо квітки іншого кольору — то це не сорт імпала, і продавець вас обдурив. Підкопувати його кущі можна вже через 40-45 днів після посадки. Сорт до нас на кубань завезений з голландії.
З досвіду знаю, що імпала дає стабільний урожай навіть сухим жарким літом, встигаючи набрати вагу до настання спеки на кубані. Бульби у нього великі, рівні, овальні, все приблизно одного розміру. Шкірка жовта, м’якоть — світло-жовта. Число бульб в одному кущі у мене досягало десяти і більше штук. Картопля цей добре розварюється. Найбільше мені з нього подобається пюре.
Цей сорт стійкий до більшості хвороб. Намагаюся зібрати його урожай до настання сильної спеки. Зазвичай копаю картоплю тільки ввечері, щоб бульби не спеклися на сонці. Половину врожаю найчастіше продаю. Але зараз хорошої ціни на рання картопля немає. Дуже велика конкуренція, та й значну його частину завозять на кубань з інших регіонів країни. Після збирання картоплі на його місці саджу квасолю або зелені культури, завдяки чому отримую ще один урожай овочів. Восени на ділянці, де в наступному році припускаю вирощувати картоплю, висіваю гірчицю, яка добре очищає грунт від хвороб і шкідників, а також є сидератом —
Органічним зеленим добривом.

А. Л. Ревуцький, ст. Миколаївська:

— вважаю, що імпортозаміщення овочів в росії відбудеться, і кубань візьме в ньому активну участь. Але для цього необхідно багато ще зробити,У тому числі і побудувати, як запланували, логістичні центри. Зокрема, щоб підняти галузь картоплярства краю для значного збільшення врожаю картоплі, щорічно треба проводити широкомасштабне випробування нових вітчизняних і зарубіжних сортів, а кращі з них впроваджувати. На жаль, державної сортовипробувальної служби не стало, а можливості краснодарського нді овочівництва і картоплярства дуже обмежені. У нашому краї в декількох районах, в тому числі в мостовському і отрадненском, а також на ставропіллі, є господарства, які серйозно займаються вирощуванням картоплі, в тому числі і випробуванням його сортів.
Невідомо, якими будуть весна і літо в цьому році. Тому найкраще вирощувати не один, а два-три сорти картоплі для підстраховки. Що стосується сортів народної селекції (майка, американка та інших), то більш ніж за чверть століття беззмінного вирощування на кубані вони піддалися виродженню, втратили всі свої цінні ознаки, тому мають лише локальне значення, отримати хороші врожаї від них вже неможливо.
Способів вирощування картоплі безліч. Вони детально описані на багатьох сайтах в інтернеті. По-моєму, в першу чергу треба прислухатися до думки аграрних вчених, у яких в цьому питанні накопичений достатній досвід. Згоден, що дуже багато залежить не тільки від сортів, але і від самих овочівників, які повинні ставитися до вирощування картоплі з великою відповідальністю. Тут якщо щось упустиш, то вже не надолужиш.

А. П. Іванченко, с. Успенське:

— звичайно, без імпорту картоплі цілком можна обійтися. Інша справа, що через високі залізничні тарифи і сильне подорожчання пмм зараз картоплю з картопляних областей не повезеш в інші регіони країни. Але всі ці проблеми вирішувані. Було б тільки бажання у наших нерозторопних чиновників.
Так вийшло, що у нас при будинку город дуже маленький. Але виявляється, і на цьому мізерному ділянці можна отримувати хороші врожаї овочів. Під картоплю копаю лунки глибиною 50 сантиметрів і діаметром 70 сантиметрів, на дно яких насипаю родючий грунт, і в нього висаджую пророщений бульба, а в міру появи бадилля періодично додаю грунт до тих пір, поки над ямою не вийде пагорб висотою півметра над рівнем землі. За рахунок утворення додаткових пагонів урожай картоплі у мене досягає відра з куща. Підрахувала, що в середньому кожен член сім’ї з’їдає за зиму 15 відер картоплі, для вирощування яких вистачає 15 таких глибоких лунок. Кожна лунка займає один квадратний метр, значить, для забезпечення потреби однієї людини в картоплі знадобиться 15 квадратних метрів, а на нашу сім’ю з чотирьох чоловік —
60 квадратних метрів, що трохи більше півсотки.
А ось про цей метод обробітку картоплі я дізналася в інтернеті. Уздовж південної стіни сараю насипаю шар компосту і в нього висаджую бульби картоплі. Коли пагони досягнуть висоти 15 сантиметрів, засинаю їх родючим грунтом. І так кожен раз, коли стебла виростають на потрібну довжину. Землю підсипають до тих пір, поки грядка не досягне висоти близько 70 сантиметрів. Для отримання високого врожаю картопляний гребінь періодично поливаю. Подібна висока грядка добре прогрівається сонцем, при достатньому зволоженні пагони утворюють безліч додаткових бульб. В результаті з одного квадратного метра посадки отримую урожай в два рази більше, ніж при звичайному способі вирощування.

К. М. Тарасець, с. Вільне:

— на мою думку, імпортних продуктів на прилавках наших магазинів не повинно бути взагалі, адже якість їх стало дуже низьким. Вже чим-чим, а картоплею росіяни повністю можуть себе забезпечити.
Шкода, що не стало лютневих «вікон». Але все одно намагаюся посадити картоплю якомога раніше. Отримую хороші врожаї тільки ранньої картоплі, сортів якого зараз багато. Але використовую лише власний посадковий матеріал. Детально вивчив різні способи прогріву грунту для ранньої посадки картоплі. На присадибній ділянці для цього накриваю грунт прозорою поліетиленовою плівкою. І зазвичай таким чином вирощую близько сотки ранньої картоплі. На польовому городі це робити не ризикую, так як можна і з дорогою плівкою розлучитися…
Ще один прийом, який застосовую (його широко використовують на моїй батьківщині в томській області) — ухил картопляного ділянки на південь. Добре відомо, що на південних схилах городу все сходить швидше. Моя ділянка не має природного ухилу на південь, тому створив його штучно. Плоскорізом розпушив верхній шар гряди, а потім граблями стягнув грунт до північної частини. Ухил спочатку вийшов майже не помітним, але щороку він поступово збільшується, а, значить, ділянка для раннього картоплі краще прогрівається. Поверхня гряди роблю не рівною, а формую невисокими хвилями. Південна сторона хвилі має ухил на південь, що підсилює прогрів. За рахунок того, що хвилі невисокі, північний схил хвилі не дає тіні.
Поки земля прогрівається, готую посадковий матеріал. Знезаражені і озеленені з осені бульби закладаю на світлове пророщування, а приблизно за два тижні до посадки проводжу їх вологе пророщування, злегка збризнувши водою. Важливо, щоб вологе пророщування проходило при температурі, близькій до температури грунту в момент посадки, завдяки чому відбувається адаптація насіннєвих бульб, і після посадки картопля швидко йде в зростання, не відчуваючи стресу.

Н.і.мусаєва, с. Мар’ї-
Але:

— в останні роки помітно збільшилася кількість займаються вирощуванням овочів на продаж. Але для значного збільшення виробництва овочевої продукції потрібно терміново прийняти державну програму підтримки вітчизняних овочівників. Адже купуючи імпортні овочі, наша держава виручає зарубіжних сільгоспвиробників, яким дівати свою продукцію нікуди. Наприклад, зараз у польщі в холодильниках вже накопичився мільйон тонн яблук, які хотіли продати росії.
Особливих секретів вирощування картоплі у нашої сім’ї немає. Цього року будемо садити його на сорока семи сотках. Віддаємо перевагу сорту удача столового призначення для літнього та зимового споживання. Сорт високоврожайний: при ранній копці (на 55-60 день після посадки) дає 120-150 кілограмів бульб з сотки. Смак-хороший, збереження — висока. Форма у бульб овальна, маса —
До 400 г товарного вигляду. Шкірка і м’якоть — білі. Квітки у цього сорту теж білі. Добре переносить перезволоження, що особливо цінно при вологій весні.
На мою думку, цінність цього сорту картоплі в його високій врожайності, товарності, стійкості проти фітофторозу бадилля і листя в хорошому збереженні при зимовому зберіганні. Зазвичай садимо картоплю на початку квітня, а в червні приступаємо до збирання врожаю. Зазначу, що дуже багато при вирощуванні картоплі залежить від самого овочівника. Деякі садять картоплю і практично забувають про нього до осені. А після скаржаться на низький урожай. Щоб картопляні грядки радували господарів, в першу чергу необхідно своєчасно провести всі доглядові роботи. Тільки за цієї умови будеш з урожаєм.
І. Ігнатов.

Щоб сили і час, витрачені на догляд за картоплею, не пропали даремно, урожай потрібно вчасно зібрати. Тут дуже важливо правильно розрахувати терміни збирання картоплі: бульби, викопані занадто рано, через занадто тонкою і неміцною шкірки зіпсуються і не долежать до весни. Картопля, що пролежав в землі довше, ніж потрібно для дозрівання, швидше за все, почне гнити зсередини. Якщо ж до моменту копки почнуться затяжні дощі або вдарять заморозки, з вирощеними бульбами і зовсім можна буде попрощатися.

Фактори, що впливають на дозрівання картоплі:

Сорт. за термінами дозрівання сорти картоплі діляться на:

  • надранні (35-50 днів);
  • ранні (50-65 днів);
  • середньоранні (65-80 днів);
  • середньостиглі (80-95 днів);
  • середньопізні (95-110 днів);
  • пізні (110-120 і більше днів).

Вибираючи сорт картоплі, городники зазвичай орієнтуються на кліматичні умови свого регіону. Якщо стійкі заморозки в даній місцевості наступають раніше передбачуваного терміну дозрівання картоплі, такий сорт вирощувати просто не має сенсу.

Кліматичні умови. у спеку без поливу картопля встигає швидше. Якщо ж літо прохолодне і дощове, бульби дозрівають довше, хоча можуть почати гнити.

Родючість грунту. у родючому грунті картопля зріє довше, зате виростає більшою. Тому на добре удобрених ділянках збір врожаю починають пізніше. Якщо на ділянці використовувалися азотні добрива, краще помедлити з викопуванням бульб. З метою профілактики гнилі зловживати такими добривами не можна.

Як правильно вибрати час для збирання картоплі

Вважається, що картопля дозрів, коли 60-70% бадилля полягло і засохло. Однак з цього правила бувають винятки: бадилля деяких сортів зеленіє до глибокої осені незважаючи на те, що бульби давно дозріли. Крім того, бадилля можеПередчасно полягти через хворобу.

Для того щоб точно визначити терміни збирання картоплі, необхідно періодично викопувати по одному кущу в різних місцях ділянки і оцінювати на око стан шкірки. Молоді бульби не можуть зберігатися довго: їх краще вжити в їжу.

Картопля найбільш поширених в росії середньоранніх і середньостиглих сортів дозріває приблизно через 40-45 днів після цвітіння. У різних регіонах картоплю копають з середини серпня до кінця вересня.

Вирішуючи, коли копати картоплю, слід орієнтуватися на прогноз погоди: якщо передбачаються затяжні дощі або заморозки, краще викопати бульби трохи швидше, ніж потім збирати їх підгнилими, з налиплими грудками землі.

Якщо бадилля не засохла, то приблизно за 2-3 тижні (мінімум – за тиждень) до збирання картоплі її потрібно скосити. Це необхідно для того, щоб шкірка бульб в землі дозріла. До того ж, зелена бадилля може витягати з картоплі корисні речовини, в результаті м’якоть стане менш смачною.

Прибирати урожай краще в сухий, ясний день, ближче до полудня, коли повітря прогріється хоча б до +10°c, інакше різкий перепад між температурою грунту і повітря може негативно позначитися на стані бульб. Оптимальна температура для копання картоплі — від +10 до +17°c.

у готового до збирання картоплі досить груба шкірка, це основна ознака готовності

Коли починати копати картоплю в різних регіонах росії

Велика частина території росії знаходиться в зоні ризикованого землеробства. Тому вибирати сорт картоплі потрібно дуже ретельно, віддаючи перевагу районованим сортам. Правда, є сорти і універсальні. Так, за статистикою майже 70% власників присадибних господарств, розташованих від кубані до далекого сходу, висаджують на своїх ділянках картоплю раннього сорту жуковський, який відрізняється високою врожайністю і стійкістю до погодних умов. Єдиний його недолік-бульби починають проростати при найменшому підвищенні температури в сховище. Якщо осінь тепла, а городник забарився зі збором врожаю, картопля може прорости ще в землі.

Збір врожаю картоплі в середній смузі росії

На півночі середньої смуги росії заморозки починаються в третій декаді вересня. Відповідно, картопля краще прибрати до середини вересня. Хоча вирощування пізніх сортів в таких умовах досить ризиковано, вмілі дачники не бояться труднощів: великою популярністю користуються середньопізні сорти перемога, накра, альтаїр, фамбо. З ранніх сортів, які можна прибирати в кінці серпня – початку вересня, господарі присадибних ділянок воліють башкирський, белларозу, нору, розару.

На півдні середньої смуги росії заморозки наступають пізніше, на початку жовтня. Клімат тут м’якше, тому можна вирощувати будь-які сорти картоплі, аж до самих пізніх. З пізніх найбільше улюблені городниками сорти білоруської селекції-білоруський 3 і ласунак, з середньопізніх – лорх, моцарт, перемога, блакить.

Збір врожаю картоплі на кубані

В південних регіонах – своя специфіка. Тут більше звертають увагу не на заморозки, а на літню спеку. Приблизно з середини липня температура підвищується настільки, що картопля в землі перестає рости. Тому на півдні росії вигідно садити ранні і середньоранні сорти, що дозрівають до кінця липня.

Дослідним шляхом встановлено, що той же жуковський дає високі врожаї тільки в перший рік, потім сорт вироджується, втрачаючи стійкість до спеки. Зате в цих кліматичних умовах прекрасно показали себе ранні сорти клеопатра і скороплідний, а також середньоранні:
Світанок київський, кардинал, радж і резерв. А найсмачнішим з ранніх сортів, вирощуваних на кубані, визнаний арроу.

Збір врожаю картоплі в криму

Хоча перші заморозки в криму починаються лише в кінці жовтня, через жаркого клімату тут, як і на кубані, вигідніше вирощувати ранні сорти.
Кримські селекціонери спеціально вивели жаростійкий сорт кримська троянда, що ідеально підходить для місцевих умов.

Якщо на ділянці організувати полив, то жаростійкі ранні сорти агаве, тірас, лаура, ароза можуть в умовах криму дати два врожаї за сезон: перший збирають в червні, другий – на початку жовтня.

Збір врожаю картоплі на уралі і в сибіру

На уралі і в сибіру заморозки починаються в другій декаді вересня. Особливість клімату-пізні весняні заморозки, можлива липнева посуха і рясні дощі в серпні. Тому найменш ризиковано вирощувати ранні та середньоранні сорти, які можна прибирати в другій – третій декаді серпня. Найбільш поширені тут сорти луговський, удача (одночасно морозо — і посухостійкий), редстар.

Картопля-одна з найбільш затребуваних оброблюваних культур, тому сортів величезна кількість. Одні відрізняються рясністю врожаю, інші невибагливістю, треті раннім терміном збору врожаю. Серед усіх почесне місце займає картопля кубанка: сорт вітчизняної селекції, що має красиву і зручну в приготуванні форму коренеплоду, а також відмінний смак.

Але головна перевага-ранній урожай. Картопля сорту кубанка можна покуштувати вже в липні-серпні.

опис сорту: походження і характеристики

Сорт картоплі кубанка-білий. Шкірка бульб світло-коричневого кольору, м’якоть-молочного. При обробленні вона не темніє, що підвищує естетичність страв. Овоч невеликий в розмірі, придатний для будь-якої термічної обробки. Крім того, відрізняється відмінним смаком, що невластиво ранньостиглої картоплі.

В продовження опису сорту треба сказати, що виведений російськими селекціонерами сорт невибагливий і росте практично повсюдно в нашій країні. Хоча, для обробітку рекомендуються зони з теплим кліматом, що не передбачає довгих дощів. Картопля сорту кубанка не боїться посух, навпаки, в сухе літо дає багатий урожай.

Важливо! при ранній посадці (вже в кінці квітня, коли мине загроза заморозків) дасть урожай двічі.

При цьому сорт картоплі кубанка не вироджується. Збирайте насіння самостійно, не оновлюючи посадковий матеріал кілька років.

Опис сорту не буде повноцінним без перерахування основних характеристик:

  • бульби відрізняються приємним смаком, нехарактерним для ранніх сортів.
  • високий урожай практично в будь-яких погодних умовах.
  • не боїться посухи, але не любить дощі.
  • невибагливий у вирощуванні.
  • зберігає товарний вигляд протягом декількох місяців.
  • при механічному пошкодженні бульба не загниває.
  • картопля сорту кубанка не вироджується кілька років.
  • стійкий до поширених захворювань і шкідників.

Сорт картоплі кубанка особливо популярний на кубані, а також в україні. Часто саме його вирощують для промислового використання. Невибагливий у догляді він підходить і для фермерського господарства, городів. Але тут важливо враховувати одну особливість: при сильній посусі бульби стають дрібними. однак смакові якості не страждають: характеристики картоплі кубанка завжди на належному рівні.

Будь-яких проблем, недоліків при обробітку описуваного картоплі не відзначають. Саме тому він вважається оптимальним як для новачків в сільському господарстві, так і для досвідчених городників.

особливості обробітку кубанки

З опису сорту зрозуміло, що він невибагливий у догляді і якихось особливих заходів не вимагає. Обробіток не передбачає спеціальних дій. Але давайте по порядку. Головна умова-встигнути вчасно висадити, щоб отримати подвійний урожай. Тут є певні вимоги. У регіонах, де можливі заморозки навіть пізньою весною, дата сівби припадає на першу-другу половину травня. А ось в районах з теплим кліматом садять вже в кінці, іноді середині квітня. Причому, кущики виростуть як з цілого бульби, так і з сегментів з очками. Для поділу використовуйте продезінфікований ніж, розріжте безпосередньо перед тим як кинути в лунку.

Успішна картопля кубанка відмінного смаку: опис сорту, характеристика, фото. картопляний пояс кубані коли на кубані садити картоплю

Посадка

Бульби садять в неглибокі лунки, розташовані на відстані близько 35 см між собою. Якщо зробите більш густі посадки, отримаєте овоч дрібних розмірів. Крім того, зменшиться і сам урожай, та й доглядати за кожною рослиною так важче.

Глибина загортання насіння близько 10-15 см. Перші сходи можуть з’явитися вже через 3-5 днів, дивлячись яка погода.

Важливо! щоб бур’яни не забивали картопля, ускладнюючи його зростання, промульчируйте грунт. Такий захід збереже грунт увлаженной, додасть поживності.

догляд і вирощування

Росте картопля кубанка швидко, дружно. За весь час вегетації її підгортають 2 рази (високі гребені):

  1. через 10-12 днів після сходів (коли кущики вже досить великі).
  2. повторити через 2 тижні. Підгортання стимулюєРозвиток нових бульб.

Хоч картопля сорту кубанка не вимогливий до вологи, крапельний полив значно збільшить урожай. Організуйте його у вечірній час, коли не світить сонце, простягнувши шланг в міжряддях.

Прополка проводиться своєчасно. Вона позбавить від шкідників, а також дозволить рослині краще розвиватися. Крім того, потрібні періодичні розпушування.

Для того щоб картопля росла швидше і активніше, її підгодовують двічі за сезон. Причому, види добрив чергують: один раз-мінеральне, другий – органічне.

В якості профілактики хвороб проводять обприскування засобами, що містять мідь. Від шкідників допомагають протруювання бульб перед посадкою, інсектициди і грамотна сівозміна.

Збирання врожаю

Сорт картоплі кубанка – ранній. Його збирають в середині-кінці літа. За кілька днів до збирання бадилля зрізають. Це стимулює розвиток бульб, дає поштовх їх розростання. Крім того, так овоч накопичить максимальну кількість поживних речовин, значно поліпшивши свій смак. Викопуючи, бульби кладуть в міжряддя, даючи їм можливість підсохнути.

Сортування проводять тут же, на межі. Коренеплоди, що йдуть для приготування, відокремлюють від насіннєвого матеріалу.

Як показує опис сорту, кубанка – ідеальний варіант для вирощування з метою використання в їжу. Він дає великі врожаї і при цьому не вимагає особливої уваги. У приготуванні використовується для будь-яких страв: його варять, смажать, запікають і т.д. Важливий фактор: вирощуючи картоплю сорту кубанка, ви скуштуєте новий урожай вже в середині літа. Це одна з найперших достиглих культур на ділянці.

Смачна, молочно-біла, не темніє на зрізі, зручної форми – характеристики, гідні того, щоб саме ця картопля прийшла на ваш стіл. Спробуйте кубанку і ви обов’язково оціните її по достоїнству.