Апельсини досить популярні через свою доступності, невисокої ціни і багатого хімічного складу. Плоди універсальні в застосуванні, їх вживають свіжими, віджимають сік, роблять заготовки на зиму. Апельсиновий мармелад-один з популярних способів переробки, приготування просте, витрати мінімальні. Подають домашнє ласощі до чаю, прикрашають торти, включають в рецепти сирних десертів.
Вибір і підготовка інгредієнтів
Роблять мармелад з соку свіжих апельсинів з додаванням цедри
Для приготування солодощі вибирають повністю дозрілі плоди з вираженим ароматом. На поверхні не повинно бути темних, м’яких плям і ознак гниття. Щоб отримати продукт потрібної щільності в сировину додають натуральні желюючі речовини:
- желатин, його виробляють з хрящової тканини великої рогатої худоби;
- пектин – компонент рослинного походження, він входить в хімічний склад ряду овочів і фруктів;
- агар-агар отримують з морських водоростей.
Увага! загусники не мають кольору і запаху, тому не впливають на смак готового десерту.
Перед переробкою апельсини миють і прибирають вологу з поверхні чистою серветкою.
Як зробити апельсиновий мармелад
Технологія приготування десерту проста, не займає багато часу. Маса при дотриманні дозування желирующего речовини застигає швидко і добре тримає форму. Приготувати мармелад можна з одних апельсинів, використовуючи тільки сік або кірки, або додавши в рецепт прянощі. Вдале поєднання — з морквою або лимоном.
Домашній апельсиновий мармелад з желатином
Інгредієнти:
- желатин — 40 г;
- апельсини – 4 шт.;
- цукор – 800 г;
- вода – 200 мл;
- лимон – 1 шт.
Рецепт, як зробити домашній апельсиновий мармелад з желатином:
- через тертку знімають цедру (верхній пофарбований шар) з цитрусових (до білих волокон).
- лимон і апельсини ділять на частини і видавлюють сік, можна використовувати кухонний комбайн зі спеціальною насадкою.
- вийде приблизно 400 г соку. У нього висипають желатин для набухання.
- у каструлі змішують цукор з водою, додають цедру цитрусових і варять 5 хвилин на слабкому вогні.
- дають сиропу охолонути до кімнатної температури. Вводять сік з желатином, добре розмішують.
Увага! кип’ятити суміш з загусником небажано.
Рідкий мармелад фільтрують через ситечко. Закривають дно контейнера целофаном і виливають. Можна використовувати порційні осередки, силіконові форми для випічки, як кому зручно. Ставлять в холодильник до застигання, щоб прискорити процес, поміщають мармелад в морозильну камеру. Якщо розливали масу не в форми, то розрізають на невеликі частини.
Виріб посипають цукром або залишають в первісному вигляді
Мармелад з апельсина і агар-агару
Компоненти:
- апельсини-2 шт.;
- цукор-100 г;
- агар-агар – 1 ч. Л.
Порада! з двох цитрусів вийде приблизно 200 мл рідини.
Алгоритм приготування:
- з плодів отримують сік, ділять його навпіл.
- в одну частину рідини висипають агар-агар і залишають на 25 хв.
- коли загусник розчиниться, з’єднують його з соком, що залишився з апельсинів, додаю цукор, добре розмішують.
- ставлять на плиту, кип’ятять на слабкому вогні 7 хв.
Гарячу масу розливають у формочки (підійдуть для льоду або цукерок). Ставлять в холодильник. Щоб маса застигла, досить 60 хв.
Мармелад з приємним освіжаючим смаком використовують як десерт, він підходить для прикраси кондитерських виробів
Мармелад з апельсина з пектином
Необхідні інгредієнти:
- апельсини-5 шт.;
- пектин – 50 г;
- цукор – 500 г;
- лимонна кислота – 4 г.
Технологія приготування мармеладу:
- з плодів отримують сік (приблизно 500 мл). Якщо у цитрусів м’якоть суха, то додають до потрібної кількості пакетиків.
- лимонну кислоту розчиняють у воді.
- ретельно перемішують цукор з пектином. При додаванні в апельсини не повинно бути грудок.
- сік виливають в ємність, ставлять на плиту і нагрівають до 60 0c, температуру обов’язково заміряють термометром.
- вводять в рідину цукор з загусником маленькими порціями і швидко перемішують. Маса стає густою.
- постійно збиваючи рідкий мармелад віночком, доводять до кипіння.
- уварюють при температурі 100 0c.
- в кінці приготування вливають лимонну кислоту.
Суміш виходить досить густий. Її в гарячому вигляді швидко розкладають в заздалегідь підготовлені формочки. Краще це зробити одним пластом, тому що маса моментально густіє. Після застигання потрібно порізати на шматочки.
Мармелад за цим рецептом добре тримає форму і «не тече» при кімнатній температурі
Рецепт морквяно-апельсинового мармеладу
Компоненти:
- морква — 200 г;
- апельсин – 2 шт.;
- лимон – 1 шт.;
- кардамон і кориця – по ¼ ч. Л.;
- агар-агар – 2 ч. Л.;
- цукор – 150 г.
Зробити мармелад з моркви і апельсинів досить просто:
- очищені овочі пропускають через м’ясорубку. На приготування мармеладу морква піде повністю (разом з м’якоттю).
- за допомогою терки з лимона і апельсинів знімають цедру. Додають стружку в морквяну масу.
- з цитрусів вичавлюють сік. Відокремлюють невелику кількість і розчиняють в ньому загусник.
- у варильну ємність виливають сік, додають прянощі, цукор і агар-агар.
- дають масі закипіти і варять близько 20 хв.
Знімають з плити і розливають по формах, ставлять в холодильник на 1,5 години. Виріб дістають і при бажанні обвалюють в цукрі.
Десерт виходить насиченого оранжевого кольору з апельсиновим смаком
Апельсиново-лимонний мармелад
Необхідні інгредієнти:
- лимон — 1 шт.;
- апельсин – 1,5 шт.;
- желатин – 20 г;
- цукор – 400 г.;
- вода – 100 мл.
Як приготувати:
- з цитрусів за допомогою терки знімають цедру.
- фрукти розрізають навпіл і віджимають сік. Має вийти 120 мл апельсинового і 60 мл лимонного.
- у рідину висипають желатин, розмішують і залишають на 15 хв.
- цукор відправляють в каструлю, наливають воду і додають цедру. Все перемішують і варять до розчинення кристалів.
- знімають з плити, дають сиропу охолонути 5-7 хв.
- вводять сік з желатином і ретельно перемішують.
- масу фільтрують через ситечко і виливають у форму, дно якої попередньо закривають харчовою плівкою.
- дають охолонути і ставлять в холодильник.
Десерт буде готовий через 5-6 годин (в залежності від товщини шару). Коли дістають з форми, зверху посипають цукром, перевертають ємність на чисту поверхню, акуратно знімають плівку. Протилежну сторону посипають цукром. Ріжуть на кубики.
Шматочки цитрусового мармеладу прозорі, золотистого кольору, з вираженим ароматом
Мармелад з апельсинових кірок
Для приготування десерту беруть 0,5 кг кірок і 300 г цукру.
Алгоритм приготування:
- апельсини очищають від шкірки.
- щоб видалити гіркоту з цедри, кладуть в каструлю, заливають водою, варять 5 хвилин. Процедуру повторюють три рази (зі зміною води).
- дістають сировину, дають йому охолонути. Ретельно віджимають руками і пропускають через м’ясорубку з найдрібнішою гратами.
- масу змішують з цукром і витримують в духовці до загустіння (25-30 хв), постійно перемішуючи.
- закривають деко фольгою або папером для випічки. Покривають поверхню цукром, розподіляють заготовку шаром 2-3 см.
- повертають в духовку, виставляють режим 600 і трохи підсушують.
- ріжуть пласт на шматочки і пересипають цукром.
За своєю консистенцією десерт нічим не відрізняється від приготованого з соку
Терміни та умови зберігання
Ласощі готують для вживання відразу, тому у великому обсязі апельсини не переробляють. Завжди можна зробити свіжий продукт або з плодів, або з консервованого соку. Залишки солодощі зберігають в закритій скляній або пластиковій тарі при низькій вологості повітря.
У теплому місці виріб не тримають, тому що поверхня стає жорсткою, шматочки втрачають естетичний вигляд. Ідеальний варіант-це холодильник. Термін придатності в таких умовах у десерту з апельсинів-до трьох місяців. Якщо помістити в морозилку, то харчову цінність не втрачає до одного року.
Висновок
Апельсиновий мармелад домашнього виробництва – продукт екологічно чистий, без додавання підсилювачів смаку і харчових барвників. ПроцесПриготування простий, що не вимагає особливих матеріальних витрат. Десерт повністю зберігає хімічний склад свіжих плодів. Підходить для вживання як дітям, так і дорослим.