Мармелад з апельсинів в домашніх умовах: рецепти з желатином, агар-агаром

4

Апельсини досить популярні через свою доступності, невисокої ціни і багатого хімічного складу. Плоди універсальні в застосуванні, їх вживають свіжими, віджимають сік, роблять заготовки на зиму. Апельсиновий мармелад-один з популярних способів переробки, приготування просте, витрати мінімальні. Подають домашнє ласощі до чаю, прикрашають торти, включають в рецепти сирних десертів.

Вибір і підготовка інгредієнтів

Роблять мармелад з соку свіжих апельсинів з додаванням цедри

Для приготування солодощі вибирають повністю дозрілі плоди з вираженим ароматом. На поверхні не повинно бути темних, м’яких плям і ознак гниття. Щоб отримати продукт потрібної щільності в сировину додають натуральні желюючі речовини:

  • желатин, його виробляють з хрящової тканини великої рогатої худоби;
  • пектин – компонент рослинного походження, він входить в хімічний склад ряду овочів і фруктів;
  • агар-агар отримують з морських водоростей.

Увага! загусники не мають кольору і запаху, тому не впливають на смак готового десерту.

Перед переробкою апельсини миють і прибирають вологу з поверхні чистою серветкою.

Як зробити апельсиновий мармелад

Технологія приготування десерту проста, не займає багато часу. Маса при дотриманні дозування желирующего речовини застигає швидко і добре тримає форму. Приготувати мармелад можна з одних апельсинів, використовуючи тільки сік або кірки, або додавши в рецепт прянощі. Вдале поєднання — з морквою або лимоном.

Домашній апельсиновий мармелад з желатином

Інгредієнти:

  • желатин — 40 г;
  • апельсини – 4 шт.;
  • цукор – 800 г;
  • вода – 200 мл;
  • лимон – 1 шт.

Рецепт, як зробити домашній апельсиновий мармелад з желатином:

  1. через тертку знімають цедру (верхній пофарбований шар) з цитрусових (до білих волокон).
  2. лимон і апельсини ділять на частини і видавлюють сік, можна використовувати кухонний комбайн зі спеціальною насадкою.
  3. вийде приблизно 400 г соку. У нього висипають желатин для набухання.
  4. у каструлі змішують цукор з водою, додають цедру цитрусових і варять 5 хвилин на слабкому вогні.
  5. дають сиропу охолонути до кімнатної температури. Вводять сік з желатином, добре розмішують.

Увага! кип’ятити суміш з загусником небажано.

Рідкий мармелад фільтрують через ситечко. Закривають дно контейнера целофаном і виливають. Можна використовувати порційні осередки, силіконові форми для випічки, як кому зручно. Ставлять в холодильник до застигання, щоб прискорити процес, поміщають мармелад в морозильну камеру. Якщо розливали масу не в форми, то розрізають на невеликі частини.

Виріб посипають цукром або залишають в первісному вигляді

Мармелад з апельсина і агар-агару

Компоненти:

  • апельсини-2 шт.;
  • цукор-100 г;
  • агар-агар – 1 ч. Л.

Порада! з двох цитрусів вийде приблизно 200 мл рідини.

Алгоритм приготування:

  1. з плодів отримують сік, ділять його навпіл.
  2. в одну частину рідини висипають агар-агар і залишають на 25 хв.
  3. коли загусник розчиниться, з’єднують його з соком, що залишився з апельсинів, додаю цукор, добре розмішують.
  4. ставлять на плиту, кип’ятять на слабкому вогні 7 хв.

Гарячу масу розливають у формочки (підійдуть для льоду або цукерок). Ставлять в холодильник. Щоб маса застигла, досить 60 хв.

Мармелад з приємним освіжаючим смаком використовують як десерт, він підходить для прикраси кондитерських виробів

Мармелад з апельсина з пектином

Необхідні інгредієнти:

  • апельсини-5 шт.;
  • пектин – 50 г;
  • цукор – 500 г;
  • лимонна кислота – 4 г.

Технологія приготування мармеладу:

  1. з плодів отримують сік (приблизно 500 мл). Якщо у цитрусів м’якоть суха, то додають до потрібної кількості пакетиків.
  2. лимонну кислоту розчиняють у воді.
  3. ретельно перемішують цукор з пектином. При додаванні в апельсини не повинно бути грудок.
  4. сік виливають в ємність, ставлять на плиту і нагрівають до 60 0c, температуру обов’язково заміряють термометром.
  5. вводять в рідину цукор з загусником маленькими порціями і швидко перемішують. Маса стає густою.
  6. постійно збиваючи рідкий мармелад віночком, доводять до кипіння.
  7. уварюють при температурі 100 0c.
  8. в кінці приготування вливають лимонну кислоту.

Суміш виходить досить густий. Її в гарячому вигляді швидко розкладають в заздалегідь підготовлені формочки. Краще це зробити одним пластом, тому що маса моментально густіє. Після застигання потрібно порізати на шматочки.

Мармелад за цим рецептом добре тримає форму і «не тече» при кімнатній температурі

Рецепт морквяно-апельсинового мармеладу

Компоненти:

  • морква — 200 г;
  • апельсин – 2 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • кардамон і кориця – по ¼ ч. Л.;
  • агар-агар – 2 ч. Л.;
  • цукор – 150 г.

Зробити мармелад з моркви і апельсинів досить просто:

  1. очищені овочі пропускають через м’ясорубку. На приготування мармеладу морква піде повністю (разом з м’якоттю).
  2. за допомогою терки з лимона і апельсинів знімають цедру. Додають стружку в морквяну масу.
  3. з цитрусів вичавлюють сік. Відокремлюють невелику кількість і розчиняють в ньому загусник.
  4. у варильну ємність виливають сік, додають прянощі, цукор і агар-агар.
  5. дають масі закипіти і варять близько 20 хв.

Знімають з плити і розливають по формах, ставлять в холодильник на 1,5 години. Виріб дістають і при бажанні обвалюють в цукрі.

Десерт виходить насиченого оранжевого кольору з апельсиновим смаком

Апельсиново-лимонний мармелад

Необхідні інгредієнти:

  • лимон — 1 шт.;
  • апельсин – 1,5 шт.;
  • желатин – 20 г;
  • цукор – 400 г.;
  • вода – 100 мл.

Як приготувати:

  1. з цитрусів за допомогою терки знімають цедру.
  2. фрукти розрізають навпіл і віджимають сік. Має вийти 120 мл апельсинового і 60 мл лимонного.
  3. у рідину висипають желатин, розмішують і залишають на 15 хв.
  4. цукор відправляють в каструлю, наливають воду і додають цедру. Все перемішують і варять до розчинення кристалів.
  5. знімають з плити, дають сиропу охолонути 5-7 хв.
  6. вводять сік з желатином і ретельно перемішують.
  7. масу фільтрують через ситечко і виливають у форму, дно якої попередньо закривають харчовою плівкою.
  8. дають охолонути і ставлять в холодильник.

Десерт буде готовий через 5-6 годин (в залежності від товщини шару). Коли дістають з форми, зверху посипають цукром, перевертають ємність на чисту поверхню, акуратно знімають плівку. Протилежну сторону посипають цукром. Ріжуть на кубики.

Шматочки цитрусового мармеладу прозорі, золотистого кольору, з вираженим ароматом

Мармелад з апельсинових кірок

Для приготування десерту беруть 0,5 кг кірок і 300 г цукру.

Алгоритм приготування:

  1. апельсини очищають від шкірки.
  2. щоб видалити гіркоту з цедри, кладуть в каструлю, заливають водою, варять 5 хвилин. Процедуру повторюють три рази (зі зміною води).
  3. дістають сировину, дають йому охолонути. Ретельно віджимають руками і пропускають через м’ясорубку з найдрібнішою гратами.
  4. масу змішують з цукром і витримують в духовці до загустіння (25-30 хв), постійно перемішуючи.
  5. закривають деко фольгою або папером для випічки. Покривають поверхню цукром, розподіляють заготовку шаром 2-3 см.
  6. повертають в духовку, виставляють режим 600 і трохи підсушують.
  7. ріжуть пласт на шматочки і пересипають цукром.

За своєю консистенцією десерт нічим не відрізняється від приготованого з соку

Терміни та умови зберігання

Ласощі готують для вживання відразу, тому у великому обсязі апельсини не переробляють. Завжди можна зробити свіжий продукт або з плодів, або з консервованого соку. Залишки солодощі зберігають в закритій скляній або пластиковій тарі при низькій вологості повітря.

У теплому місці виріб не тримають, тому що поверхня стає жорсткою, шматочки втрачають естетичний вигляд. Ідеальний варіант-це холодильник. Термін придатності в таких умовах у десерту з апельсинів-до трьох місяців. Якщо помістити в морозилку, то харчову цінність не втрачає до одного року.

Висновок

Апельсиновий мармелад домашнього виробництва – продукт екологічно чистий, без додавання підсилювачів смаку і харчових барвників. ПроцесПриготування простий, що не вимагає особливих матеріальних витрат. Десерт повністю зберігає хімічний склад свіжих плодів. Підходить для вживання як дітям, так і дорослим.